Thursday, December 14, 2006

MENGAPA AKU MENINGGALKAN JEMAAH TABLIGH???

MENGAPA AKU MENINGGALKAN JEMAAH TABLIGH???

Aku berkelahiran dari negeri che Siti Wan Kembang. Walaupun begitu, aku dibesarkan di negeri Selangor Darul UMNO.

Kehidupanku semasa kecil banyak dihabiskan masanya di Selangor berbanding Kelantan. Ini disebabkan ibu bapaku merupakan orang yang telah lama menetap di Selangor.

Kehidupan di Negeri Kelantan bermula setelah aku berumur 13 tahun, dimana ketika itu aku menuntut ilmu agama di salah sebuah pusat pengajian Islam di sana.

Aku mengenali Jemaah Tabligh dari seorang kawan yang sama-sama belajar denganku. Dia telah mengajakku untuk keluar selama 3 hari di sebuah masjid di daerah Pasir Mas. Aku mula mempelajari kehidupan sebagai seorang pendakwah bercarakan Jemaah Tabligh.

Aku tidak mengerti, mengapa aku bersama-sama dengan jemaah tersebut. Aku memandangnya sebagai satu jemaah yang baik, kerana pada pandanganku ketika itu, Jemaah Tabligh merupakan satu-satunya jemaah yang betul-betul mengamalkan sunnah, disamping di “sumbat” di pemikiranku bahawa keluar 3 hari, 40 hari dan 4 bulan ke masjid-masjid merupakan amalan Nabi SAW dan para sahabat.

Aku aktif dengan gerakan Jemaah tabligh ini, sehinggakan aku belajar di Pondok Lubuh Tapah Pasir Mas. Aku masih ingat, seorang “karkon besar” dari Dusun Raja, iaitu markaz besar tabligh di kelantan telah datang berjumpa dengan Tuan Guruku, iaitu Tuan Guru Haji Abdullah bin Abdur Rahman, atau dikenali sebagai Tok Guru Haji Lah Lubuh Tapah, untuk keluar selama 3 hari bagi berusaha kearah kesempurnaan Iman.

Amat mengejutkanku, respon dari Tuan Guru terhadap ajakkan itu amat buruk sehinggakan tuan guru telah mengambil sikap menghentam “karkon” tersebut.

Pada mulanya, aku agak tidak boleh menerima cara pendekatan tuan guruku itu, tetapi selepas dari itu, aku menerima alasan yang dikemukakan oleh Tuan Guru dengan hujjah firman Allah;

وأنذر عشيرتك الأقربين

Maksudnya;
“Dan berilah peringatan kepada kerabat-kerabatmu yang terdekat”

(Surah As-Syuara’ : 214)

Mendengar hujjah dari tuan Guru, aku beranggapan itu adalah pandangan tuan Guru yang patut di hormati.

MARHALAH BAKISTANIYYAH

Aku tetap belajar di Pondok Lubuk Tapah, di situ aku mula mengenali PAS lebih dalam, ini kerana, Tuan Guru Haji Abdullah merupakan salah seorang bahan rujukan Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang dihormati, yang selalu datang ke Pondok menziarahi tuan Guru dan berbincang tentang beberapa perkara yang berkaitan dengan pemerintahan negeri berlandaskan Agama.

Tuan Guru Haji Abdullah merupakan seorang Tuan Guru yang tidak lokek untuk menceritakan pengalamannya kepada anak-anak muridnya sehinggakan kami dapat belajar dari pengalaman beliau untuk menjadi bekal kami di kala pulang menyampaikan dakwah kepada masyarakat akan datang.

Antara pengalamannya yang diceritakan kepada kami adalah berkenaan persahabatan beliau dengan tuan Guru Nik Abdul Aziz yang merupakan menteri Besar Kelantan.

Aku mula berminat dengan Karisma kepimpinan tuan Guru Nik Abdul Aziz, yang didapati merupakan seorang Tuan Guru yang mendapat pendidikan Agamanya dari Negara India, Pakistan dan Mesir.

Disebabkan aku merupakan seorang “karkon”, aku mempunyai kawan-kawan rapat yang belajar di Pakistan. Daripada situ, aku mula bertanya kepada mereka tentang pengajian disana.

Sehinggakan aku berjumpa dengan seorang kawan yang memperkenalkanku dengan seorang pelajar yang masih belajar di Pakistan.

Aku pun menanam azam yang tinggi untuk belajar di sana dan akhirnya aku berjaya ke Pakistan dan menyambung pengajianku di Pakistan.

Aku bernasib baik, kerana aku ke Pakistan melalui persatuan Pelajar Islam di sana yang kepimpinannya terdiri dari orang yang berfikrah PAS, bukan ABIM, bukan Salafi dan bukan UMNO (laktanullah Alaih).

Kefahamanku tentang perjuangan Islam berwadahkan PAS semakin menjadi sebati didalam memahami perjuangan Islam ini, khususnya di Malaysia.

Walaupun begitu, aku tetap seorang karkon, yang masih beristiqamah dengan konsep dakwah Tablighiyyah ini. Aku sentiasa mengunjungi sebuah Universiti di Karachi yang bernama Jamiah Binuri Town yang disitu merupakan sebuah Universiti Islam yang kebanyakan pelajar Malaysia bermazhab tabligh ini belajar di situ.

Aku dijumpai seorang kawan dari Jemaah Tabligh, yang merupakan kawan lamaku semenjak di Malaysia lagi. Dia telah mengajakku meninggalkan perjuangan Islam berkonsepkan kepartian, ini kerana, kedatangan kita ke Pakistan, bukanlah untuk berpolitik, tetapi untuk belajar.

Aku menerima pandangan itu sebagai pandangan semata-mata, tetapi aku tetap tidak “beriman” dengan pandangan itu, kerana, walaupun masih belajar, tetapi memahami dakwah kepartian merupakan sesuatu kepentingan didalam gerakan Islam. Walaupun tabligh sudah lama bergiat menyampaikan Islam, tetapi tabligh belum mampu melaksanakan undang-undang Islam didalam system pemerintahan, ini menyalahi PAS, kerana, kejayaannya terbukti dengan memperkenalkan rang undang-undang Hudud kepada masyarakat, tutup kedai arak, judi dan sebagainya.

AKU MULA MEMBENCI TABLIGH

Didalam jangka lebih kurang 3 bulan selepas itu, aku telah menziarahi Jamiah Binuri Town buat kali keduanya. Kali ini, baru tembelang Jemaah Tabligh Malaysia di Pakistan terbongkar, ini kerana, aku dapati, boleh dikatakan 90 peratus dari mereka merupakan ahli Kelab UMNO Pakistan.

Kebencian makin memuncak, apabila didapati, kawan yang mendakwa kedatangan kita ke Pakistan bukan untuk berpolitik, tetapi untuk belajar, merupakan seorang ketua Kelab UMNO Pakistan.

Aku mula membenci Tabligh disebabkan dengan cirri-ciri kemunafikan dan kesyaitanan yang ada pada pejuang-pejuang Tabligh itu.

Kebencian itu menyebabkan aku mufaraqah dari jemaah tersebut dan aku sudah menjadi seorang yang “jamaat tabligh ko, bohot nafrat hota hai”, atau “orang yang sangat membenci jemaah tabligh”.

Di Pakistan, orang mula mengenaliku sebagai pengkritik keras kepada jemaah tabligh. Aku tidak kesah semua penganalan itu, yang penting, padaku jemaah tabligh ada sebuah jemaah yang sesat.

Dikala aku dikenali sebagai pengkritik jemaah tabligh yang kuat, Tok Guruku, iaitu Mufti As-Syaikh Salimullah Khan, iaitu ketua wefaq deobandi Pakistan didalam siri kuliahnya mengajar Bukhari, yang ketika itu aku sedang berada didalam kelas pengajian tersebut, telah menyatakan bahawa Jemaah tabligh adalah jemaah yang sesat, menyebabkan kritikanku kepada Jemaah tabligh itu semakin kuat.

Alasan yang diberikan oleh Syaikh adalah kerana, beliau pernah mendengar dari ucapan Bhai Wahab, iaitu ketua Tabligh sedunia pernah mengatakan bahawa Islam bangkit dengan tidak menggunakan Jihad.

Yang dikala itu, beliau sedang mengulas berkenaan hadis didalam bukhari yang membincangkan tentang Jihad fi sabilillah.

AKU BERDEBAT DENGAN TABLIGH MELAYU YANG BERKAHWIN DENGAN ANAK ORANG TABLIGH DARI AFGANISTAN

Setelah aku selesai menghabiskan pengajian tafsirku di “Bumi Debu” itu, aku pulang dengan membawa segulung sanad pengajian tafsir dari Guru tafsirku, iaitu Syaikh Zarwali Khan, hingga kepada Rasulullah SAW.

Aku berbangga, kerana pengajian tafsirku, bukanlah pengajian dari pembacaan dari kitab-kitab semata-mata, tetapi mempunyai hubungan kuat melalui sanad-sanad yang bersambung kepada Rasulullah SAW.

Semasa aku berada di Malaysia, aku mula dikenali sebagai pendakwah Bebas, sehinggakan aku mengajar disalah sebuah surau di kawasan lembah Klang, yang dikala itu, aku telah mengkritik amalan-amalan Jemaah tabligh.

Kritikan itu didengari oleh seorang karkon yang mendakwa bahawa kekuatan karkonya sehinggakan dia berkahwin dengan seorang perempuan berbangsa Afghanistan yang ayahnya merupakan “bara karkon tha” (seorang karkon besar).

Dia mempersoalkan hujah-hujahku sehingga berlaku perdebatan kecil diantaraku dan dia.

Kami berdebat tentang dakwaan sunnah atas amalan keluar fi sabilillah selama 3 hari, 40 hari dan 4 bulan itu.

Aku menyatakan, bahawa semua amalan itu bukan sunnah, bahkan ianya dibawah ketagori Ijtihad.

Sesuatu amalan ijtihad tidak boleh dikatakan sunnah, ini kerana, Rasulullah SAW bersabda;

من كذب علي متعمد فليتبوأ مقعده من النار


Maksudnya;
“Barangsiapa melakukan penipuan atasku dengan sengaja, maka dia telah menempah tempat didalam neraka[1]

APAKAH DALIL KELUAR 3 HARI, 40 HARI DAN 4 BULAN YANG DI HUJJAHKAN OLEH TABLIGH?

Bersambung……………..

[1] At-Taisir Bi Syarh Al-Jami’ As-Saghir : 2/441.

354 comments:

1 – 200 of 354   Newer›   Newest»
syahid_zul said...

hmmm..menarik...xsbr tggu smbungan

Al-Bakistani said...

الصبر من الإيمان
maksudnya;
sabar daripada Iman

Hisham Md. Hussain said...

Jika sekiranya Hadrat Shaikul Hadith Maulana Saleemullah Khan telah mendengar drp Haji Abd Wahab akan ucapan itu, sudah ditegurinya. Jika tidak, ini bertentangan dengan sikapnya yg tegas dlm amr makruf & nahi munkar. Keduanya Hj Abd Wahab itu bukan ketua JT sedunia.

kayu_siwak said...

Takutlah Allah dlm setiap perkataan.Mengapa tuan berani memanggil "syaitan"n"laknatullah" terhadap org lain? Siapakah tuan d sisi Allah? Adakah tuan begitu yakin yang tuan pasti akan memasuki syurga @ Orang yg tuan panggil syaitan akan kekal dlm kekufuran sehungga mereka mati?sesungguhnya kita tidak tahu apakah amalan kita yg diterima oleh Allah.Sekiranya perjuangan tuan benar,teruskan! Allah pasti akan membantu mereka yg dlm kebenaran.tidak perlu menghentam @ mengkafirkan org lain.Ini bukan sifat org yg berilmu sprt tuan,adakah tuan tidak khatam sirah nabi n hayatussahabah?Semoga Allah bg hidayah kpd sya,tuan dan umat seluruh alam supaya dpt mengamalkan kehidupan islam yg sebenar dlm kehidupan.....

insan said...

Teruskan kritikan itu..dan seandainya itu tak benar... Dan TABLIGH adalah USAHA AGAMA yang HAK..dan mereka membuat dakwah dengan IKHLAS...dan di terima ALLAH. Anda sedang berperang dengan ALLAH..tunggulah keputusan ALLAH ke atas diri ANDA...

Iliyas bin Mohamed said...

Sheikh Ahmed Hoosen Deedat, 1918 - 2005.

Ahmad Deedat dianugerahkan Allah dengan kepintaran yang tinggi dan luar biasa dalam ilmu comparative religion dan beliau seorang hafiz al-quran dan turut menghafaz lebih dari 8 versi bible. Beliau juga mampu bertutur dengan fasih lebih dari 10 jenis bahasa dunia.


Saya merasakan amat beruntung sekiranya Saudara/ri dapat menonton perdebatan agung ini kerana kandungan ilmunya boleh diperturunkan kepada cucu cicit sehingga hari kiamat. Juga ianya amat sesuai dikongsi bersama saudara mara dengan harapan tiada lagi yang menjadi MURTAD


Melalui debat ini juga kita jelas dapat melihat kekuatan al-Quran sebagai mukjizat yang terpelihara sehingga hari kiamat, dengan kekuatan bahasanya tanpa sebarang kesilapan grammar dan kekuatan isinya disebalik bahasanya, jelas sekali tidak seperti Bible yang diselewengkan.


Ulama Ahmad Deedat telah berjaya mengIslamkan bukan sahaja penganut Kristian malahan juga ramai paderi kristian seluruh dunia dengan kepintarannya membuktikan pemalsuan teks kitab bible.


Beliau telah berdebat dengan ramai ketua paderi besar dunia, di antaranya ketua paderi USA, Kanada, Australia dan Sweden dan sehingga ke hari ini telah ramai orang kristian yang meragui kesahihan isi kandungan Bible setelah mendengar hujahnya yang jelas, jitu dan realistik.


Sehingga ke hari ini penjelasan beliau tidak mampu disanggah dengan hujah yang tepat oleh golongan muktabar kristian.


Ahmad Deedat dianugerahkan Allah dengan kepintaran yang tinggi dan luar biasa dalam ilmu comparative religion dan beliau seorang hafiz al-quran dan turut menghafaz lebih dari 8 versi bible. Beliau juga mampu bertutur dengan fasih lebih dari 10 jenis bahasa dunia.

Ketika akhbar2 arus perdana memuatkan bahagian hadapan akhbar dengan berita kelahiran seorang artis baru yang dikaitkan dengan latar belakang agama, ramai yang tidak tahu bahawa dunia telah kehilangan seorang pejuang Islam yang telah memberi sumbangan yang besar kepada menyampaikan dakwah dan mematahkan dakyah sepanjang hidupnya.

Pada 8 Ogos lepas, Sheikh Ahmed Hoosen Deedat, 87, telah menghembuskan nafasnya yang terakhir, beriringan dengan radio di rumahnya yang ketika itu sedang mengalunkan bacaan surah Yaasin.

ikhlas dari http://iliyas.com

Iliyas bin Mohamed said...

Layari Laman web kami di http://iliyas.com

oghedaghak said...

maulana saheb, maaf menegur, tapi bhai wahab bukan amir atau ketua jamaah sedunia. beliau bukan seorang ulama! dan sememangnya byk kesalahan yg dibuat oleh beliau sehingga menjadikan kerja kerja agama yg datang dari pakistan menjadi kacau dan rosak. usaha usaha yg dibawa dari pakistan inilah yg telah memenuhi dunia ini sekarang ini. manakala usaha asal yg di bawa oleh maulana muhammad ilyas telah semakin dipinggir dan dilupakan. masih ada usaha yg haq yg dibuat oleh para ulama di nizamuddin. demikian juga usaha agama di malaysia juga telah rosak teruk, disebabkan penyingkiran kepimpinan ulama oleh para ahli jemaah tabligh. contohnya di kelantan, al fadhil ustaz hassan muhammad amir jemaah kelantan, telah diketepikan. akan tetapi masih tetap ada usaha yg haq yg dipimpin oleh para ulama rabbani di malaysia ini, yg pasti ianya hanyalah satu toifah yg sangat kecil, yg telah di pinggirkan secara total oleh para penggerak JT di malaysia.

jadi maulana saheb, semoga Allah letakkan kebencian anda pada tempat yg haqnya, dan jgn sampai kebencian anda jatuh ke atas apa yg di kasihi Allah.

wallahua'lam

Wan Amerrashidi said...

Adakah anda yakin tindakan anda mengkritik tabligh adalah betul?...berapa banyak org yg sesat telah kembali kepada agama dengan asbab usaha2 tabligh.
Allah pasti akan memberi pembalasan sewajarnya kepada anda di dunia dan akhirat

mfaizal_fuad said...

masya-Allah...
islam sesekali tak pernah mengajar umatnya saling kutuk-mengutuk..
adakalanya kite mnganggap apa yg kite sampaikan adlh benar padahal ia hanyalah dorongan hawa nafsu semata-mata. sekiranya tuan mempertikaikan tentang dalil 3hr @40 hr @ 4 buln, apa pulak dalil yg m'haramkannya??
adakah dgn tertegaknya undang2 islam, adakah umat akan mengenali Allah sepertimana dlm usaha agama timbul perasaan cinta pada Allah..
Awalluddin Ma'arifatullah...awal2 agama, mengenali Allah...

HASMADI HUSIN said...

apakah kita mesti hidup dalam bermazhab atau berpuak?aku betul hairan..Allah melarang manusia hidup berpuak tetapi itulah yang kita mahu..kalau Nabi Muhammad sendiri tidak bermazhab, Allah pun tak suruh kita bermahzab, kenapa pula kita mesti untuk bermazhab ?". Cuba lihat 6:159. "Orang-orang yang membuat pecahan dalam agama mereka, dan menjadi golongan-golongan, kamu bukanlah daripada mereka dalam apa-apa pun. Urusan mereka hanyalah kepada Allah, kemudian Dia akan memberitahu mereka apa yang mereka telah buat". 19:37 pula. "Tetapi golongan-golongan berselisih sesama mereka, kemudian kecelakaanlah bagi orang-orang yang tidak percaya kerana senario hari yang besar."

sirat said...

Para Sahabat Keluar ke Jalan Allah:
Sebanyak 150 jemaah telah dihantar dari Madinah dalam masa 10 tahun tersebut. Baginda s.a.w. sendiri telah menyertai 25 daripada jemaah-jemaah tersebut. Sebahagian jemaah tersebut terdiri daripada 10,000 orang, ada yang 1,000 orang, 500 orang, 300 orang, 15 orang, 7 orang dan sebagainya. Jemaah-jemaah ini ada yang keluar untuk 3 bulan, 2 bulan, 15 hari, 3 hari dan sebagainya. 125 jemaah lagi sebahagiannya terdiri daripada 1000 orang, 600 orang, 500 orang dan sebagainya dengan masa 6 bulan, 4 bulan dan sebagainya.
Sekiranya kita menghitung dengan teliti maka akan didapati purata masa yang diberikan oleh setiap sahabat untuk keluar ke jalan Allah dalam masa setahun ialah antara 6 hingga 7 bulan.
(Petikan Bayan Maulana Yusuf: USAHA RASULULLAH SAW DAN SAHABAT RA DALAM KEHIDUPAN MADINAH)

sirat said...

Sahabat keluar 5 tahun:
Pada tahun 627M satu rombongan sahabat-sahabat Nabi S.A.W yang diketuai oleh Wahab bin Abi Qabahah dikatakan telah mengunjungi Riau dan menetap selama 5 tahun di sana (sebelum pulang ke Madinah)
(dipetik dari kitab 'Wali Songo dengan perkembangan Islam di Nusantara', oleh Haji Abdul Halim Bashah, terbitan Al Kafilah Enterprise, Kelantan, 1996, m/s 79, bab 9, ISBN 983-99852-8-0)

Sahabat radiyalaahu anhum keluar 6 bulan:
Bara Radiyallahu 'anhu meriwayatkan bahawa Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam telah mengutus Khalid ibne-Walid Radiyallahu 'anhu kepada penduduk Yamen untuk mengajak mereka masuk Islam. Bara berkata: Aku juga termasuk dalam jamaah itu. Kami tinggal di sana selama 6 bulan. Khalid radiyalaahu anhu selalu mengajak mereka untuk masuk Islam, tetapi mereka menolak ajakannya. Kemudian Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam mengutus 'Ali ibne-Abi Talib Radiyallahu 'anhu ke sana dan memerintahkan kepada Khalid r.a. untuk kembali dengan seluruh jamaah kecuali salah seorang dari jamaah Khalid r.a. yang mahu menemani Ali r.a, maka ia boleh ikut serta dengan Ali r.a. Bara r.a berkata: Akulah yang menemani Ali r.a. selama di sana. Ketika kami betul-betul dekat dengan penduduk Yaman, maka mereka keluar dan dan dating kehadapan kami. Lalu Ali r.a. mengatur shaf mereka untuk mengerjakan solah dan Ali yang menjadi imam dalam solah kami. Selesai solah, Ali r.a membacakan isi surat Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam kepada mereka. Setelah mendengar isi surat Rasulullah sallalaahu alayhi wasalam itu maka seluruh Bani Hamdan masuk Islam. Kemudian Ali r.a. menulis surat kepada Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam yang isinya memberitahukan tentang ke-Islaman mereka kepada baginda. Setelah isi surat tersebut dibacakan kepada Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam, maka baginda langsung sujud syukur kepada Allah Swt. Setelah mengangkat kepala, baginda berdoa: Keselamatan bagi Bani Hamadan. Keselamatan bagi Bani Hamadan. (Bukhari, Baihaqi, Bidayah-wan-Nihayah)
(Dipetik dari kitab Muntakhab Ahadith, bab Dakwah dan Tabligh, hadith 108)

sirat said...

Keluar 4 bulan:
Ibn Juraij berkata: “Ada seseorang yang menceritakan kepada saya bahawa pada suatu malam ketika Umar radiyalaahu anhu sedang berkeliling (ghast) di sekitar lorong-lorong kota Madinah, tiba-tiba beliau mendengar seorang wanita sedang melantunkan sya’ir:
Betapa panjang malam ini dan betapa gelap di sekelilingnya
Daku tidak boleh tidur kerana tiada yang tersayang yang boleh ku ajak bercumbu
Andai bukan kerana takut berdosa kepada Allah yang tiada sesuatu pun dapat menyamaiNya
Sudah pasti ranjang ini di goyang oleh yang lainnya
Ketika Umar r.a. mendengar sya’irnya itu, maka dia bertanya kepada wanita tersebut, “Apa yang terjadi padamu?” Wanita itu menjawab, “Saya sangat merindukan suami saya yang telah meninggalkan saya selama beberapa bulan.” Umar r.a. betanya, “Apakah kamu bermaksud melakukan hal yang buruk?” Wanita itu menjawab, “Saya berlindung kepada Allah.” Umar r.a. berkata, “Kuasailah dirimu! Sekarang saya akan mengutus orang untuk memanggil suami mu.”
Setelah itu Umar r.a. bertanya kepada anak perempuannya Hafsah r.anha, “Aku akan bertanya padamu mengenai sesuatu masalah yang membingungkan aku, mudah-mudahan kamu boleh memberi jalan keluar untukku. Berapa lama seorang wanita mampu menahan kerinduan ketika berpisah dari suaminya?” Mendengar pertanyaan itu, Hafsah r.anha menundukkan kepala merena merasa malu. Umar r.a. berkata, “ Sesungguhnya Allah tidak pernah merasa malu dalam hal kebaikan.” Hafsah menjawab sambil berisyarat dengan jari tangannya, “Tiga sampai empat bulan.” Kemudian Umar r.a. menulis surat kepada setiap amir (pimpinan) pasukan tentera Islam supaya tidak menahan anggota pasukannya lebih dari 4 bulan.” (Riwayat Abdur Razzaq dalam kitab Al-Kanz Jilidl VIII, m/s.308).

Ibnu 'Umar (Radiallahu'Anhu) mengatakan bahawa pada suatu malam Umar r.a. keluar (untuk melihat ehwal orangramai), tiba-tiba belaiu mendengar seorang wanita sedang bersya’ir:
Betapa panjang malam ini dan betapa gelap di sekelilingnya
Aku tidak boleh tidur kerana tida yang tersayang yang boleh kuajak bercumbu.
Kemudia Umar r.a. bertanya kepada Hafsah r.anha, “Berapa lama wanita dapat bertahan tidak bertemu dengan suaminya?” Hafsah r.anha menjawab, “Enam atau empat bulan.” Maka Umar r.a. berkata, “Untuk selanjutnya saya tidak akan menahan tentera lebih dari masa itu.” (Hr. Baihaqi dalam kitabnya jilid IX m/s 29)
[seperti yang dipetik dari kitab Hayatus Sahabah, bab Al-Jihad]

Keluar 40 hari:
"Seorang lelaki telah datang kepada Saiyidina Umar ibnu Khattab r.a. maka Saiyidina Umar r.a. pun bertanya: Di manakah engkau berada? Dijawabnya: Saya berada di Ribat. Saiyidina Umar r.a. bertanya lagi: Berapa hari engkau berada di Ribat itu? Jawabnya tiga puluh hari. Maka berkata Saiyidina Umar r.a.: Mengapa kamu tidak cukupkan empat puluh hari?
(Kanzul Ummal, Juzuk 2 muka surat 288, dipetik dari kitab 'Risalah ad Dakwah - Apa itu Dakwah Tabligh', susunan Hj. Abdul Samad Pondok Al Fusani Thailand, terbitan Perniagaan Darul Khair, 1988)

Keluar 3 Hari:
Daripada Ibnu Umar r.a. berkata: Nabi SAW telah memanggil Abdul Rahman bin Auf r.a. lalu bersabda: Siap sedialah kamu, maka sesungguhnya aku akan menghantar engkau bersama satu jama'ah maka menyebut ia akan hadis dan katanya: Maka keluarlah Abdul Rahman hingga berjumpa dengan para sahabatnya, maka berjalanlah mereka sehingga sampai ke suatu tempat pertama bernama Daumatul Jandal, maka manakala ia masuk ke kampung itu ia mendakwah orang-orang kampung itu kepada Islam selama tiga hari. Manakala sampai hari yang ketiga dapat Islamlah Asbagh bin Amru al Kalbi r.a. dan adalah ia dahulunya beragama Nasrani dan ia ketua di kampung itu.
(Hadith riwayat Darul Qutni, dipetik dari kitab 'Risalah ad Dakwah - Apa itu Dakwah Tabligh', susunan Hj. Abdul Samad Pondok Al Fusani Thailand, terbitan Perniagaan Darul Khair, 1988)

sirat said...

Fatwa Ulama:
Oleh Mufti Ebrahim Desai, Darul Ifta, Madrasah In'aamiyyah, Camperdown, South Africa.

Istilah, 'Tashkeel' (yang biasa digunakan dalam Jamaah Tabligh), bermaksud menyeru orang ramai kaum Muslimin untuk memberi masa mereka, untuk keluar ke Jalan Allah bagi tujuan pengislahan diri dan membuat kerja dakwah dan tabligh dalam jangkamasa tertentu, seperti 3 hari, 10 hari, 15 hari, 40 hari, 4 bulan, 7 bulan, 1 tahun dsbnya. Jangkamasa tersebut bukan satu kemestian tapi ianya hanya dianjurkan seperti mana seseorang yang mengikuti kursus kecemasan (first aid), misalnya, dianjurkan untuk mengikuti kursus praktikal selama sebulan. Walaupun tidak bermakna yang dia terus akan jadi doktor pakar, sekurang-kurangnya dia tahu apa yang perlu dia lakukan semasa kecemasan. Begitu juga, seseorang yang keluar ke Jalan Allah selama 3 hari, atau 40 hari, atau 4 bulan dsbnya, bukan bermakna dia telah menjadi seorang yang ahli atau pakar dalam Shari’ah, tapi sekurang-kurangnya dia tahu apa kehendak-kehendak asas dalam Shari’ah. Lebih lama masa yang dia berikan untuk keluar ke Jalan Allah, lebih banyak dia akan belajar dan menyempurnakan dirinya sebagai seorang Mukmin. Jangkamasa keluar tersebut bukanlah kriteria yang diwajibkan mengikut Shari’ah..
Dan Allah Maha Mengetahui.
(Mufti Ebrahim Desai, FATWA DEPT, Jawapan No. 2611)

Mereka berkata: Orang-orang Tabligh membuat bida’ah berupa keluar di jalan Allah secara berjemaah dan membatasi masa keluar 3 hari, 40 hari dan 4 bulan.

Kami katakan: Sesungguhnya keluar untuk memperbaiki diri adalah seperti keluar untuk menuntut ilmu dan hidayah. Juga seperti keluar untuk mendakwah manusia kepada Allah dan mengajar mereka hal-hal yang bermenafaat di dunia dan akhirat. Semuanya itu adalah keluar di Jalan Allah, apabila di landasi niat yang benar dan untuk mengapai redho Allah Ta’ala, bukan untuk memperolehi harta dan penghormatan atau untuk hiburan, permainan dan kebatilan. Adalah termasuk kelakuan bodoh atau pura-pura bodoh apabila ada orang yang mengingkari keluarnya Jemaah Tabligh untuk kepentingan hidayah bagi manusia, mengajar mereka, memperbaiki diri mereka dan mendidik rohani mereka. Padahal Rasulullah (sallalaahu alayhi wasalam) bersabda, “Satu petang atau satu pagi keluar di jalan Allah, lebih baik daripada mendapatkan dunia dan segala isinya. Juga sabda Rasulullah (sallalaahu alayhi wasalam), “Barangsaiapa mendatangi masjid ini, semata-mata untuk kebaikan yang ia ajarkan atau ia pelajari, laksana mujahid fi sabilillah.” Dan banyak lagi hadith sahih dan hassan yang mengajarkan dan memberi semangat untuk keluar di Jalan Allah. Alangkah ajaibnya perkataan mereka bahawa keluarnya Jemaah Tabligh adalah bida’ah! Dan lebih ajaib lagi mereka berhujah terhadap “keluar fi sabilillah secara berjemaah adalah bida’ah” dengan jangkaan mereka bahawa Rasulullah (sallalaahu alayhi wasalam) mengirimkan Mu'az (radiyalaahu anhu) ke Yaman sendirian saja dan tidak berjemaah. Mereka lupa atau tidak tahu bahawa Rasulullah (sallalaahu alayhi wasalam) tidak mengirimkan Mu'az (radiyalaahu anhu) sendirian tetapi mengirimkan Abu Musa Al Asy’ary (radiyalaahu anhu) bersamanya. Baginda (sallalaahu alayhi wasalam) bersabda kepada keduanya, “Gembirakanlah mereka dan jangan kalian buat mereka lari. Mudahkan mereka dan jangan kalian persulit. Bertolong-tolonglah kalian dan jangan berselisih.” Juga beliau mengirimkan Ali bin Abi Talib dan Khalid bin Sa’id bin al Ash (radiyalaahu anhuma). Bersama mereka baginda (sallalaahu alayhi wasalam) mengirimkan rombongan besar untuk dakwah, ta’leem dan memutuskan perkara diantara manusia.

Tentang pembatasan masa keluar yang mereka katakana sebagai Bidaah, adalah peraturan dakwah sebagaimana peraturan sekolah dan universiti yang mengenal batasan masa belajar dan kerehatan, untuk menyiapkan bekal dan perbelanjaan selama masa keluar. Apakah dengan demikian, orang-orang Tabligh dianggap membuat bida’ah kerena mereka mengatur hari-hari untuk kepentingan dan khuruj fi sabilillah (keluar di jalan Allah)? Subhanallah!
Mereka yang mengatakan demikian seperti yang dikatakan di dalam syair “Pandangan ridho/senang selalu tumpul terhadap setiap aib, sedang pandangan benci selalu membongkar keburukan.”
Apakah yang menyebabkan kemarahan kalian, wahai hamba-hamba Allah!?
Seorang hamba Allah, mendakwah manusia pada Allah Ta’ala, kemudian dia mendapat keredhaan untuk dirinya dan saudara-saudaranya yang ia dakwah. Jiwa mereka menjadi suci, hati mereka menjadi bersih dan akhlak mereka menjadi mulia disebabkan mereka selalu mengucapkan kata-kata yang baik dan melakukan amal-amal yang soleh.
Apakah yang menyebabkan kalian marah, wahai hamba-hamba Allah!? Semoga Allah sentiasa menjaga kita. Kami tidak dapat mengatakan bahawa dalam Jemaah Tabligh ada sesuatu yang dapat di anggap sebagai penghalang manusia dari Jalan Allah. Alhamdulillah.

Ditulis oleh Sheikh Abu Bakar Jabir Al-Jazairy
Guru Besar di Masjid Nabawi dan Universiti Madinah Al-Munawarrah
Dipetik dari buku “Menyingkap Tabir Kesalahfahaman Terhadap Jemaah Tabligh"

sirat said...

Abu Abil Hasan (bekas pelajar Darul Uloom Faisalabad Pakistan) menulis:

Dakwah dan Tabligh ialah kerja para Ambiya’. Dan inilah juga usaha yang telah dipertanggungjawabkan oleh Allah kepada seluruh umat Islam. Maksud kepada usaha ini ialah supaya seluruh manusia dapat mengamalkan keseluruhan agama. Usaha untuk menghidupkan agama ini tidak memadai dengan hanya memberi masa 3 hari 40 hari dan 4 bulan. Bahkan harus berjuang dan berjihad seumur hidup kita. Ini telah dijelaskan oleh Allah SWT didalam al-Qur’an:

Allah SWT berfirman: Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin diri mereka dan harta mereka dengan (balasan) syurga untuk mereka (disebabkan) mereka berperang dijalan Allah: maka (diantara) mereka ada yang membunuh dan terbunuh. (Balasan Syurga yang demikian ialah) sebagai janji yang benar yang ditetapkan oleh Allah didalam Taurat Injil dan Al-Qur’an; dan siapakah lagi yang lebih menyempurnakan janjinya daripada Allah? Oleh itu bergembiralah dengan jualbelinya itu dan (ketahuilah bahawa) jualbeli (yang seperti itu) ialah kemenangan yang besar. (At-Taubah ayat 111).


Dalam ayat yang tersebut diatas Allah telah membeli dan meminta keseluruhan hidup orang-orang mukmin dan harta mereka untuk berjuang menegakkan agama Allah. Bukan setakat 4 bulan 40 hari sahaja. Tetapi malangnya pada hari ini umat Islam untuk melaksanakan satu perintah Allah yang paling besar iaitu sembahyang yang hanya mengambil masa beberapa minit sahaja pun sudah tidak ada masa kerana sibuk dengan fikir dan kerja-kerja dunia. Apa lagi untuk keluar seumur hidup…
Umat hari ini telah jauh daripada agama. Kemampuan yang ada pada mereka juga berbeza-beza. Melalui panduan Al-Qur’an dan Hadith ini para Ulama’ dan masyaikh didalam jemaah ini telah menetapkan nisab yang mampu diikuti oleh setiap umat Islam. Memanglah tidak ada ayat Al-Qur’an yang memerintahkan untuk keluar bertabligh selama 4 bulan dan 40 hari tetapi bilangan dan angka ini banyak terkandung didalam Al-Qur’an dan hadith.

Kenapakah angka-angka ini tercatit didalam Al-Qur’an dan Hadith? Sudah pasti ada hikmahnya di sebalik angka itu. Disini saya nukilkan beberapa riwayat dan pandangan Ulama’ betapa hikmahnya bilangan hari-hari tersebut.


1. Hikmah keluar tiga hari

i. Suasana amat mempengaruhi seseorang itu. Seorang yang duduk didalam suasana Iman dan akhlak yang baik dan dipenuhi dengan ibadat dalam masa tiga hari sudah pasti akan membenihkan satu suasana dan kejernihan hati didalam sanubari seseorang itu. Di zaman Nabi SAW orang-orang kafir yang ditawan akan dikurung didalam masjid. Tujuannya ialah supaya mereka dapat melihat amalan-amalan orang Islam didalam masjid.

Didalam Sahih Bukhari jilid kedua bab Maghazi dinukilkan bahawa seorang lelaki bernama Sumamah bin Ausal dari banu Hanafiah telah ditawan dan diikat didalam masjid Nabi. Selama 3 hari beliau telah melihat amalan orang Islam yang sibuk dengan amalan dakwah. belajar dan mengajar. beribadat dan berkhidmat diantara satu sama lain. Hari yang pertama beliau ingkar untuk menerima Islam. Begitu juga pada hari yang kedua. Pada hari yang ketiga baginda Rasulullah SAW telah membebaskannya. Setelah dibebaskan dari tawanan beliau merasai sesuatu didalam hatinya lantas beliau mandi dan datang semula ke masjid Nabi dan bertemu dengan baginda Rasulullah SAW dan terus memeluk agama Islam. Betapa besarnya perubahan pada diri Sumamah yang amat berkesan dengan amalan masjid pada ketika itu. Dalam masa tiga hari menjadi sumber hidayat kepadanya.

ii. Jemaah-jemaah yang dihantar oleh baginda Rasulullah SAW atas maksud dakwah atau berjihad akan diberi penerangan tertib dan usul bagaimana untuk berdakwah dan berperang. Diantaranya ialah:

• Jangan memerangi mereka sebelum diberi dakwah selama 3 hari.
• Jangan membunuh kanak-kanak. wanita dan orang-orang tua yang lemah dikalangan mereka.
• Jangan membuat kerosakan pada harta benda. tanam-tanaman dan membunuh binatang ternakan.

Kenapa baginda memberi tempoh selama 3 hari dengan memberikan dakwah terlebih dahulu sebelum memulakan peperangan? Ini ialah pengajaran daripada baginda Rasulullah SAW bahawa didalam Islam tidak ada peperangan tanpa memberi dakwah terlebih dahulu. Melalui amalan dakwah selama 3 hari ini orang-orang kafir akan melihat muamalah dan akhlak orang-orang Islam terhadap orang kafir sendiri. Ini sudah pasti akan mempengaruhi jiwa mereka dan memeluk agama Islam. Kisah ini terkandung didalam Hayatus Sahabah dimana baginda Rasulullah SAW telah menghantar Abdul Rahman bin Auf r.a. ke satu tempat bernama Daumatul Jandal sebagaimana berikut:

Sehingga beliau sampai ke Daumatul Jandal lantas beliau mendakwahkan kepada mereka (penduduk Daumatul jandal) selama tiga hari supaya memeluk agama islam. Maka pada hari yang ketiga Asbagh bin Amar Al Kalbi telah memeluk agama Islam. Beliau ialah seorang nasrani dan ketua di kalangan mereka.


iii. Hadzrat Zakaria AS seorang Nabi yang telah tua. Apabila Allah SWT mahu mengurniakan anak kepadanya beliau bertanya “Wahai Allah apakah tandanya yang engkau akan mengurniakan anak kepadaku sedangkan aku telah tua? Allah SWT menjawab sebagaimana didalam Al-Qur’an:

Tandanya bagimu kamu tidak dapat berkata-kata dengan manusia selama tiga hari kecuali dengan isyarat. Berzikirlah kepada Tuhanmu sebanyak-banyaknya dan bertasbihlah diwaktu pagi dan petang (Ali Imran ayat 41).


Para mufassirin berkata tanda diterimanya doa Hadzrat Zakaria AS ialah dia tidak boleh bercakap selama tiga hari kecuali dengan isyarat. Pada masa itu Allah SWT telah memerintahkan Hadzrat Zakaria AS supaya berzikir sebanyak-banyaknya dan meninggalkan perkataan-perkataan dunia untuk menambah penghampirannya kepada Allah. Daripada ayat ini para ulama’ berpendapat bahawa sekiranya manusia dapat mengasingkan diri keluar dijalan Allah selama tiga hari dengan membersihkan diri dari fakir dunia. meninggalkan percakapan dunia dan menyibukkan diri dengan amalan dakwah. beribadah. belajar dan mengajar dan duduk dalam suasana agama sudah pasti akan memberi kesan didalam hati sanubari seseorang itu. Cinta pada agama akan datang. manusia akan membersihkan diri daripada dosa. bertaubat dan lebih hampir kepada Allah SWT. Demikianlah hikmah yang terdapat didalam masa tiga hari. Isyarat dari Al-Qur’an dan athar As-Sahabah inilah yang menjadi saranan oleh ahli jemaah Tabligh supaya setiap orang dapat melapangkan masa selama tiga hari. Disamping itu ia juga akan menimbulkan keghairahan untuk belajar agama dan mengislahkan diri sendiri.

(Abu Abil Hasan Abn Musa – Soal Jawab Agama: Membahaskan Masalah Terkini Dalam Fekah: Bahagian Pertama – Klang Book Centre - Cetakan Pertama 2004 – m/s 260 – 266)

2. Dalil dan hikmahnya keluar 40 hari

Ramai orang mempersoalkan masalah ini. Dari manakah orang-orang tabligh ini mengambil dalil supaya keluar 40 hari. Sebenarnya bilangan 40 hari ini telah banyak disebut didalam al-Qur’an dan Hadith. Keberkatan yang ada padanya telah jelas apabila Allah SWT sendiri telah memerintahkan Musa AS supaya menambah bilangan hari untuk bermunajat kepada Allah sebagaimana didalam al-Qur’an

Dan Kami telah menjanjikan kepada Musa (memberi Taurat) sesudah berlaku 30 malam dan Kami telah sempurnakan waktu yang telah ditetapkan oleh Tuhannya dengan sepuluh malam. Maka genaplah dari Tuhannya selama empat puluh malam (Al A’raf 142)

Begitulah juga didalam Surah al Baqarah ayat 51. Allah SWT menyebut dengan janji-Nya kepada Nabi Musa AS untuk mengurniakan Taurat setelah bermunajat selama empat puluh malam.

Didalam hadith baginda SAW banyak sekali menyebut tentang bilangan 40 ini. Diantaranya ialah hadith yang diriwayatkan oleh Ibnu Mas’ud RA beliau berkata daku mendengar Rasulullah SAW bersabda:

Sesungguhnya salah seorang daripada kamu dicipta didalam perut ibu selama 40 hari sebagai nutfah kemudian 40 hari menjadi seketul darah kemudian menjadi segumpal daging kemudian dihantar kepadanya seorang malaikat untuk meniupkan roh dan menulis kepadanya empat kalimat… (HR Muslim)

Dalam hadith yang lain ada dinukilkan bahawa barangsiapa bersembahyang selama 40 hari berjemaah tanpa ketinggalan takbiratul ula akan mendapat dua jaminan. Satu keselamatan daripada neraka dan kedua bebas dari nifaq.

HazdratAbdullah bin Abbas RA berkata dihari kematian anak lelakinya lihatlah berapa ramai orang yang berada diluar. Hambanya berkata orang ramai telah berkumpul. “Adakah telah cukup empat puluh orang?” Mereka menjawab “Ya… telah cukup”. Abdullah bin Abbas RA berkata “hadirilah sembahyang jenazah kamu aku mendengar baginda SAW bersabda mana-mana orang Islam yang meninggal dunia dan disembahyangi oleh 40 orang yang tidak melakukan syirik melainkan telah menjadi hak kepada si mayat bahawa jaminannya pasti diterima”.

Dalam hadith yang lain baginda SAW bersabda:

“Barangsiapa mengikhlaskan dirinya kepada Allah selama 40 hari akan zahir sumber-sumber hikmah daripada hati melalui lidahnya”.

Banyak lagi hadith yang seumpama dengan ini yang menunjukkan keberkatan dan keutamaan pada tempoh atau bilangan 40 hari ini. Kita dapat melihat seorang yang keluar dijalan Allah melatihkan dirinya dalam menjalani ketaatan selama 40 hari sudah pasti amalan ini akanterus dilakukan ketika berada di rumah atau dikampungnya.

Daripada hadith-hadith ini dan pandangan nuraniah inilah maka masyaikh dan ulama’ didalam usaha ini menyarankan supaya setiap orang dapat melapangkan masa selama 40 hari mempelajari usaha dakwah dan mengislahkan diri masing-masing.

(Abu Abil Hasan Abn Musa – Soal Jawab Agama: Membahaskan Masalah Terkini Dalam Fekah: Bahagian Pertama – Klang Book Centre - Cetakan Pertama 2004 – m/s 266 – 269)

sirat said...

Salam Hadrat Maulana,

Didalam hati saya, saya memuliakan Hadrat Maulana, sebagaimana saya memuliakan Maulana Dato' Nik Aziz MB, juga sebagaimana saya memuliakan Maulana Asyraf Ali Thanwi, juga sebagaimana saya memuliakan Maulana Husain Ahmad Madani, juga Ulama2 Deobandi yang lainnya yang telah berjuang untuk agama Allah melalui usaha politik dan kuasa pemerintahan. Sebabnya, perintah Allah dan Rasul-Nya, supaya org2 beriman memuliakan para alim Ulama', juga sebagaimana anjuran para ulama' masyaikh dakwah&tabligh yang saya cintai, agar memuliakan semua Ulama' Ahlussunnah wal jamaah yang haq, walau apa pun pandangan peribadi mereka terhadap usaha dakwah & tabligh yang suci murni ini.

Kemudiannya, saya dapat merasakan api kecintaan hadrat Maulana terhadap tuan2 guru Maulana, dan betapa dalamnya kecintaan Hadrat Maulana terhadap usaha Islam yang Hadrat dan guru2 hadrat telah usahakan.

Dalam pada itu, kita akui bahawa akan tetap berlaku perbezaan pendapat didalam ummat ini sehingga kiamat, berhubung soal2 furu' dalam agama, termasuklah cara/kaedah untuk mengembalikan semula kegemilangan Islam sebagaimana yang telah dicapai oleh Rasulullah SAW dan para sahabat yang kita cintai dan muliakan. Hanya saja, sebagaimana yang Hadrat lebih maklum, kita dilingkungi oleh adab-adab perbezaan pendapat, dan disaluti oleh perasaan sangka baik dan kasih sayang sesama ummat, sehingga berbezanya pandangan dikalangan ummat, tidak menjadikan ummat ini retak, malah menjadi sumber rahmat untuk ummat ini.

sirat said...

Hadrat,
Kita bersangka baik dan memuliakan Tuan Guru Pondok Pasir Mas. Nasihat terhadap para pengusaha agama atau karkun, seharusnya diterima baik. Semoga Allah memelihara dan melindungi beliau, amin.

Kita juga bersangka baik dan memuliakan Tuan guru kepada hadrat Maulana yang mengajar Sahih Bukhari di Karachi. Teguran beliau harus diambil secara baik untuk pengislahan karkun2. Sememangnya niat untuk belajar usaha dakwah&tabligh yang suci murni ini, adalah untuk memperbaiki dan islah diri. Semoga Allah melindungi dan memelihara beliau, amin.

sirat said...

Setakat pengetahuan saya, Hj Bhai Wahab adalah salah seorang penanggungjawab usaha dakwah&tabligh di Pakistan. Beliau telah melibatkan diri semenjak muda lagi, bersama-sama Maulana Ilyas (rahmatullah alaih, semoga Allah menerangi pusara beliau), Maulana Yusuf (rahmatullah alaih, semoga Allah menerangi pusara beliau), Maulana In'amul Hasan (rahmatullah alaih, semoga Allah menerangi pusara beliau), sehingga sekarang. Puluhan tahun telah berlalu. Hj. Abdul Wahhab telah menyampaikan bayan subuh setiap pagi di Raiwind buat sekian lama. Ribuan manusia yang datang dan pergi telah mendengar bayan beliau dan beroleh manfaat darinya. Sekarang beliau telah begitu berumur dan uzur. Apalah kiranya kita bersikap lemah lembut dan memberi kemaafan, jika benar ada terlanjur satu dua kata yang kemungkinan tersilap susun bicaranya. Dan kita menghormati beliau atas pengorbanan yang besar yang telah beliau buat untuk usaha atas agama Allah ini. Manusia begitu lemah, tak terlepas salah dan silap, semoga Allah Yang Maha Agung, Pengasih dan Penyayang, memaafkan beiau dan kita semua atas kesilapan kita, amin.

sirat said...

Hadrat,
Saya percaya, penglibatan pelajar2 di Pakistan didalam politik, sama ada terlibat didalam parti pemerintah atau pembangkang, tiada kena mengena dengan usaha dakwah & tabligh yang suci murni ini. Berani saya menyebut demikian, kerana usul yang asas didalam usaha dakwah & tabligh yang suci murni ini, ialah untuk tidak menyentuh sebarang urusan berkaitan politik. Mungkin saja para pelajar tersebut menyertai mana2 pertubuhan politik atas ijtihad atau kehendak peribadi, dan kebetulan juga mereka ingin untuk turut serta didalam usaha dakwah & tabligh ini. Didalam berbuat usaha ini, tiada tegahan atau larangan kepada sesiapa untuk bersama-sama menyertainya. Bahkan penjudi, peminum arak, pencuri, perogol, penagih dadah, dan pelbagai macam ragam manusia telah bersama-sama dengan usaha ini. (Dan mereka telah berubah menjadi mukmin melaluinya, Alhamdulillah). Maka sudah tentu Hadrat tidak mengecop usaha ini sebagai sarang maksiat disebabkan penyertaan org2 sebegini. Apatah lagi sahabat2 Hadrat yang bersama-sama mentelaah kalam Allah & Rasul-Nya didalam kitab yang mulia di Madrasah yang mulia. Adakah disebabkan mereka bersama-sama didalam kapal pertubuhan lain, dan mereka juga melibatkan diri dengan usaha ini, lantas buruknya yang nampak pada pandangan Hadrat, jatuh pula kepada usaha dakwah ini? Tentu jauh sekali, bukan?

sirat said...

Hadrat,
Semoga Allah melapangkan hati saya, Hadrat dan seluruh ummat, mendatangkan rasa cinta kasih didalam hati kita semua kepada seluruh manusia yang pada hari ini begitu jauh dari agama, dan ada yang berada dipinggir kemurtadan. Rasulullah SAW begitu sedih apabila mengenangkan ummat, semasa hidup, sehingga ketika nazak pun Baginda bersabda 'Ummati, Ummati..' Betapa sedihnya Rasulullah SAW didalam kubur baginda apabila mendapat laporan perihal ummatnya yang menderita ketandusan iman dan taqwa. Semoga Allah mewarisi sedikit kebimbangan Nabi ini didalam diri saya dan seluruh ummat, amin.

ahmad mazlan said...

Assalamualaikum...Kalau tuan nak tahu mengenai usaha dakwah ni dgn lebih detail pergi la jumpa ulamak dkt Markas Sri Petaling..

mazlan_albanjari said...

Assalamualaikum...semoga Allah beri kepada saya dan tuan serta seluruh ummat di seluruh alam kefahaman mengenai usaha da'wah cara Nabi S.A.W..

najmussobah said...

astaghrafirullah hala'zim.......

tak baik mcm tu tuan......kalo nak benci pun org yang buat tabligh menuduh usaha Nabi Muhammad Sallalllahua'laihiwasallam adlah besar dosanya......baik tunmengucap balik..sebelum seseuatu 'azab' ALLAH hantar dah banyak dah berlaku........

aku pun benci ramai karkon....tp untuk benci tabligh kerja nabi SAW jauh sekali...

kerja ini adalah benar dan dibawa oleh junjungan besar Muhammad Sallallahua'laihiwasallam....

org2 kat dalam tu jer yg blum benar(tak semua)

tapi kita kan insan belum pun perfect ......cuma nak blajar2 ke arah itu...tu sebab para sahabat adalah ikutan kite(manusia bukan nabi tapi ALLAH sayang mcm sayang pra nabi dan rasul a'laihissalam)

hei.......bahay tukata2mu....betul2 bahaya.........
tak sanggup akunak dgr nanti apa jadi pd ko.....
betul..............bahaya sesangat........moga ALLAH apuni ko dan beri taufiq utk ko bertaubat...dan jgn lupe kalo dah sedar nanti tulis semula dlm blog ko ni KEBENARAN kerja nabi........tabligh hanya jolokan org jer......

kite sama2 do'a utk kite.....

cukuplah media yang dikuasai yahudi menceritekan keburukan islam dan keburukan org islam........takakn ko nak jadi sebahagian yahudi jugak....

ALLAH perintah kite tutup kea'iban sedara.....barulah ALLAH tutup kat akhirat kea'iban kite......kalo kite bukak kea'iban sedara kiter yg islam.........ALLAH akan buka kea'iban kiter dan kite akan dimalukan dlm rumah kite sendiri..............ini yg slalu jadi terutama karkon yg mengutuk usaha agama...............dia dh kenal usaha tu tp kutuk...........

kao tak mau ikut dah......diam lagi baik......betul tuan banyak dah sangat jadi...........takut giler aku kan hukuman ALLAHU rabbula'lamin.....

nanti kalo kena bagitau ye

najmussobah said...

tuan tinggal kat mana kelantan?

dusun raja tu pun nIk aziz pernah pergi tau........

kenapa tuan confuse?

najmussobah said...

nik aziz pernah ikut jemaah tabligh masa kat pakistan...
mukriz mahathir pun pernah ikut masa kat kanada
sekarang penasihat peribadi pak lah kat putrajaya pernah ikut program wanita (istreinya) di Putrajaya.........

janagn jadikan politik bersih kite agenda nak pecah belahkan umat islam di Mlaysia

najmussobah said...

di pakistan......di amna tuan pergi blajar?

tapi awas juga blajar kat pakistan jgn bajar kat madrasah yg ada double meaning ......iaitu jihad ........spt berlaku pd senoir aku di UiTm........kesian die skrg kudung kedua2 belah kakinye........akibat bom di Bali.........

sblm blajar kat UiTm dia blajar kat madrasah di Pakistan.....i'm not sure nama madrasah tu.....

sama2lah kite pi tengok dia Zkay kedah...(itupun kalo kite leh jumpe dan pi sana sama2)

aku pun blum kenai hang algi..

dan2 tu cakap kedah sdgkan hang org kelantan

najmussobah said...

apa2 pun tuan bleh hntr email kat aku uhdroiz-103108@yahoo.com

aisyah said...

ALLAHU AKHBAR!!!BERSATULAH KITA UMAT ISLAM,KENAPA HARUS BERKELAHI SESAMA SENDIRI..PENDIRIAN TUAN HAMBA TENTANG USAHA TABLIGH ADALAH SALAH SAMA SEKALI..DENGAN MENGIKUTI USAHA INI SAYA TELAH BANYAK BELAJAR UNTUK MENJADI HAMBA ALLAH YANG SEJATI DAN MENGIKUT CARA KEHIDUPAN NABI YANG MEMBAWA KEJAYAAN DI DUNIA DAN AKHIRAT..USAHA INI MENUNTUT PENGORBANAN DIRI,MASA DAN HARTA BENDA..TIDAK MEMINTA KEKAYAAN MELAINKAN KEKAYAAAN HATI,TIDAK MEMINTA DI PANDANG MULIA MELAINKAN KEMULIAAN DI AKHIRAT,TIDAK MEMINTA KEJAYAAN MELAINKAN KEJAYAAN DI SISI ALLAH..SEMUANYA DI LAKUKAN SEMATA-MATA UNTUK MENDAPATKAN KEREDHAAN ALLAH..MAKA SAYA MINTA TUAN BERHATI-HATILAH SEMASA MENGELUARKAN KATA2 TENTANG USAHA INI,TIADA MANUSIA YANG SEMPURNA..BIARLAH URUSAN ITU KEMBALI KEPADA ALLAH,KERANA ALLAH LEBIH MENGETAHUI APA YANG KITA TAK KETAHUI...SETIAP KATA2 KITA PASTI MENJADI HITUNGAN..MAKA BERISTIGFARLAH..SEMOGA ALLAH MEMBERI KEFAHAMAN KEPADA TUAN HAMBA TENTANG USAHA INI DENGAN HATI YANG BERSIH BUKAN MENGIKUT AKAL FIKIRAN SEMATA-MATA DAN POLITIK ...

ana_salafi said...

Saya juga pernah mengikuti firqah tabligh dahulu (pernah keluar 40H). Alhamdulillah, selepas mengikuti program/kuliah hadis dari para ustaz salafi, terbuka hati ini untuk mengkaji berkenaan pegangan/manhaj tabligh ini. Bukti yang saya perolehi cukup jelas menunjukkan bahawa J.T. tidak berdiri di atas manhaj salafushaleh. Tetapi J.T mengikuti manhaj Muhammad Ilyas iaitu Manhaj Sufi.

Buktinya ada di dalam buku2 karangan beliau dan Muhammad Zakaria. Saya mempunyai hampir kesemua buku2 terjemahan J.T saya perolehi dari Msj Sri Petaling. Fadhilat Amal, Sedekah, haji semua cerita Sufi. Yg paling menyedihkan adalah apa yg ditulis oleh. Mohd. Zakaria di dalam Fad. Selawat (Darood). Buku ini pernah di jual di Sri Petaling tetapi sudah tiada di sana (saya sempat membeli buku itu). Cerita2 di dalam memang merosakkan akidah kita.

Saya sudah baca kitab2 (buku fadhail2) yg ditulis oleh Maulana Zakaria. Akidah yg dibawa beliau didalamnya bercanggah dengan akidah ASWJ. Berjabat tangan dengan Syaikh Rifai dari kubur, wali meminta tolong secara langsung di KUBUR Nabi, seperti "Ya Rasulullah, bantu lah aku", solat di dalam kubur, wali berjumpa dengan Nabi Khidir, Rasulullah (yg telah wafat) membantu seorang budak dan mengajar zikir dan banyak lagi. Meminta sesuatu dari orang yg telah mati, walaupun dia Rasul/Nabi adalah SYIRIK! Ini kesalahan FATAL. Kita di ajar untuk meminta terus kepada ALLAH.

Dengar juga Bayan Maulana di Tomboro 2005 (CD no. 2) serta Malfuzat siri Baa (maulana Yusoff, mengenai "tidaklah Allah ciptakan dunia (dan seluruh alam) ini melainkan kerana diciptakan Rasulullah" Ini adalah fahaman Nur Muhammad. Baca fatwa Syaikh Munajjid, dengar kuliah Maulana Mohd Asri Yusoff (ulama kelantan) dan fatwa Syaikh Ied Hilali yang mana mereka semua ada menerangkan kesalahan ini.

duzakboy.com said...

hmmm.kamu gelar diri kamu sebagai alim tp kamu melaknati org lain.adakah ini sifat yg kamu belajar untuk jd alim?adakah kamu tidak baca hadis tentang ini?.adakah kamu yaqin yg usaha kamu boleh membawa kemajuan pd diri sendiri dan org ramai?knp kamu mesti bersusah payah mencemarkan perkara2 yg dilakukan oleh org islam yg semata2 nk lihat kemuliaan untuk ummat islam?knp mesti kamu buat dosa dgn semata2 untuk memuaskan hawa nafsu kamu yg begitu ketara sekali?adkah kamu yakin yg kamu boleh dijamin masuk syurga hingga kamu melaknati org lain?adakah kamu tak pernah jumpa hadis yh khaadim Nabi s.a.w mati dlm keadaan yg dirinya dalam neraka sedangkan dia seorg yg banyak khidmat kpd Nabi?kamu perlu ubah fikiran kolot kamu yg hanya tahu menjatuhkan org islam sj.org kafir tak pernah menjatuhkan antara mereka malah mereka saling bantu membantu.dalam quran pun ada ayat menyuruh bantu membantu untuk kenaikan dan jgn bantu membantu dlm membuat dosa..fikirlah cara logik jgn guna kebodohan kamu dalam mempertikaikan agama..

Mohd.Hafiz said...

Assalamulaikum,

Saya adalah salah satu karkun,karkun dalam bahasa urdu maksudnya pekerja iaitu pekerja dakwah.

Dalil:
Kamu adalah umat yang terbaik yang menyeru kepda kebaikan dan mencegah kepada kemunkaran maka kamu orang beriman.

Pas adalah salah satu politik yang mengerakkan hukum Allah S.w.t.Alhamdullilah.Semoga Allah merahmati Politik ini.Tetapi untuk mengatakan politik lain laknat adalah BUKAN AMALAN ORANG ISLAM.

Saya pun salah seorang anak didikan kepada pelajar nik aziz.Tetapi beliau tidak pernah mengutuk saudara nya memperjuangkan islam.Saya juga salah seorang budak madrasah keluarga saya banyak yang dari Al-Azhar,Jordan,UIA,dan belajar dipakistan dan banyak lagi tetapi tidak pernah melihat tabligh ini satu perkara yang salah.

Saya pun belajar tentang hukum hudud.Sebenarnya hukum hudud adalah hukum dari Allah.Mesti dan wajib ditunaikanTetapi untuk melaksanakannya mestilah orang yang dihukum dan yang menghukum sanggup menerima.Contohnya seandainya anak tuan melakukan kesalahan mencuri sanggup tuan hadapkan kepda pemerintah?
Ini hanya berlaku bila mana iman kita betul pada Allah.

Dalil

Kata rasullah s.a.w untuk dapat ilmu datang kepada rasullah.Tetapi untuk dapat iman keluar jauh.

Berapa banyak kubur sahabat di makkah?
Mana yang lain?
Kenapa kubur sahabat ada di china,india,indonesia?
Semua sebab dakwah.

Sahabat tidak perlu polis sebab sahabat yang datang sendiri jumpa nabi s.a.w untuk minta dihukum.Ini pun ada riwayatnya.Pasal iman dorang betul.Hari ini iman manusia belum betul orang islam tidak takut pada Allah.BErani buat dosa besar.

Dalil 3 hari,40 hari,4 bulan ternyata ilmu agama tuan masih sikit.Banyaknya ilmu Allah,sebenarnya semuanya ada dalil.TUan cari sendiri dalam buku hayatus sahabah dan Mutakkab hadith.

Seumur hidup saya,saya tidak pernah menhina Parti Pas,tetapi hari ini saya sedar tuan telah salah anggap dengan apa yang telah diajar.

Sesungguhnya peringatan itu berguna bagi orang beriman.

JANGAN DISEBABKAN KATA-KATA TUAN ALLAH AKAN MELAKNATI TUAN(NAUZUBILLAH).

Tuan tidak tahu apa2 tapi tuan telah membuat fitnah yang besar pada saudara tuan.

Firman Allah

Sesiapa bantu agama Allah,Allah akan bantu dia.

Tidak guna tuan menaik nama agama hanya dengan fitnah,hinaan,dan kutukan.Nabi s.a.w tidak mengajar kita dalam keadaan itu!

SEMOGA APA YANG SAYA CAKAP SAY DULU YANG DAPAT AMAL DAN TUAN DAPAT AMAL LEBIH BAIK DARI SAYA.

SILA JAWAB KALAU TUAN BENAR2 INGIN MEMPERJUANGKAN AGAMA ALLAH.

BANYAK SAUDARA2 TELAH MENBANTAH TAPI TUAN SEDIKIT PUN TIDAK MENBAGI RESPON.

mohamed said...

tuan kata usaha tabligh ni sesat...tuan kata usaha nabi dan sahabat ni sesat?...istigfar...

mohamed said...

tuan kata usaha tabligh ni sesat...tuan kata usaha nabi dan sahabat ni sesat?...istigfar...

Abdullah said...

sabar tuan2 sekalian, jaga lidah dan jangan berkata-kata tanpa ilmu.

Abdullah said...

Assalamu'alaikum,
Saya sangat prihatin membaca comment dari kawan2 semua. Intinya belum faham ilmu dakwah yg di ajarkan oleh Rasulu4JJI. Tapi ada 1 comment yang cukup baik dan bagus yang disampaikan oleh ikhwan saya dari kalangan SALAFY (Ahlus-Sunnah wal Jama'ah)saya berharap coba dari kalangan Jema'ah Tabligh untuk dapat bersikap jujur dan menerima, bila memang itu salah yang tak sesuai dengan dalil yang shahih. Saya sungguh heran bila ada yg berkata bahwa Sahabat Rasulu4JJI ada yg sampai ke RIAU pada masa 9 wali songo. Ini satu kedustaan. Kita baca buku harus diteliti apakah benar ada dalil yg shahih yg dijelaskan oleh ulama hadist. Apa yg di comment oleh saudara kita dari JT tu dgn mengutarakan dalil2 ada yg benar dan banyak yg salah. Sebab hanya mengutip dari buku tanpa dipelajari lebih dalam, apakah dalil tu benar, lemah atau salah. Dalil khuruj 4bln,40h dan 3h yg diamalkan oleh JT tak sesuai dgn apa yg ada dlm Al-Qur'an & hadist, sebab dlm ceritanya Rasul dan seluruh Sahabat berjihat pi sabili4JJI menghadapi orang kafir bukan menghadapi orang Islam.Sementara JT dari mesjid ke mesjid berjumpa dengan orang Islam bukan orang kafir, jadi dalilnya tak cocok tapi yg dicocok-cocokkan. Rasul & seluruh para Sahabat meninggalkan kampong,pekerjaan dan anak istri dengan membawa pedang dan bukan membawa gas/kompor. Jihat di Afghanistan masa melawan Unisoviet, merupakan jihat yang shar'iy, seluruh kaum muslimin di dunia membantu saudara kita yang ada di Afghanistan dengan senjata, harta dan nyawa. macammana dgn JT? JT yg ada di Fakistan & Afghanistan, adakah mereka membantu dan ikut berjihat? Dan bagaimana pula dgn saudara kita yg di Palestin. Dan akhir kalam yg saya nak tanya kpd JT, "Bila kita mengaku sebagai Ahlus-Sunnah walJama'ah, mana panduan kitab AQIDAH AHLUSSUNNAH yg dipakai JT, apa nama kitabnya? apakah betul sudah punya, dibaca dan dipelajari? Ini satu perkara yg penting sehingga kita mengenal Allah yaitu Rob yg berhak di Ibadahi dgn sebenar-benarnya. Wassalam.

A said...

dakwah perlu dilakukan oleh pendakwah dengan pergi kepada manusia dan meyeru kepada manusia itu akan Islam, bukannya manusia pergi kepada pendakwah berkumpul dan mendengar ceramah pendakwah. Dakwah Rasullulah dan sahabatnya adalah langsung manusia ke manusia menggunakan mulut tanpa sebarang media. Manusia keluar mencari ILMU, pendakwah keluar mencari manusia. Siapakah yang berdakwah di atas muka bumi sekarang ini? Organisasi mana ?

A said...

Saudara nampaknya berjuang untuk mendirikan negara Islam. Apakah negara Islam dapat diwujudkan sekiranya penduduk/rakyatnya tidak beriman? Apakah pemerintah Islam dapat mentadbir negara menurut hukum Islam sedangkan rakyatnya tidak beriman? Bukankah sekiranya semua penduduk di sebuah negara itu Islam dan beriman maka dengan sendirinya kerajaannya akan memerintah menurut hukum Islam tanpa parti politik.

midori 3 chome said...

pengukuhan islam sedang berlaku...tetapi secara sembunyi...kerana islam telah dagang kembali...tetapi ianya akan bangkit bila sampai masa nanti dan akan tersebar luaslah islam tu semula dengan IZIN ALLAH...dan islam akan tertegak kembali bukan dengan PAS...tapi dengan ISLAM...yang didokong oleh kekasih kekasih ALLAH....
wallahualam....

risal said...

Masya ALLAH, ampuni kami ya ALLAH hamba-hamba yang penuh dengan dosa.

sya said...

marah pada perkar tertentu ada dalam islam, kalau benda yg sesat mesti dikatakan sesat . di kg saya terdapat hampir 7 jemaah tabligh , mereke ini selalu mengajar orang keluar 3 hari , sedangkan anak-anak mereka tidak dia suh dengan islam, tidak menutup aurat,ponteng sekolah , bergaul bebas dll. inikah sunnah nabi.

bagi jemaah tabligh, jemaah dakwah hanya dihantar oleh Rasullullah S.A.W setelah menubuhkan kerajaan islam madinah... bagaimana dgn india , sudahkan islam ditegakkan....... ikutilah ucapan maulana ilyas " usha agama yd sedang dilakuakan ini ( 5 amal masjid) hanyalah alif , ba ,ta dalam islam".oleh itu maulana ilyas berpandangan jauh dalam hal ini,

satu lagi dakwah jemaah tabligh tidak menyeluruh ,Nabi S.A.W bukan hanya menyeru islam kepada orang islam bahkan menyeru islam kepada orang kafir,,,,,,ada di antara jemaah tabligh yg jahil mengatakan bahawa dakwah perlu dibuat terhadap org islam terlebih dahulu.persoalannya apakah tanggungjawab kita terhadap orang kafir akan hilang???????/

jemaah tabligh jgn terlampau taksub , perjuanagan islam mestilah adfa susah-payah , bukan hanya meninggalkan rumah dan anak bini malah lebih dari itu.......

Fa-Eiz said...

anta telah silap faham terhadap jemaah tabligh,jangan lihat segolongan je,terus maki hamun untuk semua..ok!
kalau anta ada ym add saya insanberiman@yahoo.com.my
kita bleh muzakarah panjang tentang masail tabligh ni..

visit my blog:
http://fa-eiz.blogspot.com

mazlan_albanjary said...

Assalamualaikum.....tuan2 salah faham...bila masa saya bangkang j.tabligh...Byk org hantar email kat saya mcm2..Sy pun seorang karkun juga...tuan2 cuba semak balik komen sy yg lepas di atas.....Akhir kata, kita kenalah buat kerja nabi sbg kerja kita..Insyallah..

ummat said...

"Kerana kehilangan taufik dan hidayah, asbab dosa-dosa yang dilakukan". Nafikanlah iman kita, ilmu kita, amal kita, pengalaman kita dan lain-lain. Hanya Allah swt saja yang boleh selamatkan kita.

Syor terus minta petunjuk dari Allah swt dengan cara solah Istikharah.

Semoga Allah swt terima niat baik kita, walaupun apa pun usaha atau cara yang kita lakukan adalah berbeza. Semuanya semata-mata kerana kecintaan kita pada Allah swt dan agama ini.

deen987 said...

Wahai hamba Allah..
Kan lebih baik tak usah kau timbulkan perkara nii..
Menimbulkan kemarahan orang lain ....melibatkan kebencian sesama Islam..

Jika benci sekalipun, biarlah pecah di perut..
Kenapa di mulut..

Kita tak lepas dari melakukan kesilapan..
Janganlah asyik mencari kesilapan org lain...sehingga kerap menegur tanpa usul periksa..
Berani menegur tapi tak sedar merosakkan keadaan,

Tidakkah tuan takut menjadi golongan yang "membuat kerosakkan di muka bumi"?

Cintailah saudara seislam kita..
Eratkanlah silaturahim..

Sekian.

aris said...

Assallammualaikum tuan, sy rase tuan xfaham apa itu usaha yang dibuat oleh jt.tuan membuat kerja dakwah terlalu mengikut nafsu.tuan seperti sudah tersesat dgn ilmu yg tuan ade..sy jugak karkun..sy buat gash dan dtg mesyuarat dan keluar 3hari..tp bila sampai waktu mengundi mac lepas..saya tidak undi barisan nasional.tuan marah teman tuan sebab dia sokong umno. sekaligus kerana itu tuan fitnah seluruh usaha jt.tuan kata jt tidak betul..tabligh bukan persatuan @ pertubuhan tuan.tabligh satu usaha semua org islam kena buat.sy dpt duduk dlm suasana agama pn asbab allah taala hantar jt tashkil sy..cuba tuan fikir masak2 betul ke tindakan tuan menjatuhkan usaha dakwah yg dibuat oleh j.t ni.

QuLMinD said...

ALLAH...

SUBHANALLAH WALHAMDULILLAH WALA ILAHA ILLALLAH WALLAHU AKBAR...

NILAI DIRI KITA SEBELUM NILAI ORG LAIN...

SUBHANALLAH...

(as-soff: 2-3)

2. Wahai orang-orang yang beriman! mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya!

3. amat besar kebenciannya di sisi Allah - kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya.

WALLAHU YA'LAMU WA ANTUM LA TA'LAMUN...

Pria sepi said...

Tuan kenapalah sangat berminat dgn urusan politk..bukankh itu perkara dunia..mudah2 han tuan dpt hidayah drp allah swt

ayub said...

amar maaruf nahir mungkar ....... tabligh buat amar maaruf sahaja nahir mungkar nak letak mana? tabligh pisahkan agama suku politik suku .

Knowledge Value said...

Assalamu 'alaikum wr. wb.

Bolehlah berlabuh ke tempat kami perihal usaha da'wah dan tabligh ini, mudah-mudahan kita semua dapat share yang baik.

http://usahadawah.com
http://usahadawah.wordpress.com

pemikir muda said...

salam...
maafkan saya kerana menggangu saudara. Saya menghormati saudara kerana saudara seorang yg berilmu tinggi , saya mohon pada ALLAH moga di berikan keberkatan dan di murahkan rezeki pada saudara serta ibu dan ayah saudara kerana berjaya membesarkan saudara dgn ilmu agama yg mampu menjadi landasan dlm kehidupan saudara sekeluarga serta masyarakat sekeliling.
Pertama sekali saya mohon maaf kiranya sedikit pandangan peribadi dari saya ini menggangu dan mengores perasaan saudara.
Berkenaan dgn jemaah tabligh yg saudara nukilkan pada blog saudara ini membuatkan saya terpanggil untuk berkongsi sesuatu pada pembaca blog saudara dan dengan saudara sendiri. Boleh saya katakan bahawa setiap org mempunyai pengalaman yg berbeza walaupun mempunyai tajuk yg sama.
Saya berasal dari melaka dan di besarkan juga di melaka.Saya juga suatu ketika dulu aktif bersama jemaah tabligh sampai suatu ketika saya terpaksa mengundur diri atas satu desakan yg menyebabkan saya tidak aktif lagi.Saya aktif brsama tabligh agak lewat iaitu sekitar umur 17 thn.Dahulunya saya di momokkan oleh org-org tua bahawa tabligh ini adalah jemaah yg sesat dan hanya membazirkan masa kerana asyik melancong,berjalan-jalan,tido dan makan sahaja.Tapi bila saya saya ikut mereka dan duduk bersama-sama mereka,saya tidak nampak apa yg yg dikatakan oleh org2 lama itu.Bagi saya sifat saling sayang menyayang antara umat islam,kekuatan sebagai satu jemaah telah saya nampak pada jemaah tabligh.Mungkin ada bebarapa org yg menyebabkan org membenci pada tabligh.Tapi berdasarkan pengalaman saya dan apa yg saya dapat hasil dari penglibatan saya bersama mereka ialah di situ saya dipupuk saling sayang menyayang antara saudara seislam,disitu juga saya dipupuk berdikari,pembahagian waktu dalam belajar,agama dan sosial.Disebabkan ada bebarapa sebab yg tidak dapat saya nyatakan di sini saya terpaksa meninggalkan jemaah tabligh kerana desakan keluarga.Katanya malu melihat anak ikut org ajak pergi masjid dan sbb-sbb yg lain.
Walaupun begitu hati saya masih sayang dan rindu untuk bersama-sama mereka,tetapi iman yg di bentuk dahulu tidaklah segagah dulu,ego juga sudah semakin tinggi,tetapi masih rindu dgn suasana bersama mereka.Dimana tempat yg saya boleh berdamping dgn para Hafiz dan org-org alim dgn cara yg santai.Ini berdasarkan pengalaman saya yg mempunyai ilmu yg sedikit tetapi mahu turut serta dlm berdakwah.Saya tidak tahu akan terdapatnya cacamerba yg berlaku dlm jemaah tabligh sekarang tetapi apa yg saya rasa adalah manis dan indah walau pernah di ludah oleh saudara seislam yg di hormati oleh masyarakat setempat.Jadi apa yg saudara gambarkan pada blog saudara ini dan apa yg saya rasa adalah berlainan.Ditempat saya jika berbicara soal tabligh tidak kira umno atau pas,mereka boleh bersatu kerana bencinya mereka pada jemaah tabligh.Pada pengamatan saya sekiranya semua umat islam di Malaysia bersedia menerima Islam,Al-quran dan menjadikan amalan sunnah sebagai satu amalan kehidupan suatu hari nanti,tidak akan ada parti politik yg wujud kerana kita semua sudah tahu bahawa apa yg di perintahkan oleh ALLAH dan larangannya akan kita ikut 100% tampa sebarang alasan termasuklah memartabatkan hukum Islam@Hudud di Malaysia ini.Ini yg saya belajar dari mereka walaupun sebentar,tetapi dgn sedikit ilmu itulah saya ambil dan jadikan amalan kehidupan seharian saya.Saya cuba untuk belajar memupuk semangat saling menyayangi saudara seislam,menghormati para alim,Hafiz Al-quran,org berilmu selain daripada prinsip-prinsip yg mereka terapkan untuk dijadikan amalan seharian.
Saya yg cetek ilmu pengetahuan ini mohon maaf sekiranya komen dan pandangan peribadi saudara-saudari sekalian boleh mendatangkan kemarahan di hati kalian.mohon maaf dari saya.

pojie said...

usahla mencela atau mencaci sesama islam..setiap muslim itu terdedah kpd kesalahan..ampunkanlah mereka.. mereka bukannya maksum spt nabi2 dan rasul2 Allah..kita tdk tau apa kesudahan hdp kita..syurga atau neraka..kata2 tuan spt tuan itu Tuhan yang berkuasa untuk menghukum sesiapa sahaja...itu sgh bahaya..syurga milik Allah dan bukan milik tuan..bertaubatlah kamu diatas kata2 yg kesat lagi mencela dr mulut tuan..setiap kata2, perbuatan dan kelakuan dr setiap diri insan akan ditanya oleh Allah kat akhirat nt..baca lah surah Al-zalzalah..

sy juga mengkaji JT ini..mereka mendakwah manusia spy beriman n bertaqwa kpd Allah bukan tuk dpt masyhur, atau tuk negara, atau kerana apa2 melainkan ikhlas kerana atas dsr kesedaran ttg masalah umat Islam dinihari..sy tertarik pd sahabat kita yang menyatakan bhw "awal agama itu bermula dgn mengenal Allah" ..itu betul..Umat islam hr ini telah luntur rasa keimannaya kpd Allah..menyebabkn mereka langsung tdk takut untuk meninggalkan perintah Allh..sebenarnya inilah masalah UTAMA kita umat Islam hr ini..politik tu penting..

islam mementingkan politik yang berlandaskan syariat yg telah ditetapkan..ttp ramai manusia yang beragama Islam telah jauh dr landasan syariat dan kehidupan yang dikehendaki oleh Allah dan RasulNya..jgnla kita sibukkan2 diri kita dgn hal2 politik demokrasi dinihari..krn ianya adalah strategi Kafir Yahudi tuk memecah belahkan Islam..

Sepatutnya kita lebih memfokuskan kpd diri kita, anak2, keluarga, dan msyrakt spy lebih beriman dan bertaqwa kpd Allah..maka dakwah perlu dijalankan bermula dlm rumah itu dulu..

Allah perintah kita spy jagalah diri kita, dan ahli keluarga dari azab neraka Allah..sepatutnya inilah yg perlu kita fikirkan hr2..klu nk fikir tuk politik saje..sampai bila2 x kan selesai..

Allah telah berjanji tuk jd kan org beriman tuk jd khalifah diatas muka bumi..masalahnya berapa kerat umat yg bernama Islam yang btl2 beriman kpd Allah..fikirkanlah

sy x fikir JT ini sesat..klu JT ni sesat, ikutkan dr dulu lg da jemaah ni sesat..tp spi skang ianya ada..ini satu keajaiban..fikirkanlah..mereka jg mengamalkan Sunnah Nabi SAW.. dan menunaikan rukun Islam yang lima itu..kebanyakan mereka hidup dlm keadaan bersederhana..dan berkelakuan yg amat baik lg menyenangkan..akhlak mereka pn mencirikan seorang Islam yang dikehendaki oleh Allah dan RasulNya..

Wassalam..

karkon 4 bulan said...

insyallah 4 bulan ipb...

karkon 4 bulan said...

insyallah tuan2 sama di jemput ke markas sri petaling... majelis pikir dan amal.... agama bukan untuk berhujah.. agama untuk beramal... bayak orang berilmu takdapat amal ape yang di pelajari... contoh berapekerat sngat ustaz dapat amal kan bersugi ketika berwudud.. sedangkan ianya adalah sunnah nabi.... oleh itu ape yang jemaah tabligh ushakan ialah keatas iman sebab klau takada iman memang tak boleh amal... so... kalau nak iman kenalah usaha ke atas iman... klau nak makan kite kene kluar cari makan.. kalau nak duit kita kene kluar keje.. begitulah dengan iman kalau iman kena lah juga kluar... so inyalaahh... sama sama kita azam utuk kluar 4bulan.. untuk mendapat iman... inyallah... sape keluar ankat azam azam.. insallah allah makbul....

touch_skill said...

JAGAN KORANG LAYAN C MAMAT TU.. PALOI TU.. PALOI.. BABAL... KECIK2 DIA MENDERHAKA DENGAN MAK DIA.. ITU LAH MAK DIA SUMPAH JADI BABAL TU.... KESIAN JUGAK KAT DIA..DAH HAMPIR NAK MASUK KEJALAN YANG BENAR... TAPI DI NYAHKAN (DISINGKIR OLEH ALLAH) KESIAN EH...HUHUHUH..

iqbalsyarie said...

Tuan,sabarlah..mengucap banyak..
tuan,jgn ikuti nafsu.org berilmu sperti tuan harus menjadi model remaja.sy sebagai remaja begitu kecewa membaca tulisan tuan.Mengapa tuan sangguup mengkafirkan org lain?
kanapa nk kondem org lain?
saya btol2 sedih dgn kenyataan tuan yg tabligh sesat..
smoga ALLAH memberi setiap dari kita kefahaman tentang islam.

rizal said...

Assalamualaikum... Hamba memulakan bicara dengan kalimah Bismillah ir-Rahman ir-Rahim dan selawat keatas Junjungan Rasulullah S.A.W.

Bila petah berbicara, bila akal dan nafsu digabungkan maka rosaklah segala amalan. Lagi tinggi ilmu yang dituntut semakin tunduk kita kepada Allah. Jadilah resmi padi makin berisi makin tunduk.

Bala-bala tentera syaitan tersenyum bila yang tewas dengan nafsu, akal dan perilaku adalah dari golongan-golongan ulama-ulama.

Jangan kerana mulut badan binasa...
Dari apa yang saudara tulis sudah menunjukkan hati saudara perlu dibersihkan. Dimana Al-qurran dan Al-sunnah yang saudara pegang.

dan ingatlah ada 73 semuanya hanya 1 yang diterima... saudara sendiri faham dengan maksudnya... moga kita semua tergolong didalam 1 itu.

ikhlas dari :-
http://hu-allah.blogspot.com

ibnu marzuki al firdaus said...

skrg selangor darul PKR lah...

jaipasc3 said...

Asslamualaikum.....
saya sebenarnya...tak berapa ariff dalam usaha tabligh ni, masih mentah lagi, umur pun baru setahun jagung. Tapi, syukur Alhamdulillah, sebab Allah SWt masih sayang pada saya, Allah masih lagi pilih saya untuk buat perkara yang hak...
dalam kes saudara, saya tak boleh nak kata apa..semoga Allah SWt buka pintu hati saudara, Amin.

Ulama! said...

nama usaha ni bukan 'tabligh',tabligh tu sifat nabi,hina nabi maka secara automatiknya menghina ALLAH!.

nama usaha ni ialah USAHA ATAS IMAN.

orang yang berpaling daripada usaha ini akan sesat lagi menyesatkan.

Ulama! said...

orang yang ada ilmu tapi tak ada zikir akan jadi sombong.

ingatlah,DUNIA HANYALAH PERSINGGAHAN SEMENTARA,AKHIRATLAH YANG KEKAL ABADI.


KEMATIAN ADALAH PERMULAAN BAGI KEHIDUPAN YANG TIDAK BERPENGHUJUNG.


kalau nak beli sayur,prgi la pasar,nak beli baju prgi la super market,nak iman pergi MASJID,bukannya buat blog menghina nabi.Masjid ada suasana MALAIKAT,d luar masjid suasana SYAITAN.


Ada 10 sebab doa kita x diterima..antaranya ialah "kita mengaku cintakan nabi,tapi 1 sunah pun x ada dalam diri kita".Sunah yang paling besar ialah DAKWAH.Tuan,kalau nak tangkap anak ayam,mesti tangkap ibunya,baru anak2 ayam akan ikut.

ann said...

umat Islam terlebih dahulu perlu berpesan2,beringat2 & berjuang dalam agama sendi agar mjadi kuat.Syiar Islam akan tersebar dgn sendirinya,buktinya SAYA sendiri.iman di kalangan umat semakin merosot..org2 dah takut & angkuh terhadap Allah-x smbahyang,x puasa, tutup aurat,dll...abis tu,sape nak ingatkan mereka2 ni?

ann said...

key huruf 'x' saya x brp ok,mana2 yg rasa2 tertggal huruf x tu..faham2 le sendi..eh..sendiri

Allahu Rabbi said...

assalamulaikum syeikh..tabligh adalah salah 1 sifat nabi...berani nya umat nabi sendiri kutuk sifat nabi...?istigfar syeikh,jgn asbab anta kutuk usaha jemaah nie,anta x dpt syafaat nabi pd hari akhirat nanti..ama cuma nasihat jer..ana hrp anta kembali keluar bersama2 jemaah nie balik...Allahumma Amin...

Najmi said...

Kefahaman agama datang dengan pengorbanan, lagi banyak kita korban untuk agama, lagi banyak Allah buka kefahaman agama.

Kefahaman tentang masalah umat pun sama kena korban juga...

Cuma kita kena korban cara Baginda SAW. Kalau kita korban cara kita faham itu sebab kita tak faham.

Yang betul2 faham tentang perkara ini hanya Baginda SAW. Siang malam risau tentang umat...

Jadi saya rasa apa yang Jemaah Tabligh ini mampu saya memahami lebih banyak tentang cara Baginda SAW.

Kalau saya dikatogerikan sebagai 'Karkun' jadi saya adalah karkun yang amat2 lemah... jangan tengok saya atau karkun lain, kita tengok apa kehendak Baginda SAW.

Karkun banyak kelemahan,

Usaha suci murni Baginda SAW pasti dan pastinya adalah penyelesaian segala masalah kita dunia akhirat.

Moga Allah memberi kita kefahaman agama, Insyaalah.

Norull Ahmad said...

assalamualaikum

Norull Ahmad said...

assalamualaikum.smua jgn sibuk main internet. istimak 9,10,11,12 july 2009 di kuarters klia dah dekat.smua kena bg masa hari2 buat usaha atas iman dan jumpa stiap org spy mrk ada fikir utk usahakn iman mrk. banyak jemaah perlu dikluarkan.bila ada manusia buat pengorbanan ,allah akan buat kputusan hidayat. pertolongan allah bersama org yg bantu agama allah.insyallah ana azam khidmat istimak.smoga allah eri taufik kpd sya dan tuaan2 utk amal dan sampaikan

Rizal said...

Assalamualaikum,
Saya cuma nak katakan tidak ada siapa yang betul melainkan hanya allah dan rasul..Islam itu sempurna tetapi umatnya yang jahil..Usana nabi itu usaha yang hak, tetapi kita semua telah mencemari usaha nabi yang suci murni..nabi yg maksum bertaubat 70kali sehari..mudah-mudahan allh beri kita semua taufiq untuk senantisa bertaubat padanya

Rizal said...

Lagi, Fatwa Para Ulama Kibar

http://antosalafy.wordpress.com/2007/11/08/lagi-fatwa-para-ulama-kibar-jamaah-tabligh-sesat/

Rizal said...

Assalamualaikum,

Ini adalah jawapan dari al-ahkam.com.my terhadap persoalan artikel yang pernah saya sebarkan iaitu

Jama'ah Tabligh
Oleh Ustadz Abu Ihsan Manhaj


http://al-ahkam.com.my/forum/showflat.php?Cat=&Board=UBB8&Number=10366&page=0&view=collapsed&sb=5&o=&fpart=1

Jawapan secara ringkas adalah spt dibawah:

Alhamdulillah, inilah jawapannya,
Sebahagian ulama semasa tidak bersetuju dengan jamaah tabligh (JT). Antaranya ialah sebagaimana e-mail yang telah sdra penanya lampirkan.

Namun sebahagian dari ulama lain memandangnya sebagai tidak mengapa dengan beberapa perincian. Seperti Syeikh Abul hasan Ali an-Nadawi pernah menjadi salah seorang pendokong JT. Namun saya tidak tahu apa pendiriannya terhadap JT menjelang akhir hayatnya.

Saya telah membaca banyak pandangan ulama dan perselisihan di kalangan mereka mengenai JT. Dan, saya lebih cenderung utk memandang JT dengan pandangan yang baik.

Saya telah mengemukakan pandangan peribadi saya di link berikut:
http://al-ahkam.com.my/soaljawab/soaljawab185.htm

Saya menganggap methode yg digunakan oleh JT merupakan salah satu dari pelbagai methode dakwah. Namun ia bukanlah satu2nya methode yg ada.

JT merupakan salah sebuah gerakan dakwah yg telah begitu banyak menyumbangkan ke arah menaikkan syiar Islam di dunia. JT telah berjasa memberi kesedaran dan membawa saudara2 muslim kita yg telah tersesat kembali ke pangkal jalan. Jumlahnya sudah tentu tidak terhitung.

Pada link berikut pula, saya telah nukilkan fatwa dari syeikh Abdul Aziz bin Baz ttg JT:
http://al-ahkam.com.my/forum/showflat.php?Cat=&Board=UBB8&Number=4844

Kepada sdra penanya, saya secara peribadi juga menggalakkan agar sdra aktif semula mengikuti JT dengan keluar mengikut garis panduan yg ditetapkan oleh jamaah berkenaan. Di samping itu ada beberapa kemestian yg sdra mesti pelihara:
1. Tidak bersikap fanatik kepada jamaah berkenaan, sehingga menafikan sumbangan dan peranan jamaah2 dakwah lainnya terhadap Islam. Atau sehingga menganggap jamaah itulah satu2nya methode dakwah yg benar.

2. Memperdalam ilmu2 syariat supaya amalan yg begitu banyak sdra kerjakan lebih bererti dan bernilai lagi. Hanya ilmu yg dapat memandu kita ke arah kebenaran. Dan ilmu jugalah yg akan menjadi benteng memelihara iman.
Apa pun saya meminta maaf dan bertaubat kerana menimbulkan keraguan terhadap penggiat jemaah tabligh atau yang dalam keraguan terhadap jemaah tabligh atau yang tak suka kepada jamaah tabligh. Jawapan dari al-ahkam.com.my (ustaz Zain.ys) saya kira adalah jawapan yang terbaik yang mana tidak menafikan ada beberapa kelemahan tersendiri dalam JT sehingga ada golongan2 yang mudah menghukum terus menghukum dengan tuduhan sesat dan menafikan sumbangan yg besar yg telah di berikan kepada ummat ni oleh jamaah tabligh.

Sekian wassalam

kucing kurap said...

assalamualaikum..saya insan yang lemah dan bodoh ingin saya berkongsi sama tentang pengalaman saya di satu majlis ceramah di sebuah masjid yang saya hadir..apa yang disampaikan oleh ustaz itu dia mengatakan dimana orang islam sekarang sering memperkatakan dimana simpulan tu buat bidaah dan simpulan ni sesat dan tak ramai yang memperbualkan tentang saudara kita yang dalam kesusahan di palestin..ustaz itu menyampaikan dimana org yang mengatakan simpulan itu buat bidaah dan simpulan ini sesat seolah olah orang itu yakin yang dia tak sesat..bukankah dgn meluahkan perkataan seperti itu akan dapat memecah belahkan umat.. sedangkan Ahli Sunnah Wal Jamaah ada memikirkan macam mane nak satukan umat bukan memecah belahkannya ..jadi di blog ini saya lihat byk pertikaian yang berlaku dan kita sebagai umat muslimin harus byk2 beristighfar kepada Allah Yang Maha Kuasa ..contohi Nabi Muhammad Saw kita yang sifatnya dapat mengampunkan musuhnya .. kita sebagai umat muslimin tidakkah kita dapat mengampunkan saudara islam kita sendiri..disini saya minta ampun dan maaf jika ada silap dalam perkataan saya..kita sama2 menuju ke jalan Allah semoga Allah meredai kalian semua..

tahfiz said...

iblis pun dulu amat menta'ati allah,tetapi setelah dia disuruh untuk sujud kepada adam dia pun mulai memusuhi allah,akhirnya dia dilaknati.Sebenarnya bukan begitu kita bertindak,kita mesti menta'ati allah tidak boleh dihalangi oleh sesiapa pun walaupun ibubapa sendiri.Individu atau sesiapa pun adalah manusia yang disyari'atkan utk beriman dan menghayati agama,tetapi kekadang tidak semua dapat melakukan bergantung kepada iman dan hidayah.Jika kita benar beriman kepada allah dan rasulnya dan di beri hidayah menjalankan kerja nabinya (tabligh adalah sifat nabi dan dakwah adalah kerja nabi)sepatutnya kita lebih beristiqamah dan tidak terkesan dengan apa bentuk fahaman, budaya ,adat dan lain-lain jika jelas bertentangan dengan sunnah.Jangan pula masalah individu kita menafikan kebenaran dari allah dan rasul.

asrul said...

begini,…….aku tgk jemaah dakwah tabligh ni lebih islamic dlm beramal dan kuat ikut sunnah,mereka kuat bertahajjud dan selalu sibuk dalam amalan harian,jaga solat jemaah,kita yg duduk kutuk atau perli mereka amalan kita pun tak sekuat mereka,ada kita bangun tahajud,nangis untuk umat seperti mereka?mereka sanggup susah payah bermujahadah berhari hari dan ada yg berbulan bulan utk berdakwah tanpa gaji atau elaun malah guna duit sendiri,
kita pun tak mampu nk buat lebih lebih lagi ajak org rumah kerumah utk agama seperti mereka tapi tukang kritik bolehlah ,aku tgk markaz tabligh diorang kat sri petaling hairannya satu tabung pun tak ada.akan dtg ni 9-12july diorang buat perhimpunan ijtimak besar besaran diatas tanah 100ekar dimasjid quarters klia nilai tanpa ada satu pun bantuan kerajaan walaupun kos buat berjuta ringgit,siap kos makan utk jemaah luar negeri 4000-5000org yg datang dan utk tetamu-tetamu khas
ada pernah anda tengok org dakwah ni minta derma,aku pernah pergi masjid 100% kepunyaan sultan pun ada tabung.lagi satu yg aku respect dakwah diorang ni krn tak ada kayakan siapa siapa,semua belanja sendiri tak ada seponser seponser dan tak ada nk rebut atau minta minta jawatan,yg mujahadah lagi apabila jadi syura lagi banyak kena keluar belanja sendiri krn kena pergi mcm mcm tmpat.mesyuarat sana sini,ingatlah bila kita tak mampu buat jgn kita kritik org yg mampu buat,cukuplah doakan utk mereka.

kpd yg membenci tabligh krn ada antara mereka yg ikut umno itu adalah pribadi mereka krn tabligh tak suruh masuk umno,kau masuk pas pun ada tak tabligh suruh???
kalau mcm ni aku tak jadi nak gundi calun paslah krn sikap pas kau(albakistani) yg mcm ni,apa yg kau dpt ckp mcm ni,iman kau naik ke?walhal aku sendiri tak masuk pas pun tapi aku langgan sms dari harakah setiap bulan dan beli harakah, kaulah org yg menyebabkan 1 undi kpd pas hilang.kaulah orgnya.

asrul said...

kalau kita tak nak buat pun atau tinggalkan tabligh pun bkn mendatangkan mudarat kpd jemaah,setahu aku nama tabligh ni pun sebenarnya bkn org tabligh yg letak,zaman nabi ada kumpulan tabligh atau pas ke?sebenarnya yg pertama kita perlu pada jemaah dan bkn kemudian barulah jemaah perlu pada kita,begitu juga kita perlu hidayah bkn hidayah perlu pada kita,diperancis,dieropah,diamerika terlalu banyak org masuk islam dan banyak masjid2 dibina,adakah itu atas usaha kita atau pas?oleh itu jgnlah kita kritik jemaah tabligh krn sebab mereka dah banyak org tertarik kpd islam.kalau org nak gundi parti islam pun mesti org itu dah islam,kalau tak,jika dia gundi adakah gundi dia tu dikira dpt hidayah?kalau kat eropah mana ada parti islam,hbis nak gundi siapa?jadi disana mana satu yg lebih baik buat dulu adakah bawa org bkn islam terus masuk kpd parti islam atau bawa org tu masuk islam.pas boleh hantar puluhan jemaah mereka ke eropah ke untuk dakwah mcm tu?jemaah jemaah islam yg ada didunia ni seolah olah menampung satu sama yg lain so berilah kerjasama yg baik,jgn kita kritik org2 yg kuat jaga amal sedangkan kita sendiri kurang beramal.lagi satu aku tgk jemaah mereka ni rasanya ada nusrah dari allah,tanpa ada lesen.tanpa ada pendaftaran,tanpa ada chop,tanpa ada kad keahlian,tanpa ada tabung,tak ada tu ,tak ada ni tapi boleh berkembang dan ada dseluruh dunia ,siap boleh buat ijtimak perhimpunan besar besaran diseluruh dunia dgn kos jutaan ringgit lagi,cuba kita buat jemaah sendiri mcm tu,boleh ke tanpa tabung?

umar al-farooq said...

tunggu lah 20 tahun lagi .... sesungguhnya kami pun menunggu... doa kami menerjah langit lepas...
kami tetap sabar mengheret diri membawa 1001 kekurangan kelemahan diri dlm debuan fisabillah... semoga Allah kasihan lalu bersikan...
semua jadi saksi... di langit dan d bumi...kami memang jahil dan bodoh tp kami mahu berubah dan hijrah penuh membara dgn geraham terkacip...
mencari panji2 para sahabat... tunggu la kami pun menunggu. umar alfarok -tuaran sabah.

azmi said...

satu pengupasan yang menarik ... tapi kekadang ana rasa kurang senang dengan hukum yang dijatuhkan kepada sesetengah kumpulan .. kerana yang layak menjatuhkan hukuman yang sebenarnya adalah ALLAH seperti satu perkataan yang digunakan UMNO laknatullah ... bagi ana terlalu berat untuk melafazkannya .. kita tahu macamana UMNO tu tapi bolehkah kita menghukum mereka dengan mengatakan laknatullah .. dan perkataan itu sebenarnya dari siapa dan siapa yang berhak mengeluarkan kata2 itu ... hanyalah ALLAH S.W.T ... dan bagi ana jangan kita mendahului ALLAH S.W.T dengan mengatakan laknatullah kepada kumpulan yang lain ... Adakah PAS itu maklaikat dan UMNO itu syaitan ... ? maka tiada guna juga ilmu yang tinggi kalau menghukum orang dengan mendahului yang MAHA ESA ... Tiadakah yang alim dan baik dalam UMNO dan adakah semuanya Alim dan Baik dalam PAS .. fikir2 kan lah
ALLAHUAKHBAR .....

WALLAHUALAM ...

umat nabi said...

..segala puji bagi Allah,tuhan semesta alam..maha kuasa,maha pengampun,maha penerima taubat,maha mengasihi,maha menyayangi,maha pemberi rahmat,pemberi hidayat,yang telah mematikan dan menghidupkan,yang maha memberi rezeki,yang telah menjadikan langit dan bumi dan apa2 yang ada di dalamnya,menjadikan langit tanpa tiang,bumi sebagai hamparan,memegang setiap hati manusia..kepadaMU segala pujian,ketinggian,kemulian,kesucian dan pengharapan..selawat dan salam ke atas nabi Muhammad s.a.w serta para anbia’ yang lain,keluarga mereka,sahabat2 mereka dan siapa2 yang mengikut mereka dengan baik sehingga hari kiamat..ya Allah berilah hidayat kepada kami,kepada keluarga kami,kepada sahabat2 kami serta kepda seluruh umat agar dengannya dapatlah kami mengecapi redhaMU ya ALLAH..


Uncategorized |

kasim said...

Sdr,

Telah banyak komen utk blog sdr, ambil secara +ve dan baiki diri. Bagi srg yg menggelarkan dirinya "Syaikh.." dan hati kotor bercampur kebencian & dendam kesumat....hmmm "Syaikh" dan kebencian ini NORMALLY won't go along. Bandingkan sifat da'i Nabi SAW yg penuh kasih sayang.

I pity you "Syaikh"... you just wasted your effort to India/Pak.. wherever/whatever Madrasah you've been.

Sayang akhlak keji sdr....

Tahniah u r listed under my category of "Syaikh yg syok sendiri sudah perfect"

Razali Hj.Sakiran said...

saya sangat memuliakan Tuan guru nik aziz dan menyokong pas kerana setiap orang yang mencintai allah dan rasul pasti condong pada agama tapi saat ini saya talak 3 dgn pas hati saya telah hancur dan pilu orang yg mengakui berilmu menghina dan mefitnah saudaranya.

Razali Hj.Sakiran said...

Syaitan berkata aku lebih baik dari kamu dan ALLAH SWT telah melaknatinya. PAS kata kamilah yg betu,mereka salah. kamilah ahli syurga, kamu ahli neraka. kami islam, kamu kafir. kamilah berilmu, kamu jahil.....jauuuuuhi diri kamu dari syaitaaannnnnn laknatullah.

Haji Mohd Haneef said...

Syaikh Al Bakistani ini belum betul syahadah lagi. Dia kata laa ilah hailallah, tiada ilah (pemelihara) tetapi dalam hati dia masih ada PAS, kuasa, undi, senjata dan Makhluk seolah-olah Allah s.w.t bukan pemelihara dia! Iman Syaikh ini ROSAK!Dia tidak layak menasihatkan orang-orang Tabligh.

Haji Mohd Haneef said...

"MENGAPA AKU MENINGGALKAN JEMAAH TABLIGH???"
Ini bukan soal kenapa kamu (Syaikh Al-Bakistani) meninggalkan Jemaah Tabligh! Hakikatnya ialah Allah s.w.t telah menyingkirkan kamu (Syaikh) dari usaha dakwah ilallah yang suci, ikhlas dan menepati kehendak Allah s.w.t dan Sunnah Nabi s.a.w.

tahfiz said...

baru ni ijtima'dunia dapat kumpulkan hampir 200,000 orang dan lebih 40 negara,didatangi oleh ulamak malaysia dan luar negara,agong pun datang,pas,pkr,umno dan lain -lain gerakan pun datang.pemimpin2 negara pun datang,segenap lapisan mayarakat dan taraf kehidupan berkumpul,ini bermakna usaha nabi dapat menyatukan ummat.Terimalah hakikat ini.bertaubatlah jika abaikan kerja nabi.

PEDANG BARU 090909 said...

aslmkm...TABLIGH BAIK KERANA IMAM MAHADI AKAN MEMERANGI 73 GOLONGAN DAN MEMBAWA KEPADA 1 GOLONGAN CARA LAMA DAN TEKNIK BARU CARA RASULULLAH DAN SAHABAT...PENYARINGAN JUMLAH YANG MENGIKUTI JEMAAH TABLIGH JUGA DILAKUKANYA..HANYA ORANG2 YANG BENAR2 IKHLAS DAN MEMANDU LAILAHAILLALLAH DENGAN BENAR SAHAJA AKAN BERJAYA..PERTUKARAN MANUSIA AKAN BERLAKU...ISLAM KAFIR..KAFIR ISLAM...PERMULAANNYA MEMANG TIADA PEPERANGAN...PERANGI NAFSU ORANG ISLAM..BARULAH PEPERANGAN SEBENAR...PERSOALANNYA SEANDAINYA IMAM MAHADI ITU DIKALANGAN ORANG TABLIGH MAKA TABLIGH AKAN TERLETAK DIMANA...SEMUA UMAT ISLAM KENA MASUK KEPADA 73 GOLONGAN DAHULU...BARU HADIS ITU BERJALAN...WALAM..

PEDANG BARU 090909 said...

MEREKA TABLIGH PEMULA DAN PEMBERI SIGNAL CARA...

mail kacip said...

PENERANGAN / SEMINAR / KURSUS / MUZAKARAH
(PERCUMA)

BERKAITAN:

1. ILMU HAQ, ILMU BATHIL, ILMU BATHIN DAN ILMU ZAHIR

2. TEKNIK BUNUH IBLIS, SYAITAN, JIN, BUNIAN, KHANNAS, QARIN, DJIBT, THOGHUT DAN YANG SEKUTU DENGANNYA SECARA FIZIKAL, ZAHIR, BATIN DAN BATIN DALAM BATIN.

TUJUAN:

1. MELINDUNGI DIRI DAN IMAN DARI GANGGUAN.

2. MEBELASAH, MEMUKUL, MEMOTONG DAN JUGA MEMBUNUH MAKHLUK TERSEBUT

3. MELINDUNGI DARI GODAAN DAN TIPU DAYA YANG KASAR SERTA HALUS OLEH MAKHLUK HALUS

4. MENYELESAIKAN MASALAH HISTERIA, SIHIR, PUKAU, SANTAU, ILMU GUNA-GUNA, KENA TINDIH/HIMPIT DAN BANYAK LAGI

5. MENGUBAT JIWA KOSONG, SUSAH TIDUR

6. MENGALAHKAN KEJAHATAN MANUSIA DAN MAKHLUK HALUS

HASIL
1. JIWA TENTERAM DAN TENANG
2. HILANG PERASAAN WAS-WAS
3. SEMBAHYANG KHUSYUK
4. PERASAAN SUKA KEBAIKAN BENCI MAKSIAT
5. DAN BANYAK LAGI

INSYAALLAH ANDA DAN KELUARGA BOLEH MELAKUKANNYA SENDIRI

*LAIN-LAIN PERKHIDMATAN

1. BERSIH RUMAH BERHANTU
2. BERSIH KAWASAN/TANAH BERHANTU
*TIDAK TERMASUK TANAH KUBUR*
RAWATAN
1. HISTERIA, SIHIR, PUKAU, SANTAU, ILMU GUNA-GUNA, KENA TINDIH/HIMPIT DAN BANYAK LAGI

Salah satu tanda kena serangan makhluk halus jahat

1. Sembahyang tidak khusuk / malas sembahyang
2. Pergantungan kepada Allah tidak kuat
3. Akhlak sukar dikawal-pemarah-ego -banga diri -cakap kasar -sombong -riak-cakap besar -khianat -lain lain perkara yang buruk
4. Hati gundah gulana / kecewa / putus asa / pilu / sedih
5. Fikiran kacau bilau resah gelisah tak tentu pasal
6. Jiwa tidak tenteram
7. Hati cinta maksiat
8. Ada perasaan takut selain Allah
9. Dada sebak / sempit
10. Hati gatal
11. Susah tidur

*TERDAPAT JUGA RAKAMAN SESI PENERANGAN DALAM BENTUK DVD
BERMINAT HUBUNGI:
ISMAIL
(pakar bunuh makhluk halus)
019-3619305
http://ilmuhaq.multiply.com
email: ilmuhaq@yahoo.com.my

jaya said...

tak payah lah kutuk mengutuk.... kerana bila umat islam ni kutuk megutuk antara satu sama lain mereka tidak lagi dipandang Allah... patut pun tiada bantuan dari Allah... marilah kita bersatu dan membuat kritikan dengan cara sunnah YA ALLAH KENAPALAH UMAT SEKARANG NI.....DAHLAH AKHLAK MUDA MUDI KITA ROSAK.... TERUTAMA MELAYU....KITA LAGI BERGADUH PASAL BENDA YANG TIADA PENGHUJUNGNYA>>.... NI lap FASAL KITA TIDAK LAGI BERSATU.... NAK BERSATU KENA SOLAH DI MESJID BERJEMAAH, LURUSKAN SOFF DAN RAPATKAN SOFF BARULAH ALLAH AKAN MENYATUKAN HATI KITA.... DARINYA AKAN LAHIR NUR DIHATI KASIH SAYANG TERHADAP SAUDARA SE MUKMUN DAN DARINYA KITA KENAL MACAMANA MAU TEGUR KESILAPAN SAUDARA KITA..... ORANG KAFIR TELAH LAMA PRAKTIKAN BENDA NI..... MEMANG mereka pun ada bertelagah juga tapi tak lah sebodoh kita ni>>>..... TAK KAN MEREKA BERTELAGAH KITA NAK IKUT BERTELAGAH JUGA>>>.... kembalilah KEPADA SUNNAH.... IKAT ERAT TALI SILATURAHMI KITA>... YA ALLAH JADILAH KAMI SALING BERMAHABBAH

tahfiz said...

assalaamu'alaikum,
kita sebagai ummat(ummatun waahidah)ummat yang satu,elakkan dari puak,kaum,bangsa,negeri,budaya,adat,parti dsb yang serupa dengannya ini semua dipanggil asabiyah-rasul tak mengaku ummat orang yang ada asabiyah.marilah kita bangun atas dasar ummat-firman allah ertinya,"kamu sebaik ummmat dikeluarkan/dihantar/diutuskan untuk manusia(manusia ada seluruh alam sampai qiamat) suruh baik dan cegah mungkar dan iman pd allah"tgklah amanah allah firman allah ertiya"tidak ku utuskan engkau wahai muhammad melain kan beri rahmat seluruh alam"kalau kita congak sana sini,atas bawah,kiri kanan,luar dalam,dekat jauh,sedar tidak,kebanyakan gerakan islam baik dimalaysia atau seluruh dunia kebanyakkannya bentuk kepuakan atau kumpulan,jelasnya cuba tenguk nama dan pendaftaran masing-masing,ada untuk islam dimalaysia,negeri itu,negara itu dsb,kecuali dakwah yang orang kata tabligh(sebenarnya tiada nama dan pendaftaran)bergerak seluruh dunia,seluruh kaum ,seluruh mazhab,seluruh bangsa,seluruh warna kulit semacam zaman nabi sesiapa saja akan menyertai nabi dalam kerja dakwah,shuhaib ar rumi(rom),salman al farsi,bilal al habsyi,arab, ajam semua dibentuk dalam usaha nabi saw.Lihat lah ijtima' dunia dinilai baru ni dihadhiri lebih dari 40 buah negara,kalau ditongi b'desh pula setiap tahun lebih 200 buah negara,kumpul 3,4 juta.Seluruh alam manusia dan ulama' berkumpul sudah jadi ijma' dan ummat ini tidak berkumpul diatas kesesatan(maksud hadith),marilah dibulan yang mulia ini (ramadhan)syaitan pun dah kena rantai rahmat dan keampunan allah mendatangi hambanya disetiap penjuru dan setiap do'a pada setiap masa diterima allah,segala hasad dengki,dendam,pandang buruk,negativ,besar diri,anggkuh,sombong, tdk mahu terima kebenaran walaupun dalam kesesatan dll,marilah kita berdo'a untuk kita sendiri,ibubapa,adik beradik,keluarga ,jiran,sahabat,kampung,negeri,negara dan seluruh ummat dan seluruh alam semoga allah beri taufiq dan hidayah dan mengasihi semua manusia dan makhluk allah ,dalam hadith qudsi ertinya"sesiapa tidak mengasihi dia tidak akan dikasihi,kasih lah kamu kepada sesiapa pun dibumi nescaya kamu akan dikasihi oleh sesiapa pun dilangit"untuk sahabat kita ni ..syiekh yang mencetuskan salah faham tentang usaha nabi do'akan hidayah untuk nya jangan kutuk dia.Jazaakumullahu Khaira.

jaya said...

sebenarnya tuan,, tiada yang salah dalam hal ini... kita abil sikap bahawa kita tidak terlepas daripada melakukan kesilapan.. bangunlah wahai UMAT NABI BAHAWA KITA NI SATU UMAT YANG BAGINDA RINDUI<<< JANGANLAH KITA BERPECAH BELAH>>>SEHARUSNYA KITA MENANGIS MEMINTA AMPUN PADA ALLAH DIPAGI NHARI ATAS KESILAPAN KITA BERDIAM DIRI DIATAS KEROSAKKAN AGAMA SEKARANG INI>.... DIMANA MUDA MUDI KITA<,,, DIMANA ANAK_ANAK DARA KITA..... TIDAKKAH TUAN LIHAT APA YANG TERJADI TIAP-TIAP MALAM MERDEKA, MALAM TAHUN BARU YA ALLAH.... AMPUNILAH KAMI.... NABI MENANGIS UNTUK UMAT INI,,, SAHABAT BERKORBAN HARTA DAN DIRI UNTUK AGAMA INI..... ALLAH TELAH SEBUT KEPADA MEREKA "AKU REDHA KEPADA MEREKA DAN MEREKA REDHA AKAN AKU" INILAH ORANG-ORANG YANG PERLU KITA CONTOHI.... BUKANNYA MELIHAT AKAN KEBURUKKAN SESUATU JEMAAH ORANG MUSLIM... MEREKA TU PUN SAUDARA KITA.... KITA BUKAN TABLIGH, PAS, UMNO, JIM, ABIM DSB KITA ADALAH UMAT YANG RASULULAH TINGGALKAN UNTUK MENJADI KHALIFAH DIMUKA BUMI INI..... ADA KEKURANGAN KITA BETULKAN LAH DENGAN SALURAN YANG BETULL.... APA KAH KITA INGGIN JEMAAH KITA NI HANCUR, LEBUR... TIDAK BUKAN... SEKARANG NI KITA UKAN HENDAK BESAING SIAPA YANG BANYAK PENGIKUT DAN SEBAGAINYA.... KITA SEPATUTNYA BERSAMA SAMA MEMBANTU AGAR KITA NI TIDAK BERPECAH DAN SEMUA ORANG MUSLIM MENJADI MUKMIN SEJATI AMAL PERINTAH ALLAH IKUT SUNNAH... NI BUKAN CARA TABLIGH DAN SEBAGAINYA TETAPI INILAH CARA KITA SEBAGAI HAMBANYA DAN UMAT NABI MUHAMMAD .... TOLINGLAH JANGAN MEMBEZABEZAKAN ANTARA KITA.... MARILAH KITA BERSATU, TOLONGLAH.... JANGAN MENCACI MAKI ORANG LAIN.... MARILAH KITA BERKASIH SAYANG .... INSYALAH NABI AKAN BANGGA DENGAN KITA... AMIN.

Rangga said...

sahabat ra membatasi waktu

Narrated Abu Wail:

'Abdullah used to give a religious talk to the people on every Thursday. Once a man said, "O Aba 'Abdur-Rahman! (By Allah) I wish if you could preach us daily." He replied, "The only thing which prevents me from doing so, is that I hate to bore you, and no doubt I take care of you in preaching by selecting a suitable time just as the Prophet used to do with us, for fear of making us bored."

(bukhari buku1 bab 3 nomor 70)

kalau orang yang anda katakan sesat kemudian mati mengucapkan laailaahaillallaah bagaimana?
bukankah yang mengucapkan laailaahaillallaah di akhir hayat dijamin masuk surga.

Rangga said...

sahabat ra membatasi waktu

Narrated Abu Wail:

'Abdullah used to give a religious talk to the people on every Thursday. Once a man said, "O Aba 'Abdur-Rahman! (By Allah) I wish if you could preach us daily." He replied, "The only thing which prevents me from doing so, is that I hate to bore you, and no doubt I take care of you in preaching by selecting a suitable time just as the Prophet used to do with us, for fear of making us bored."

(bukhari buku1 bab 3 nomor 70)

kalau orang yang anda katakan sesat kemudian mati mengucapkan laailaahaillallaah bagaimana?
bukankah yang mengucapkan laailaahaillallaah di akhir hayat dijamin masuk surga.

zainol abidin said...

Semoga Allah kekalkan saya dalam usaha Rasulullah ini. This the one and the only usaha yang mirip usaha Sahabat. Kalau ditakdirkan ada hidayah untuk tuan, semoga Allah cepatkan. Kalau tiada hidayah, semoga tuan cepat mampus kerana tuan telah sesat dan menyesatkan ramai orang

zainol abidin said...

Jihad ada 5 categori mengikut keutamaan 1.Jihad melawan Syaitan (tuan Blogger salah seorang pengikutnya)2. Jihad melawan hawa Nafsu 3. Jihad menuntut ilmu (iman dan amal soleh) 4. Jihad daawah dan tabligh (menyebarkan agama) 5. Jihad dengan senjata atau kittal sekiranya ke empat empat jihad di atas telah dilaksanakan ( Kalau tuan tidak bertaubat, tuan munkin menjadi musuh saya di medan perang) insyallah samada saya mati atau tuan mati.

Rangga said...

tanggung jawab setiap muslim yang mempunyai kalimat laailaahaillallaah muhammadurrasulullah
1. tanggung jawab diri sendiri.
"jagalah dirimu dan keluargamu dari api neraka"
( At Tahrim (66) ayat 6)
2. tanggung jawab keluarga
"jagalah dirimu dan keluargamu dari api neraka"
( At Tahrim (66) ayat 6)
3. tanggung jawab kaum kerabat dan sahabat dekat
"dan peringatilah keluarga dan kaum kerabatmu"
(asyu'ara ayat 214)
4.tanggung jawab sesama muslim di daerah lain
"dan agar kamu memberi peringatan kepada (penduduk)'ibu negeri'(makkkah) dan (orang-orang) yang ada diluar lingkungannya"
(al an'aam ayat 92)
5. tanggung jawab seluruh manusia.
"kalian sebaik-baik umat yang dikeluarkan untuk manusia, menyuruh kebaikan dan mencegah kemungkaran dan beriman kepada Allah"
(ali imron ayat 110)

sekarang siapa yang memegang amanah ini dan harus menyampaikan
"Kemudian Kitab itu Kami wariskan kepada orang-orang yang Kami pilih di antara hamba-hamba Kami, lalu di antara mereka ada yang menganiaya diri mereka sendiri dan di antara mereka ada yang pertengahan dan diantara mereka ada (pula) yang lebih dahulu berbuat kebaikan dengan izin Allah. Yang demikian itu adalah karunia yang amat besar."
(Faathir ayat 32)

maka bagaimana mengamalkan ayat-ayat tersebut ?
maka dibuatlah ketentuan sebagaimana hadits yaitu

sahabat ra membatasi waktu
Narrated Abu Wail:

'Abdullah used to give a religious talk to the people on every Thursday. Once a man said, "O Aba 'Abdur-Rahman! (By Allah) I wish if you could preach us daily." He replied, "The only thing which prevents me from doing so, is that I hate to bore you, and no doubt I take care of you in preaching by selecting a suitable time just as the Prophet used to do with us, for fear of making us bored."
(bukhari buku1 bab 3 nomor 70)

sehingga untuk diri sendiri dan keluarga salah satu usahanya yaitu kita buat ta'lim dirumah dan silahturahmi ke ulama ataupun ikut pengajian para ulama, insya Allah dengan ta'lim dirumah dan datang ke ulama akan menyelesaikan tanggung jawab diri sendiri dan keluarga,
lalu bagaimana dengan kaum kerabat dan tetangga dekat, maka alim ulama memberikan waktu minimal 2,5 jam setiap hari untuk silahturahmi ke kaum kerabat dan tetangga dekat, dan dalam prakteknya memang kelemahan kami belum bisa sampai 2,5 jam padahal sekarang sudah diarahkan kepada 8 jam setiap hari (membagi waktu menjadi 3 bagian, untuk diri sendiri, untuk keluarga dan untuk umat, 24jam/3=8jam),
kemudian bagaimana dengan kampung sekitar atau kota sekitar maka untuk waktunya kami sediakan minimal 3 hari setiap bulan, dan insya Allah sekarang dihimbau untuk berusaha menuju 10 hari setiap bulan, sehingga silahturahmi dengan kampung sekitar tetap terjaga.
kemudian yang terakhir yaitu seluruh manusia ini tentunya sangat berat karena jumlah manusia lebih dari 5 milliar, maka dengan kelemahan kami alim ulama telah ajak keluar dalam waktu yang agak lama yaitu 40 hari, 4 bulan baik di dalam negeri maupun ke luar negeri, memang seumur hidup belum tentu bisa mendatangi semua tapi insya Allah dengan niat untuk mendatangi seluruh manusia kemudian mengajak orang yang lain buat usaha yang sama maka Allah akan terima niat kita, sebagaimana Rasulullah SAW diutus untuk seluruh umat sampai hari terakhir yang Allah kehendaki namun umur beliau hanya 63 tahun, tapi Allah terima usaha yang dilakukan Rasulullah SAW sehingga usaha ini masih akan berlanjut sampai hari terakhir yang Allah kehendaki. Jadi usaha da'wah rasulullah yang kami lakukan ini bukan hanya 3 hari, 40 hari atau 4 bulan saja, tapi setiap hari lihat keterangan mulai dari atas.

Rangga said...

memang dalam usaha da'wah rasulullah (jangan bilang lagi jamaah tabligh lagi ya, karena kami tidak pernah menamakannya, dan usaha ini untuk semua umat muslim) ada sebagian yang masih menganiaya (mendzolimi) diri sendiri yaitu masih ada kemaksiatan dalam diri sendiri, kurang ilmulah, mantan preman, mantan narkoba, mantan koruptor dan sebagainya. Sedangkan batasan untuk berilmu kemudian buat da'wah coba anda lihat di syarah muslim oleh imam nawawi di hadits tentang "barang siapa melihat kemungkaran dihadapannya hendaknya ia ubah dengan tangannya kalau tidak mampu dengan lidahnya, kalau tidak mampu hendaklah ia benci dalam hati dan inilah selemah-lemah iman". (saya harap yang membaca ini mau mencari sendiri bukunya ya, sekaligus biar menambah ilmu).
Terus satu hal yang paling berbahaya jangan sampai merasa "saya sudah berilmu" baru mulai da'wah. bisa-bisa sifat iblis yang masuk yaitu sombong, dan alim ulama sepakat hal ini bisa terjadi pada siapapun termasuk ulama ahli ilmu sendiri, sebagaimana nabi musa yang mengatakan dirinya paling berilmu kemudian Allah perintahkan untuk keluar dari kampung halamannya untuk jumpa orang sholih yang lain. Dan memang kita harus menuntut ilmu karena ini kewajiban setiap muslim.
jazakallah kepada kritikan dan nasihat semoga Allah pandang pengorbanan yang dilakukan oleh para blogger, namun tinta pena memang tidak bisa menggantikan tapak kaki untuk buat usaha da'wah Rasulullah SAW.

tahfiz said...

Assalaamu 'Alaikum,
Dibulan Al Mubarrak ini,syaitan dirantai,nafsu ditundukkan ,Insyaa ALlaah Keyaqinan dan fikiran sahih,baiknya kalau kita muhasabah diri,sejauh manakah aku didalam menta'ati ALlah dan Rasul,sejauh manakah aku didalam kebenaran dan keredhaan ALlah,benarkah aku inginkan petunjuk dan keredhaan ALlah,kerapkan do'a "Ya ALlah perlihatkan kami yang haq itu haq dan beri taufiq kepada kami untuk mengikutinya,Ya ALlah perlihatlah kepada kami yang bathil tu bathil dan beri taufiq kepada kami untuk menjauhinya.Sebab Iblis pun langgar perintah ALlah ketika dia sedar dan faham itu satu dosa dan kesalahan tetapi kerana angkuh,sombong dan rasa diri hebat.Abu Jahal pun tahu kebenaran Rasul tetapi mengingkarinya kerana kedudukannya dalam masyarakat,yang lebih baik dari mereka ialah Abu Talib sangat sayang kepada Rasul tetapi menolak iman kerana kepentingan kaum.Ini petanda tanpa taufiq hidayah ALlah sehebat dan se'Alim mana kita tetap didalam kesesatan.Inilah yang ditakuti.Semoga ALlah memelihara kita dan mengekalkan kita didalam Taufiq dan hidayahnya-Amin

zainol abidin said...

Tuan blogger tak jawab jawab pun. Dah mampus ker? Kalau tak mampus lagi cepat-cepat taubat. Sebelum saya yerlupa dan sesat jauh macam tuan di bulan yang berkat dan sudah sampai phasa pelepasan dari neraka semoga ampunkan dosa saya yang tak terhingga banyaknya. Amin

zainol abidin said...

Sebenarnya saya memang betul betul marah sebelum ini, tetapi atas dasar persudaraan saya nak nasehatkan saya dan tuan blogger supaya tarik balik blog ini kerana saya telah banyak lihat apa yang berlaku kepada orang yang meninggalkan usaha daawah ini. Maulana Ilyas rah. diberitakan telah memohon doa kepada Allah yang para Ulama' dan elders dapati sangat makbul. 1. Salah satu doanya yang mashur ialah semoga Allah kembalikan kepada usaha daawah ini karkun yang tinggalkan usaha daawah . Sekiranya mereka enggan, semoga Allah turunkan bala yang sangat besar di dunia ini untuk kesedaran. Bala yang paling besar sekali adalah hidup dalam kesesatan. Tuan bacalah surah Attaubah ayat kedua dimana Allah suruh kita berjalan di atas muka bumi ini selama 4 bulan supaya kita boleh belajar iman dan amal soleh dan yakin kebesaran Allah.

Ibnu Yahya Al Maliziy said...

assalamualaikum akhi...bkn ana nk menegur ttp apa darjat tuan hamba sehingga melaknat sesama muslim....ana bkn drpd UMNO dan bkn juga drpd pas...ana cuma seorang umat Muhammad SAW yang berkeinginan melihat bersatunya Umat yang bertuah ini semula..klau tuan asyik melaknat sesama islam...hancurlah harapan ana untuk melihat umat ini bersatu...walaupun tuan membenci sesuatu kaum ttp mereka ttp saudara islam kita...walaupun ana x blaja setinggi tuan hamba...tp ana x sngka ada lagi ilmuan islam yang melaknat sesama muslim...huh...

Zulkarnain bin Poniran said...

Assalamualaikum....
Maulana sab....
masya allah .... tinggi ilmu enta ni... bukan calang2....
tetapi kenapa guna mufti syeikh umtuk menggelar tuan guru enta... bukankah di pakistan mereka gelar mufti maulana sab.....
keduanya ..... enta seorang yang alim... oleh itu hendaklah menolak sesuatu berdasarkan semangat ilmiah bukan kerana seseorang yang enta tak suka, maka kita mesti tak suka semuanya... ana harap enta dapat terangkan setiap satu pandangan dan fahaman yang salah dari awal hingga akhir yang di bawa oleh jemaah tabligh berdasarkan semangat ilmiah bersumberkan quran dan hadis serta ijmak dan qias....
maulana sab... alangkah baiknya andai ada buku yang tulis mengenai masalah ini.....

manter said...
This comment has been removed by the author.
~...@.@...~ said...

tabligh itu ialah sifat nab.

Awmosapesysh said...

[1] At-Taisir Bi Syarh Al-Jami’ As-Saghir : 2/441.
Posted by Syaikh Al-Bakistani at 9:05 AM

ASSALAMUALAIKUM WBT
SHEIKH AL-BAKISTANI,

HAMBA YANG DHOIF INI MENGUNDANG TUAN UNTUK BERMUZAKARAH TENTANG KEFAHAMAN TUAN TERHADAP JEMAAH TABLIGH BERSERTA DENGAN PENGAJARAN DAN USAHA YANG DI LAKUKAN OLEH SETIAP JEMAAH TABLIGH SELURUH DUNIA. DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH DAN YANG MAHA PENYAYANG SELAGI NYAWA KU DI TANGANNYA (ALLAH) AKU TELAH BERBAI'AH DENGAN KALIMAH LAA ILLA HA IL'LAL'LAH DAN MUHAMAD ITU PERSURUH ALLAH DAN PARA PENGIKUT DAN PENGEMBANG AGAMA NYA SAUDARA KU BERSEMUKA LAH DENGAN KU. SEKIRA NYA DI DALAM ENAM PERINSIP JEMAAH TABLIH YANG BERKURUN LAMA NYA TELAH DI LAKSANAKAN DAN MENGISLAMI KEMBALI BERJUTA UMMAT ISLAM SELURUH DUNIA TIDAK MENEPATI TITAH PERINTAH RASULULLAH YANG MULIA RASULULLAHI SALLALLAHI WASSALAM AKU HAMBA ALLAH YANG DHOIF AKAN MEMBAWA TUAN MENGHADAPI SELURUH JEMAAH YANG HADIR DI PERHIMPUNAN SEDUNIA YANG AKAN DATANG DAN TUAN AKAN BERUCAP SEBAGAI HAMBALLAH YANG LAGI BENAR UNTUK MENYAMPAIKAN HUJAH2 TUAN YANG MENGATAKAN USAHA JEMAAH TABLIGH TERSEBUT ADA LAH SESAT. SELEPAS ITU KITA SOLAT ISTIQARAH 2 RAKAAT BERSAMA2 DENGAN SELURUH JEMAAH TABLIH YANG HADIR MEMOHON KE HADRAT ALLAH SWT UNTUK MENGHURAIKAN KEBENARAN HUJAH2 TUAN TERSEBUT. DIDALAM MASA YANG SAMA SEKIRANYA ALLAH SWT MENYAHUT PERMOHONAN TUAN UNTUK KEBENARAN HUJAH2 TUAN DI HADAPAN SELURUH JEMAAH KITEKA ITU JUA MAKA SEURUH JEMAAH TABLIGH PASTI AKAN MENGIKUT CARA YANG BAKAL TUAN HURAIKAN SECARA TERPERINCI IA ITU CARA YANG MENURUTI KEEDAH RASULLAH DAN PARA SAHABAT. SEKIRA NYA TUAN SALAM DALAM ANGGAPAN TUAN DI HADAPAN SELURUH JEMAAH TABLIGH YANG HADIR MAKA BERTAUBAT LAH DAN KELUAR LAH DENGAN JEMAAH TABLIGH BERJALAN KAKI SELAMA 5 TAHUN.

TIADA NAFSU DALAM AJAKAN SAYA DAN TIADA NIAT BURUK DI DALAM KEPALA DAN HATI SAYA. BEGITU JUGA SELURUH JEMAAH TABLIGH SELURUH DUNIA. MOGA2 ALLAH MEMBERI TUAN PETUNJUK DAN HIDAYAH. SAYA DAN SELURUH JEMAAH TABLIGH INGIN MENDENGARKAN KEPUTUSAN ATAS AJAKAN SAYA DI ATAS DALAM MASA 40 PULUH HARI INI DI DALAM HALAMAN INI SECARA TERBUKA SEPERTI NYA SAYA MENGAJAK TUAN SECARA TERBUKA.

INSYAALAH BERSAMA2 KITA MENDAPAT PETUNJUK ALLAH DAN KEREDHAAN NYA JUA. AMEEEN..

DARIPADA HAMBA ALLAH YANG DHOIF,
SYED MUHAMAD SALLEH SYED SHAHMINAN
BRUNEI DARUSSALAM

Awmosapesysh said...

[1] At-Taisir Bi Syarh Al-Jami’ As-Saghir : 2/441.
Posted by Syaikh Al-Bakistani at 9:05 AM

ASSALAMUALAIKUM WBT
SHEIKH AL-BAKISTANI,

HAMBA ALLAH YANG DHOIF INI MENGUNDANG TUAN UNTUK BERMUZAKARAH TENTANG KEFAHAMAN TUAN TERHADAP JEMAAH TABLIGH BERSERTA DENGAN PENGAJARAN DAN USAHA YANG DI LAKUKAN OLEH SETIAP JEMAAH TABLIGH SELURUH DUNIA. DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH DAN YANG MAHA PENYAYANG SELAGI NYAWA KU DI TANGANNYA (ALLAH) AKU TELAH BERBAI'AH DENGAN KALIMAH LAA ILLA HA IL'LAL'LAH DAN MUHAMAD ITU PERSURUH ALLAH DAN PARA PENGIKUT DAN PENGEMBANG AGAMA NYA SAUDARA KU BERSEMUKA LAH DENGAN KU. SEKIRA NYA DI DALAM ENAM PERINSIP JEMAAH TABLIH YANG BERKURUN LAMA NYA TELAH DI LAKSANAKAN DAN MENGISLAMI KEMBALI BERJUTA UMMAT ISLAM SELURUH DUNIA TIDAK MENEPATI TITAH PERINTAH RASULULLAH YANG MULIA RASULULLAHI SALLALLAHI WASSALAM AKU HAMBA ALLAH YANG DHOIF AKAN MEMBAWA TUAN MENGHADAPI SELURUH JEMAAH YANG HADIR DI PERHIMPUNAN SEDUNIA YANG AKAN DATANG DAN TUAN AKAN BERUCAP SEBAGAI HAMBALLAH YANG LAGI BENAR UNTUK MENYAMPAIKAN HUJAH2 TUAN YANG MENGATAKAN USAHA JEMAAH TABLIGH TERSEBUT ADA LAH SESAT. SELEPAS ITU KITA SOLAT ISTIQARAH 2 RAKAAT BERSAMA2 DENGAN SELURUH JEMAAH TABLIH YANG HADIR MEMOHON KE HADRAT ALLAH SWT UNTUK MENGHURAIKAN KEBENARAN HUJAH2 TUAN TERSEBUT. DIDALAM MASA YANG SAMA SEKIRANYA ALLAH SWT MENYAHUT PERMOHONAN TUAN UNTUK KEBENARAN HUJAH2 TUAN DI HADAPAN SELURUH JEMAAH KITEKA ITU JUA MAKA SEURUH JEMAAH TABLIGH PASTI AKAN MENGIKUT CARA YANG BAKAL TUAN HURAIKAN SECARA TERPERINCI IA ITU CARA YANG MENURUTI KEEDAH RASULLAH DAN PARA SAHABAT. SEKIRA NYA TUAN SALAM DALAM ANGGAPAN TUAN DI HADAPAN SELURUH JEMAAH TABLIGH YANG HADIR MAKA BERTAUBAT LAH DAN KELUAR LAH DENGAN JEMAAH TABLIGH BERJALAN KAKI SELAMA 5 TAHUN.

TIADA NAFSU DALAM AJAKAN SAYA DAN TIADA NIAT BURUK DI DALAM KEPALA DAN HATI SAYA. BEGITU JUGA SELURUH JEMAAH TABLIGH SELURUH DUNIA. MOGA2 ALLAH MEMBERI TUAN PETUNJUK DAN HIDAYAH. SAYA DAN SELURUH JEMAAH TABLIGH INGIN MENDENGARKAN KEPUTUSAN ATAS AJAKAN SAYA DI ATAS DALAM MASA 40 PULUH HARI INI DI DALAM HALAMAN INI SECARA TERBUKA SEPERTI NYA SAYA MENGAJAK TUAN SECARA TERBUKA.

INSYAALAH BERSAMA2 KITA MENDAPAT PETUNJUK ALLAH DAN KEREDHAAN NYA JUA. AMEEEN..

DARIPADA HAMBA ALLAH YANG DHOIF,
SYED MUHAMAD SALLEH SYED SHAHMINAN
BRUNEI DARUSSALAM

ahmad dasuki said...

anda telah menjadi kafir kerana membenci tabligh. Sedia tak untuk anda mengucap dan taubat nasuha

kar said...

tuan berkata sudah menimba ilmu di berbagai tempat, tapi dari tulisan yang tuan tulis terlihat bahwa tuan belum memahami apa yang tuan bicarakan. saya bagi saran, tuan lebih menimba ilmu sebelum bagi pendapat. semoga Allah mengampuni kita semua!

riza putra said...

tablik bukan organisasi,badan atau kelompok,di padang namanya jemaah kompor,di pontianak jemaah kuba,di jakarta jemaah kebon jeruk,jd ini adalah gerakan pada orang orang yang dipilih oleh allah.bagaimana amal-amal agama tetap hidup dalam kehidupan kita,kalau anda meninggalkan jemaahnya bagai mana amalan amalanjemaah tablik?apakah anda tinggalkan juga?jangan terlalu mengkultuskan pd seseorang,karena diakhirat kita sendiri yang akan mempertanggung jawabkan perbuatan kita,bukan guru ngaji,imam atau amir.saya sarankan anda untuk perbaiki niat lagi keluar 1 tahun jalan kaki.

zaki said...

Assalamualaikum

sesiapa hendak mengetahui biodata dajjal ,kronologi akhir zaman ,debat islam dengan kristian , pembongkaran gerakkan freemason sila lawati

blog tanya-ustaz.blogspot.com

PENA SUFI said...

saya brsetuju dgn pndapat ustaz bhwe kte sepatutnye menuntut ilmu dahulu sblom brdakwah... ini bg mengelakkan kte membabi buta atau bertaqlid buta dalam mengeluarkn pndapat

anna said...

salam...
setahu sy org2 tabligh memang diwajibkan tuntut ilmu secara formal sebelum menyampaikan dakwa. sdgkan org yg baca taklim pon kena ada syarat2nya. org tabligh pernah dtg ziarah ke rumah sy dtg cuma utk smpaikan pesan rasulullah 6 perkara. x perlu tuntut ilmu tinggi2 utk mahir 6 perkara tersebut, sbb ia adalah perkara asas dlm Islam. kerja mereka bukanlah berdakwa smpai masuk TV spt ustaz2 dan pendakwa2 terkenal di tanah air .. org2 yg x tinggi sekolah mcmana? yg mmg IQ x seberapa.. mereka pun nak amik bhgn dlm menghidupkan agama..sy perhatikan ramai penagih2 dadah, penjenayah, mat rempit join tabligh - nak join movement yg lain susah sbb mereka dipandang hina. akhirnya, mereka insaf dan mengabdikan diri pd Allah swt.sy x faham kenapa ada org benci dgn gerakan ini..sbb menurut pandangan sy, ia sgt low profile dan x terlibat dlam politik. org2 politik aje yg terhegeh2 nak kwn sgt dgn org tabligh atas sbb2 yg tertentu. sy pernah dgr citer (x taw benar atau x), Tun M pernah nak sumbang RM ketika masjid Seri petaling nak dibina, tp ditolak dgn baik. wallahu'alam...

PENA SUFI said...

sy juga tidak bersetuju dgn beberapa org yg menyatakn ustaz ini tidak btol... ini kerana islam mewajibkn kite supaya menuntut ilmu dahulu sebelum brdakwah... sedangkn rmai2 golongan2 ulama yg byk terpesong kerana ilmu spt syiah, khawarij, muktazillah, dan yg terbaru fahaman wahhabi yg byk mengeluarkn hukum yg bertentangan dgn ikutan ahli sunnh wal jamaah... apatah lg dgn golongan yg tidak berilmu, bahkan tidak mahu menuntut ilmu... sudah pasti byk kesilapan yg akan dilakukan... spt kata2 rasulullah[ sesungguhnye seseorang alim lebih ditakuti oleh syaitan drpd 1000 orang abid]... selain itu kte x bley meninggalkn urusan dunia semata2 hanye kerana utk usaha tabligh. x dinafikn bhwe usaha2 tersebut adalah mulia tetapi islam telah menggariskn kite supaya memenuhi syariat dalam mse yg sme menegakkan syiar agama allah di muka bumi ini.. spt kata perpatah [dunia kte pegang, akhirat kte utmakn]... sesungguhnye kte sepatutnye mengetahui bhwe islam itu syumul, islam merangkumi semua aspek kehudupan, dari segi syariah, aqidah,politik, ekonomi, dan sosial

PENA SUFI said...

kak anna, sebelom sy menerangkn dgn lebih mendalam, sy ingin bertanya, adakah sy menolak [GERAKAN-PEMBETULAN- USAHA]TRSEBUT?? SY X MENOLAKNYE..

anna said...

eh.. ye keh? akak mintak maaf ye.. sy x ckp pon awak yg x suke tabligh ni.tp sy dah lama ikuti 'forum' ni, ingatkan pasal 'anti tabligh'.

PENA SUFI said...

LG SATU YG INGIN SY KONGSIKN DGN ANNA, SY JUGA MENGIKUTI USAHA2 YG MULIA TRSEBUT... TAPI X DINAFIKN TRDAPAT BYK YG PERLU DIPERBAIKI, ANNA NK TAU........

PENA SUFI said...

X PERLU LAH NMPAKNYE SY NK MENUNGGU PERSOALAN DRPD ANNA.. YG INGIN SY SARANKN SUPAYA DIKEMASKINIKN SEMULA BUKU FADHILAT2 AMAL YG KTE GNEKN SEKARANG KERANA TERDAPAT BYK ILLAH DAN SYAZ DLAM KANDUNGAN HADIS2 TRSEBUT... SELAIN ITU KTE X SEPATUTNYE MENIGGALLKN URUSAN DUNIA HANYA UTK KELUAR BRTAHUN- TAHUN. INI KERANA ZAMAN SUDAH BERUBAH DAN BANYAK TANGGUNGJAWAB YG PRLU KTE LAKSANAKN... ANTARA ANNA TANGGUNG JAWAB TERHADAP KELUARGA, MASYARAKAT DAN SEBAGAINYA... AP GNENYE KELUAR BRDAKWAH KELUARGE TERBENGKALAI.... ANNA NK SUAMI MACAM TU... SUAMI YG MEMENTING KN DIRI SNDIRI????? SEDANGKN SEORANG LELAKI ITU AKAN BERTANGGUNGJAWAB TERHADAP IBUNYA, AKAKNYE,ADIK PEREMPUAN NYE, DAN YG PALING PENTING.... ISTERINYE

anna said...

tuan, itu adalah pilihan masing2 dan biarlah Allah menjatuhkan hukum-Nya.zmn dahulu, ahli2 keluarga makbapak, adikberadik,makcik2,dll jrg berpecah, mereka tggal bsama klu x satu rumah, mereka tggal dkat2. jadi klu kluar lama pun, x kisah sbb mereka ada support system yg baik. dahulukala, x ada org keje opis, x terikat dgn komitmen lain.tp zmn skg udah berubah. Ingatlah, x ada paksaan dalam agama.kita berusaha ikut kemampuan sendiri.jgn smpai keluarga merana.sy kenal 1 org karkun begitu bangga pernah kluar berbulan2 ke merata dunia,tp isteri2nya kena halau dr rumah sewa sbb xde belanja.(sebenarnya,mereka pernah jg menyewa rumah sy,tp lepas 5bln x byr sewa sy terpaksa minta mereka cari rumah lain sbb loan kena byr..klu hidup zmn dulu mgkin sy bg tggal free sbb bank x wujud lg kot masa tu).sy rasa itu bkn seruan 'tabligh' tp lebih kpd pilihan peribadi.Maklomlah..nobody's perfect, kata omputeh.

PENA SUFI said...

minx maaf ye anna sy tereply lambat... byk dalil2 yg saya dh keluarkn sejak dari ptang td sy [agak2 boleh wt buku tros] tetpi terdelete plak. maklum laaa... baru belajar menaip.. buta IT agak nye kot.. INI pun satu bentuk kesabaran dan pengorbanan yg perlu sy alami dlam menerangkn tentang konsep tabligh kpd anna... sebenarnye... usaha2 yg dilakukan ini adalah satu contoh sunnah yg patut kte jlankn iaitu sunnah tabligh.. tetapi di dalam kehidupan kte wajib mengikuti semua sunnah yg telah ditinggalkn rasulullah kpd kte.... supaya dpat mengikuti siratul mustaqim... byk lg sunnah2 wajib yg perlu kte laksanakn... contoh nye kebajikan ibu bpe yg sudah tua, mem beri didikan agme kpd anak dan lain2 lagi.... malahan tabligh yg perlu kte laksanakan terlebih daulu ialah kaum kerabat dan jiran tetangga kte terlebih dahulu sebelum hendak menyampaikn kpd orang lain.... dan x perlu nk keluar bertahun2 sebelum mentabligh kn kaum kerabat terlebih dahulu.... byk yg ingin sy kongsi lg dgn anna tp mse x menizin kn... klau ad pndapat yg ingin anna kongsi boleh contact kt no nie 0136699157... ataupun brtanye pndapat dgn mufti2 atau ulama' yg lebih ahli brkenaan konsep tabligh tersebut. semoga allah merestui dan merahmati kte semua di dalamn ap yg kte kongsi kn brsama... salamualaikum.

QuLMinD said...

Sabda Rasulullah "Aku menjamin dgn sebuah istana yg terdapat di tepi syurga bagi orang yg meninggalkan perdebatan meskipun ia benar, aku menjamin dgn sebuah istana yg terdapat di tgh syurga bagi org yg meninggalkan dusta meskipun ia bergurau, dan aku menjamin dgn sebuah istana yg tertinggi bg org yg membaguskan akhlaknya"

PENA SUFI said...

SMOGA ILMU YG DIKONGSI DPAT KTE AMAL DAN SAMPAIKN. INSYAALLAH

Mujahidah_Haq said...

salam ziarah...

ana terkilan bler enta dgan sewenang2nya menuduh JT adalah sesat..astaghfirullah..nauzubillah

takutilah Allah dlam setiap perkara..usaha JT adalah usaha yg mulia..

mudah2an Allah memberi petunjuk dan hidayah kpd enta..semua 0rg mampu belajar,tp kefahaman itu adlah milik Allah,dan Allah yg berhak untk memberikan kefahaman kpd sesiapa yg d kehendakiNya..begitu jgak dlam beramal..

hanzalah said...

oii bro,ko igt org pas ade jnji syurga ke?mati gantung bndera pas pon mati syahid,ijtihad ulamak katon namenye tu,bangang la ko.orang pas jilat buntut cina dap.cinta dunia

QuLMinD said...

salam sahabat2...
jgn macam tu ye shbt2..
nk dakwah ni kena hikmah..
msti kena tunjukkan yg islam itu penuh dgn hikmah. Jika nabi s.a.w tgk keadaan kita ni mcm mn lah agaknya. Sollu'alanNabi.

muniiroo said...

kita harus yaqin inilah usahanya Baginda Rasulullah SAW

muniiroo said...

seharusnya kita bersyukur dengan asbab pengorbanan, kerisauan dan mujahadah maulana Ilyas kita bisa mengenal usaha ini, sehingga sedikitdemisedikit kehidupan kita bisa berubah yang dulunya kita...(hanya diri kita yang tahu). dizaman yang akhir ini ALLAH SWT masih anugerahkan kita usaha yang mulia.. maka tidak ada cara lain utk memahami Agama hanya dengan pengorbanan, maka semua kita niat tambah pengorbanan......

PENA SUFI said...

wahai saudaraku hanzalah... berhati2 lah ketika bercakap... gne kn lah konsep berhikmah dlam memberi atau berkongsi sesuatu pndapat... ini bg mengelakkan perselisihan yg lebih buruk lg... sy sgt bersetuju dgn pendapat qulmind supaya berhikmah ketika mengeluarkn pendapat... sebagai mne dalil2 yg diterangkn dlam alquran... sepatutnya kte mencontohi keperibadian rasululullah sendiri dlam suatu kisah yg mne dtang nye seorang para sahabat yg ingin meminta keizinan drpd rasulullah sendiri untuk melakukan zina.. dlam situasi yg berlaku tersebut sudah pasti akan mengundang kemmarahan dan kemurkaan rasulullah sendiri apatah lg ketika itu rasulullah telah ditemani oleh saidina umar yg sgt digeruni ketegasan nye... tetapi rasulullah telah menyelesaikan masalah tersebut secara berhikmah dan alhamdulillah, sahabat itu telah menjadi mukmin yg bertaqwa,, malahan sepatutnya kita mencontohi keperibadian imam2 mazhab seperti hanafi, maliki, syafie, dan hanbali, yg mne mereka sgt menghormati di antara satu sama lain walaupun sering berselisihan pndapat berkenaan perkara2 kecil dalam permasalahan feqah.. itu lah yg sepatut nya kita contohi untuk kebaikan bersama.. walau bagaimanapun sy sgt bersetuju juga dgn pendapat saudara berkenaan kenyatannye yg keluar drpd usaha2 dakwah tersebut semata2 kerana permasalahan politik... hanya kerana orang umno yg byk melakukan usaha ini, die sudah mula membenci usaha2 yg yg mulia ini... sedangkn ramai juga di kalangan orang pas sendiri yg sanggup menyahut usaha2 ini walaupun terlibat dalam politik... pada pendapat sy... kedu2 usaha ini adalah perlu dan dituntut untuk menjamin kemaslahatan bersama, serta memenuhi keperluan dan kehendak kehidupan.. duna dan ahirat... wallahu a'lam

hendra said...

Kalau mau di kritik,,salafi ..jemaah tablih pasti ada kelemahannya...

dan yang paling mulia ..adalah yang mau bersatu dan mengdakan perbaikan..

Siapa yang mau jadi paling mulia ??

Rafiq_idriss94(NMTNS) said...

kepada semua:

usaha jemaah tabligh adalah usaha yg mulia. yg mengajak kpd kebaikan dan amal soleh..yg jadi maslahnya ialah ahlinye..mereka berdakwah tpi ader sesetengahnyer yg x peduli usaha PAS untuk menegakkan hukum Allah..

jgn kiter bpecah blh dantara saudara2 islam kita..

harus sokong org yg nk mnggkkan hukum Allah...

redha said...

Assalamualaikum....

Semoga Allah memberi hidayah kepada tuan untuk menarik semula kata-kata tidak baik tuan kepada jemaah yang dipanggil jemaah tabligh oleh kebanyakan orang. Sebenarnya nama jemaah tabligh hanyalah panggilan oleh orang. Sebenarnya kami adalah orang-orang Islam yang menjalankan usaha da'wah sebagaimana cara yang ditunjukkan oleh Baginda Nabi Muhammad s.a.w dan diikuti oleh sahabat-sahabat r.hum. Menyeru manusia kepada Allah.. mentaati perintah2 Allah dan mengamalkan sunnah-sunnah Nabi s.a.w Da'wah adalah ibu sunnah. Kami bukan persatuan, pertubuhan atau sebagainya... Tanggungjawab menyebarkan agama adalah tanggungjawab seluruh umat islam.

Semoga Allah memberi hidayah kepada tuan untuk menarik balik kata-kata tuan kepada orang-orang Islam yang menjalankan usaha da'wah ini.

Mengikut statistik JAKIM, orang Islam di negara Malaysia hanya 17% sahaja yang mendirikan solat. Solat adalah tiang agama dan rukun Islam yang kedua. Dalam hadith ada mengatakan Barang siapa yang meninggalkan satu waktu solat dia terpaksa berdiam dalam neraka selama 80 tahun. Ulama' mengatakan 80 tahun yang dimaksudkan dalam hadith ini adalah kiraan di akhirat. 1 hari di akhirat lamanya bersamaan 1000 tahun didunia. Maka untuk tahu lamanya seseorang yang meninggalkan solat satu waktu sahaja adalah seperti berikut :

1 Hari Akhirat = 1000 Tahun Dunia
1 Tahun Akhirat = 365 x 1,000 tahun
= 365,000
Tahun Dunia
80 Tahun Akhirat = 365,000 x 80
= 29.2 juta
Tahun Dunia

Bayangkan tuan, jika seorang Islam yang meninggalkan satu waktu solat sahaja terpaksa diam dalam neraka selama 29.2 juta tahun. Siapa yang bertanggungjawab untuk berjumpa dan pujuk rayu mereka untuk menjaga solatnya? Semua orang Islam yang sembahyang perlu berjumpa dengan mereka untuk selamatkan mereka dari azab api neraka jahanam. Nabi Muhammad s.a.w fikir bagaimana seluruh umatnya dapat selamat dari api neraka jahanam dan masuk syurga Allah sw.t. Bukan sahaja kita perlu fikir untuk umat ISlam di M'sia sahaja bahkan kita juga perlu fikir untuk umat Islam seluruh dunia. Kerana itu jemaah dihantar ke negara-negara luar Nigeria, Brazil, Australia dll...

Nasihat saya, jika tuan tidak setuju atau berlainan pendapat tentang usaha da'wah ini tidak mengapa. Tetapi janganlah mengherdik atau mengutuk usaha da'wah ini....

Sistem politik yang dilaksanakan di negara kita bukanlah cara Islam tetapi cara orang-orang Barat yang mana tidak adil. Bayangkan jika di sebuah negara rakyatnya terdiri daripada 8 ekor kambing dan 2 ekor harimau. Jika sistem undi dijalankan sudah tentu pihak kambing yang akan menang. Sedangkan harimau itu adalah jauh lebih berkuasa dan kuat.

Walaubagaimanapun, saya menyokong usaha-usaha tuan untuk menegakkan Islam dan menyebarkan syiar2 Islam.

Semoga Allah melimpahkan rasa kasih sayangNya pada kita agar kita umat ISlam tidak berpecah belah kerana umat Islam adalah bersaudara.

Sekian, Wassalam.

ahmadzaipol said...

salam keada semua sahabat,ana rasa cukuplah perdebatan ini.hentikanlah supaya keadaan tidak bertambah buruk,dan menambahkan fitnah dan dosa,sebagai jamaah yang benar2 cintakan islam marilah kita bersatu mengembeling tenaga mempertahankan ummah yang sekarang menghadapi keadaan yang cukup getir,dimana krisis akidah,moral,serangan luar,ekonomi,pembunuhan, penganiayaan,saudara kita yang dibunuh hari2 oleh zionis siapa nak bela,jika kita asyik bertelagah sesama sendiri?bagi ana,jemaah tabligh,jemaah pas,ada peranan tersendiri dalam pendekatan dakwah masing2.apa kata kita semua bergabung dalam menghadapi situasi getir begini,jemaah tabligh berfungsi berdakwah kepada ummah supaya keimanan mereka bertambah mantap,dan mengajak mereka memenuhi rumah allah,kerana dirumah allah lah tempat yang baik untuk kita bersatu padu dan menguatkan jemaah,peranan pas pula menggunakan saluran politik,dan dakwah untuk menjatuhkan satu kuasa politik kapitalis,sekular,yang selama ini yang membelenggu ummah khususnya dimalaysia ini,karena bagi ana semua kekalutan yang berlaku ini sprt:keruntuhan akidah,moral,akhlak,ekonomi umat islam dan bermacam lagi adalah berpunca dari sistem sekular,kapitalis yang diamalkan oleh pemerintah yang tidak mahu kepada islam,sudahnya inilah musibah yang ditanggung sekarang ini,jika ada kesilapan dan kekurangan didalam jemaah masing2 sama2 bermuhasabahlah jika kita benar2 ikhlas memperjuangkan islam dan ingin menyelamatkan ummah ini,janganlah kita menolak sesama sendiri ketika meniti jurang yang beronak duri ini,jika titian bergoyang dan patah kita yang akan terhumban nanti.semua umat dan ana sendiri memerlukan anda yang berilmu dan alim sebagai penyelamat sebelum datang sipenyelamat kelak,wassalam.

mddaud said...

ITU PANDANGAN TUAH , TAPI SAYA PASTI ADA HADIS NABI S.A.W BERSABDA "SAHABAT-SAHABAT KU UMPAMA BINTANG , SIAPA IKUT MEREKA PASTI MENDAPAT PERTUNJUK", SAYA RASA TUAN TENTU TAHU SEMASA HAJI WEDAH SAHABAT RASUL S.A.W ADA 124000 ORANG MEREKA TELAH DIMULAKAN ALLAH MENJADI SAHABAT NABI S.A.W MAKA TENTU MEREKA INI SANGAT DISUKAI ALLAH, AL QURAN DAN HADIS MESTI DI AMALKAN SERENTAK DI DALAM APA JUA KEADAAN PON, BUKAN IKUT YANG SESUAI DENGAN NAFSU KITA

As Syeikh Al Habib Ali Al Jufri Al Yamani said...

salam. tuan seorang yang berpendidikan agama tapi sayang tuan seorang yg bodoh dalam mengetahui kedudukan seseorang yang bercakap. bai wahab bukan ketua tabligh sedunia. memanglah mufti tuan marah sebab kata agama bukan naik dgn jihad. itu ada hadith sohih dalam kitab bukhari. bai wahab cuma orang lama dlm tabligh yang byk pengalaman. tuan kalau nak rujuk pasal tabligh. pergi markas utama nizamuddin dengar atau tanya ulama di sana mengenai tabligh atau jihad menurut al quran dan al hadith. jumpa Maulana Saad atau Maulana Ahmad Lat dll.......

PENA SUFI said...

hmmm.......

karkun said...

Assalamu'alaikum wbt

Saudara2 seislamku sekalian....

cukuplah kita jadikan perbandingan diri kita ni hanya dengan para sahabat R.A. jangan kita banding diri kita dengan org lain (termasuklah dengan saudara penulis blog ni, al-bakistani)

dalam al-quran ALLAH suruh ikut org2 yg awal dri kalangan muhajirin dan ansar... ALLAH x suruh ikut al-bakistani....jd biarlah dia dgn pendapat dia...

kita yg buat usaha agama teruskan sahaja....ALLAH akan tinggikan usaha yg hak walaupun satu dunia membenci....

sama2 lah kita doakan utk saudara2 kita....

Aku said...

Kau dah penat mengata orang kat dunia tak betul, siap sumpah seranah lagi.
Kau rasa aje kau betul perjuangan Allah dan kononya ilmu kau dari sanad Rasulullah.
Apakata kalau kau pun sama gak ngan orang yang kau kata tu.
Allah tak kenal, Muhammad tak jumpa. Wasilahnya pun tak pernah cari.

majzub@singapore said...

assalamu alaikum pada semua,

"mereka yg berhijrah dan berjihad dengan harta dan diri mereka, mereka itulah yg mendapat Rahmat Allah, dan mereka itulah yg mendapat Hidayah" (firman Allah).

barangsiapa yg solat di Masjidil Haram, diganda pahalanya 100,000. barangsiapa yg solat di Masjid An Nabawi, diganda pahalanya 50,000. barangsiapa yg solat di Masjidil Aqsa, diganda pahalanya 25,000. barangsiapa keluar dijalan Allah, pahala solatnya diganda 700,000.

mudah-mudahan Allah meredhai usaha jemaah tabligh dan semoga Allah perbetulkan jika ada kesilapan dari mereka.....Amin

manusia tidak terlepas dari berbuat kesilapan, walaupun dia seorang Awliya' Allah.

yg hina,
majzub@singapore

X said...

Salam Sejahtera.

Sebagai salah seorang manusia yg tidak lari dari membuat kesilapan, ingin berkongsi sedikit pandangan secara informal.

Apakah kita pernah bertanya mengapa kita perlu melonjak takala kepercayaan kita terhadap sesuatu perkara di robek dan di fitnah. Di tahap manakah aras kefanatikan kita terhadap kepercayaan tersebut. Perlukah kita mengeluarkan ayat-ayat petikan Al-Quran dan Hadis Sahih bagi mendominasi dan memanipulasikan sesuatu keadaan. Dan bagaimanakah hasil penerimaan pendengar dari sang pencerita. Pendebatan yang tiada pengakhiran.

Berapakah usia kita untuk memberikan kata-kata azimat kupasan mengenai alam ghaib yang telah wujud beribu tahun. Berapa ramaikah manusia terdahulu yang telah berkorban bahana persengketaan manusia untuk rujukan umat akhir zaman. Taraf manakah kita sehingga boleh mengeluarkan kata-kata irasan fatwa berkonsep peribadi membelakangkan umum.

Bagi saya, mudah untuk mencari jalan penyelesaian bagi apa jua persengketaan dan perselisihan minda cuma payah untuk dilaksanakan. Cuba bayangkan bagaimanakah Baginda Rasulullah S.A.W dengan sifat sempurna iman dan peradaban menangani setiap sesuatu pendebatan dan isu. Bandingkan pula kita sebagai manusia yang dikurniakan sedikit ilmu dalam mencontohi dan mengikuti kalam Baginda S.A.W didalam kehidupan seharian. Adakah wajar untuk bersangka baik pada diri dan bersangka buruk terhadap selainnya.

Ucapan (Fatwa) vs Hadis? Jika sejuta orang dibelakang tuan, adakah wajar tuan membelakangkan manusia yang lebih hina dan lemah dari tuan? Dimanakah taraf kita sebenarnya baikpun jika anda seorang Ustaz, Imam, Qadi, Qari, Mufti, Maulana dsbnya. Bagaimana pula tahap percikan minda yahudi, majusi, nasrani dll didalam diri kita yang mengagungkan dunia dan melebihi arah tujuan akhirat yang kekal.

Sekiranya prototaip neraca Al-Mizan telah wujud di dunia untuk dipergunakan sebagai rujukan dalam mencari dan menimbang keputusan mutlak sesuatu dan seseorang, mungkinkah ramai yang telah terlanjur tanpa sedar dapat diperbetul dan diselamatkan imannya.

Pengakhiran, iman yang diredhai Allah S.W.T bukanlah perkara mudah dan murah. Setelah zaman kegemilangan Islam berakhir beralih ke zaman kejatuhan, umat Islam sedunia telah berpecah-belah dan berpaksikan pelbagai bentuk cara. Kerana pangkat, darjat dan gelaran telah membutakan ramai golongan intelektual dan cendekiawan dalam menuju kesefahaman atas perkara yang hak.

Marilah kita mencapai sepakat untuk menuju Zaman Kebangkitan Islam seperti yang telah diJanjikanNya.

C.A RAHMAN said...

assalamualaikum,mengapa perlu jatuhkan hukuman begitu rupa.ini menzahirkan akhlak tuan.adakah ilmu yang tuan perolehi membawa kepada keangkuhan,bongkak dan sesuka hati melabelkan kumpulan tertentu disebabkan parti.jangan ikutkan darah muda yang panas..lu pikirlah sendiri.ASTARFIRLAH HAL AZIM.

Nasren said...

NI la blog paling truk penah aku jumpa... Ape agame yg ko blaja sbnar nye??
bazir pahale je ko mngumpat n buruk2 kan org...
kalau ko dh pegi haji skali pn, abeh sumenye masuk dlm akaun pahale org yg ko buruk2 kan tu...
ko blaja agame.. tp ko x paham agame...
ko stakat tau je.. belum lg phm...
nnti kt padang mahsyar, org ape?? UMNO?? bile die bukak buku amalan die.. ade 100 pahale pegi haji..
bile die tanye dpn Allah, wahai Allah, mane dtg pahale ni?? kt dunia dulu aku buat skali je haji... mane dtg lg 99 ni?
Pstu Allah pn bgtau, ni la pahale2 org yg mngumpat kamu.. buruk2 kan kamu....

Nasren said...

agaknye.. ni kot Nik Aziz ajar awak... lame2 jadi sesat..
kalau btul perjuangan PAS benar, mane bantuan Allah pd PAS??? Nape Allah biarkan PAS di anjing2 SULTAN and p'bangkang di Perak?? xde pn bala ape2 dtg... last2 kelantan jgk yg banjir... x abeh2 bala yg dtg...
pstu msing2 masih yakin lg pd Nik Aziz.. buknnye nak yakin pd Allah...
kn sesat tuh.. where are your head and brain???

mencari hak said...

Assalamualaikum warahmatullah..minta maaf kerana mencelah..saya kira masuk dalam kategory tak belajarlah kalu dibanding dengan saudara.Cuma minat tu adalah. Apabila mendengar kritikan tuan terhadap jemaah tabligh rasanya terkilan juga, orang yang alim macam tuanpun boleh pandang negatif terhadap jemaah tabligh..tak fahamlah saya.Mungkin kerana kejahilan saya kot menyebabkan saya merasakan jemaah tabligh tu hak. Tapi puas saya cari dari berbagai sudut tak nampaklah kepincangannya setakat hak saya mengajilah kecuali beberapa kes disebabkan oleh kelemahan manusia bukan dari aspek sistem.Suatu ketika dahulu saya pernah dengar mufti Penang cakap makna "Tobik" tu adalah ikut setapak demi setapak, selangkah demi selangkah bermakna usaha tabligh lebih benar kalu nak dibandingkan dengan usaha2 lain.Bila tengok dari segi pentadbiran pula tabligh menggunakan sistem syuara dan kelihatan seperti sistem yang ada pada zaman rasulullah dan para sahabat(r.a) segala yang nak dibuat perlu dibawa berbincang dengan syura.Usaha lain tak nampak pula seperti tu.Kalau nak bina negara Islampun rasanya cara Tabligh ni lebih kukuh dan kemas kerana kita tak bergantung kepada undi. Bila dikaji dari aspek usul pekah pula ada bab yang mengatakan bahawa matlamat tak boleh menghalalkan cara bermakna apajua cara yang berlainan dengan cara rasulullah( s.a.w ) adalah ditolak walaupun niatnya baik.Manalah tidaknya orang pakai taipun salah bagi sesetengah ulama inikan pula pakai sistem org lain nak bina negara Islam.Yang saya tahu gak Rasulullah membina negara Islam dengan cara penyebabaran agama bukan cara pertandingan.Tak taulah kalu ada sejarah mengatakan rasulullah( s.a.w) pernah bertanding untuk menjadi ketua negara Islam di Madinah ..Itu yang menjadikan saya rasa pening tu..Kalau nak kira dari aspek ulama pula rasanya ulama tabligh boleh dikategorikan sebagai ulama akhirat manalah tidaknya hari-hari dok fikir fasal ummat fikir fasal hidayat, macamana supaya manusia kembali kepada agama..ulama lain aku tak taula dan tak berani pula nak komen..Itu yang aku rasa nak ikut tu..setakat ni lah saja dulu..kalu ada salah dan silap tolong perbetulkan karana saya ni masih belum khatam lagi..masih dok cari yg hak..

Mohd Niza said...

Saudara seIslamku sekelian.....Ilmu Allah sangat meluas. Carilah ilmu Allah yang sahih dan bermenafaat dari tuan - tuan guru dan ulama - ulama yang benar - benar fasih dalam berbagai - bagai bidang.

Kemudian kajilah dan buat perbandingan secara ilmiah dan ikhlas tentang pegangan, konsep, akidah dan perjuangan tiap - taip kelompok pergerakan Islam.

Janganlah kita terlalu taksub kepada hanya satu - satu pergerakan tanpa mengetahui salasilah, pegangan akidah dan konsep dakwah pergerakan tersebut baik PAS, UMNO atau Tabligh.

Ingat..... Syaitan itu lebih takut kepada seorang alim yang tidur dari seorang abid yang beribadat.

Penuhkan dada dengan ilmu ALLAH, baru kita akan mengetahui yang mana betul dan yang mana salah.

Tanpa ilmu yang sebenar dan beramal dengan ilmu tersebut, manusia mudah tersesat.

LittLe_khaLifah said...

.....

LittLe_khaLifah said...

Ya Allah Ampunkan Dosa-Dosa Kami
Ya Allah Tutupkanlah Kesalahan-Kesalahan Kami
Ya Allah Tukarkanlah Keburukan-Keburukan Kami Kepada Kebaikan-Kebaikan
Ya Allah Engkau Masukkan Hakikat Iman Dalam Hati Kami
Ya Allah Engkaukan Kurniakan Sifat-Sifat Iman Dalam Diri Kami
Ya Allah Engkau Kurniakan Pengikhtirafan Mu Pada Kami
Ya Allah Kurniakan Kami Hubungan Yang Khusus Dgn Zat Mu
Ya Allah Engkau Milik Kami Dan Kami Milikmu Ya Allah
Ya Allah Bantu Kami Dengan Amalan-Amalan Yang Engkau Redhai
Ya Allah Tetapkan Kami Dengan Amalan-Amalan Yang Engkau Redhai
Ya Allah Kurniakan Istiklas Dan Istiqamat
Ya Allah Engkau Satukan Umat Ini Dengan Usaha Dakwah
Ya Allah Engkau Jadikan Setiap Individu Umat Ini Daee Agama Mu
Ya Allah Kurniakanlah Kepedihan Atas Keruntuhan Agama Dalam Hati-Hati Umat Ini
Ya Allah Engkau Gunakan Setiap Kemampuan-Kemampuan Kami Dalam Kerja Agama
Ya Allah Engkau Gunakan Umat Ini Untuk Buat Pengorbanan Untuk Agama Mu
Ya Allah Engkau Kurniakan Hidayah Pada Seluruh Umat
Ya Allah Engkaulah Yang Satu-Satunya Yang Membuat Tarbiyah Hakiki Hanya Tarbiyahmulah Yang Hakikat Tarbiyah. Ya Allah Tarbiyahlah Umat Ini Dengan Sebaiknya
Ya Allah Engkau Kurniakan Kami Dgn Kehidupan Sunnah Nabi Saw
Ya Allah Engkau Hidupkan Kehidupan Sunnah Nabi Saw Pada Umat
Ya Allah Engkau Kurniakan Kebencian Dalam Hati Kami Cara Kehidupan Orang Kafir Dan Hidupkan Sunnah-Sunnah Dalam Diri Kami
Ya Allah Keluarkanlah Sifat Kehaiwanan Dan Tidak Berakhlak Dari Kami
Ya Allah Kurniakan Sifat Insaniyah Dalam Diri Kami
Ya Allah Tunjuklah Setiap Individu Umat Ini
Ya Allah Amkan Hidayat Pada Seluruh Umat
Ya Allah Luaskanlah Jalan-Jalan Hidayat
Ya Allah Tutupkanlah Pintu-Pintu Bathil
Ya Allah Hancurkanlah Suara-Suara Bathil
Ya Allah Engkau Gagalkanlah Rancangan-Rancangan Bathil
Ya Allah Peliharalah Usaha-Usaha Agama Ini, Rakan-Rakan Usaha Agama, Markas-Markas Usaha Agama, Masjid-Masjid Buat Usaha Agama, Madrasah-Madrasah Dan Semua Pergerakan-Pergerakan Agama Yang Haq
Ya Allah Bantulah Kami Dengan Setiap Langkah Kami
Ya Allah Tunjuklah Kami Dengan Setiap Langkah Kami
Ya Allah Kurniakan Taufik Untuk Buat Kebaikan-Kebaikan
Ya Allah Bantu Kami Dengan Usaha-Usaha Agama Yang Penting
Ya Allah Kurniakan Keampunan, Tutupkan Kesalahan-Kesalahan Kami, Mudahkanlah Kami .
Ya Allah Kurniakanlah Ihsan Mu Pada Kami.
Ya Allah Mudahkan Urusan Kami Dengan Fadhil Mu
Ya Allah Tanamkan Keyakinan Atas Nusrah Ghaibmu Dalam Hati Kami Dank Au Turunkan Nusrah Ghaibmu Pada Kami.
Ya Allah Dimana Perlunya Hujan, Engkau Turunkan Hujan Rahmatmu ( 3x )
Ya Allah Jangan Pandang Umat Ini Dengan Pandangan Murka Mu Lihatlah Umat Ini Dengan Pandangan Ihsan Mu
Ya Allah Jadikan Umat Ini Menyesal Atas Dosa-Dosa Yang Dilakukan Dan Kurniakan Umat Ini Taufik Untuk Bertaubat
Ya Allah Jangan Hindarkan Rahmat / Ihsan Mu Pada Umat Ini
Ya Allah Kasihanlah Dan Rahmatilah Umat Ini. Kau Turunkan Hujan Rahmatmu ( 3 X )
Ya Allah Keluarkanlah Harapan Dalam Hati Kami Pada Ghair, Kurniakan Kami Mtaufik Untuk Mengambil Manafaat Terus Dari Zat Mu
Ya Allah Keluarkanlah Yakin Salah Pada Makhluk Dalam Hati-Hati Kami Dan Tetapkan Kami Dalam Metaati Perintah-Perintah Mu
Ya Allah Pada Orang-Orang Yang Ada Masalah Hutang, Engkau Bantulah Mereka Dengan Pertolongan Ghaibmu Untuk Menyelesaikan Masalah Mereka.
Ya Allah Engkau Sembuhkanlah Orang-Orang Yang Sakit
Ya Allah Engkau Keluarkanlah Kelemahan-Kelemahan Zahir Dan Batin Kami
Ya Allah Engkau Kurniakanlah Kekuatan Zahir Dan Batin Kami
Ya Allah Pada Mereka Yang Ada Masalah Mahkamah Engkau Bebaskanlah Dari Masalah Mereka
Ya Allah Kurniakanlah Fikir Akhirat Dalam Hati-Hati Umat
Ya Allah Hapuskanlah Kelalaian Dalam Diri Kami
Ya Allah Kurniakanlah Fikir Akhirat Dalam Hati Kami
Ya Allah Dengan Ihsan Mu / Rahmat Mu Terimalah Doa Kami.............

LittLe_khaLifah said...

Ya Allah Kekalkanlah hambamu yang hina ini dalam usaha dakwah tabligh ini.....
Janganlah singkirkan kami dari usaha dakwah, walau apa pun kesalahan kami Ya Allah..
Kami lemah Ya Allah, kami dhaif ya Allah, kami jahil ya Allah... Kami banyak buat dosa ya Allah, kami banyak buat kesalahan ya Allah, ampunilah kami ya Allah, kasihani lah kami ya Allah..
Kami merayu kepadamu ya Allah kekalkanlah kami dalam usaha ini sehingga ke akhir hayat kami...
Jikalau Engkau mentakdirkan kami untuk keluar dari usaha ini, maka kami mohon kepada Mu ya Allah, matikanlah kami dan ambillah nyawa kami sebelum kami keluar dari usaha ini ya Allah... Aminnnn........

chicane_expert said...

baru aku tau macam ni rupanya orang tabligh, macam ni rupanya orang pas, macam ni rupanya orang umno... blog ni membangkitkan rasa marah lebih dari kesedaran.. dah 4 tahun berlalu.. sedarlah wahai kawan kawan seagama ku.. sedarlah saudara saudara seagama ku.. dan aku yakin pemilik blog ni dah pun bertaubat dan menyedari kesalahannya.. cukup la jadi pengajaran..

dalam pas tabligh umno sume ada contoh buruk.. ni a samad said cakap ni bukan dari ulamak besar2.. bunyi dia macam ni... KITA SEOLAH OLAH KEMBALI BELAJAR UNTUK MENJADI LEBIH BODOH.. kalau diteruskan lagi blog ni lagi berpecah lagi bangkit rasa marah lagi bertambah rasa benci sesama sendiri.. cukup pandaikah kita ini?? الصبر من الإيمان aku ulang balik penulis blog ni cakap masa 4 tahun yang lalu.. sabar itu iman.. biarpun penulis blog tak sabar dia manusia biasa.. sesiapa yang nak jadi tak sabar lagi?? huhuhu... masyaallah.. dah la... cukup..

hamdi said...

semoga Allah beri taufiq dan hidayah kpd saya dan seluruh ummat lagi dan lagi sehingga Allah buat keputusan dunia ini tiada lagi.

semoga Allah ampunkan saya dan seluruh ummat.

No komen sangat...
tapi akhir zaman ini...
akan lahirlah sesetengah ulama' yg jahat di mana mereka ini secara tak sedar akan mudah mengikut dajjal nanti. Bukan senang nak cari org alim yg benar2 alim sekarang ini.

Bagi aku ulama' hari ini yg benar berusaha atas Iman dan ikut sunnah baginda Muhammad saw....itulah ulama' sebenar.

Semoga Allah selamatkan kita daripada fitnah-fitnah yg Dia dtgkan ...."Allahumma ahfhazna minha"

semoga Allah tempatkan kita dalam kalangan hambaNya dan ummat Muhammad saw yg sebenar yg akan dipilih utk bangkit bersama-sama nabi tercinta kita Muhammad saw.

Usaha dan doalah lagi dan lagi.

Ampunkan aku Ya Allah....Ya Rohman...Ya Rohim...

Nik Hafiz said...

Assalamualaikum,

Dengan Nama Allah Yang Pemurah Lagi Pengasihani

(petikan dari al-fikrah.net)

Dasar dari Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia


JAKIM : DASAR-DASAR UTAMA AQIDAH DI MALAYSIA

Tajuk:

DASAR MENGENAI KUMPULAN & AJARAN TERTENTU

TABLIGH
Antara keputusan kerajaan berkenaan Jamaah Tabligh adalah seperti berikut:-
a) Jemaah Tabligh tidak boleh menghadkan buku-buku teks yang dibaca, kepada buku-buku yang dikarang dan diterbitkan oleh ahli-ahli atau tokoh-tokoh Jemaah ini sahaja (sekiranya buku-buku itu tidak didapati salah dan tidak terdapat perkara-perkara yang meragukan dan menyeleweng akidah atau syariah Islam). Ia hendaklah juga menggunakan buku-buku lain yang dikarang oleh penulis-penulis tempatan atau ulama-ulma muktabar yang disahkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia dan Jabatan Agama Islam Negeri-negeri.
b)Jemaah ini tidak diharamkan selama mana ianya tidak menyeleweng dari fahaman akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah dan tidak menimbulkan kesan-kesan yang tidak baik.

http://al-fikrah.net/News/article/sid=82.html


Majlis Fatwa Kebangsaan telah memutuskan tabligh tidak sesat. Mengapakah tuan dengan artikel ini memberi gambaran yang tidak baik mengenai jemaah tabligh. Adakah tuan menganggap tuan lebih baik dari Majlis Fatwa Kebangsaan?

Beristigfarlah. Marilah kita bersama-sama berdakwah tanpa memecahbelahkan satu sama lain.

Saya adalah Karkun, mengikuti parti PAS dan ore Kelate.

Yang baik datang dari Allah yang buruk datang dari saya.

Menjana Kewangan Terpantas said...

Saya dah banyak kali perhatikan perangai org2 tabligh ni....

Satu masa tu.... di sebuah masjid di mana terdapat ramai JT. Lepas solat maghrib Tuan guru HJ Soleh Sik mula membaca kitab, saya dapati para jemaah tabligh pakat pakat keluar beramai ramai meninggalkan majlis pengajian....

Selepas peristiwa itu dan peristiwa2 seterusnya sudah banyak kali berlaku sedemikian.

Di kampong saya pun berlaku demikian.

Saya ingin bertanyakan kepada yg taksub tabligh ni. Kenapa sampai begitu. Bila time ustaz2 atau tok guru baca kitab, mereka meninggalkan majlis. adakah kerana hanya jemaah mereka saja yg betul atau apa ?

JT baru meninggalkan kg saya (3 hari). saya bertanyakan mereka tentang asas asas tabligh dan uslub tabligh....

bila bertanyakan tentang amar makruf nahi munkar. Mereka menyatakkan kami tiada "amar makruf nahi munkar" kami hanya menjalan "USAHA ATAS IMAN" DAN "USAHA AGAMA"

Apabila saya bertanyakan apa dia AGAMA ( WHAT IS 'ADDIN') .... dalam semua semua jamaah tu tak da seorang dapat jawab dengan baik. Mereka tak faham apa itu AGAMA dan tak tau nak tafsirkan "AGAMA"...

Ada yg cuba jawab tapi berbelit belit.. Apabila sya menyatakan macam mana ni.... nak dakwah sana sini dah berapa lama dah..... pengertian agama pun tak tau dan faham, mereka terus menyatakan yg saya mengondem mereka... saya tiada niat pun mengondem.

Mereka mengatakan yg tok guru pondok tak menjalankan usaha dakwah, hanya duduk di pondok dan buat amalan untuk diri sendiri shj. Org lain diabaikan. Kalau macam tu ... tok tok guru terpaksa meninggal mengajar ilmu ilmu dan keluar berdakwah.... sapa nak ganti tempat mereka.... pada hal anak murid tok guru ni beribu ribu.... ???????!!!!!!

Mereka juga mengajak saya keluar berdakwah. Pada hal kami (para jamaah masjid di kg) pun sedang memakmurkan masjid dan kampong kami. Kami sedang berusaha meramaikan para jamaah di masjid. Adakah ini tak dinamakan dakwah? Tiap tiap lepas maghrib saya akan mengajar anak qariah mengaji quran. Mereka menyatakan kami masih lagi tak menjalan usaha dakwah....... MASYA ALLAH...
Tak kan kami nak meninggalkan qariah kami yg masih belum sempurna pergi mendakwah org di qariah lain.
Saya betul betul betul tak faham dengan JT ni. Ada sorang tu (saya kenal dia dari tempat mana) di tempatnya pun masih tak terurus. Ramai org yg sangat jahil agama terdapat di kampongnya, dia pula datang bertabligh kat kampong saya...... nak tergelak laaaahhh.... lucu.

mencari hak said...

Setiap manusia ada kelemahannya tersendiri.Itu bukan kelemahan usaha dakwah tapi kelemahan org yg buat tu memahami kehendak ulama. Mereka mungkin jg org baru dlm usaha sebabtulah bila ditanya pasal agamapun tak tau nak jawab.Apapun kita sebagai orang yg belajar tak perlulah sampai begitu sekali mencemuh mereka. Usaha dakwah ibarat hospital, tempat membaiki manusia. Selagi mereka berada disitu insallah mereka akan semakin pulih. Allah akan membimbing mereka disamping nasihat ulama. Dalam memperkatakan tentang agama ni kita perlu rasional dan berhati-hati dalam membuat tuduhan2 liar.Agama perlu diukur dari apa yg Nabi buat.Kalau betul, betullah kalau salah salah lah.Kita tidak boleh mengukur dengan nafsu kita.Apa jua kesalahan org yg datang ke depan kita merupakan bonus untuk kita samada kiat nak jadikan ia sebagai sumber mendatang pahala atau mendatangkan dosa dengan mengumpat.Usha dakwah ibarat penanam padi atau pekebun.Memanglah pada masa membajak kita tak nampakpun padi tumbuh, yg ada hanya semak samun.Tetapi mereka sedang nak tanam padi.Bila ditanya kepada petani apa itu padi mungkin mereka tak tau nak jawab.Tapi mereka memang sedang buat padi.Sedangkan kita yg mengaji istilah akan dapat menjawab dengan mudah apa itu padi dari hafalan kita.Tapi kita belum buat padi lagi.Mengaji di masjidpun suatu keperluan jg. Tapi jgn jadikan sebab nak mengaji tak leh nak qurban untuk agama. Masalah yg datang hari inipun bukan dari kampung kita tapi dari luar. So umat islam perlu keluar memperbaiki suasana berdasarkan apa yang Nabi tunjukkan.Kalau pasukan bola tu asyik bertahan je, mereka takkan menang..cayalah..Kita kena serang dunia ni dengan Agama dan bawa sunnah Nabi ini ke merata dunia.

unanjaga said...

Adalah menjadi kewajiban yang cukup jelas pada kita hari ini untuk usaha atas iman dan yakin,kita kena mengakui secara jujur yang iman kita semua amat lemah,ia dapat dilihat dari beberapa tanda yang ada,kita masih tak merasa bersalah dan berdosa dalam melakukaun maksiat pada Allah.kita masih melihat perkara dunia lebih berharga dari perkara ugama,kita masih menganggap perkara ugama sebagai satu hal yang membebankan.

microw said...

Alhamdulilah,.shukur pada yang maha ESA. saya tertarik dgn penulisan anda. Saya kagum dgn pengalaman yg anda telah lalui selama ini. namun begitu rasanya elok blog ini di tutup kerana ia akan memecah belahkan umat Islam tak kira lah daripada fahaman atau acuan dari tabliq, tarikat mahupun hakikat. kerana pandangan yg sekecil ini masalah agama Islam tak akan selesai. Pada pandangan saya anda sudah mengumpat org2 yg telah di sebutkan tadi,tabliq bkn nama sesebuah kumpulan @ parti, ISLAM adalah segalanya.ini hanya pandangan saya yang kuno ini. maafkan saya kerana terlanjur kata...


yg benar
Shafiee(saya bkn pro UMNO @ PAS dan bukan juga Ahli Tabliq)

QuLMinD said...

hmm..sokong 100%!!
ELOK PENULISAN INI DITUTUP..
APA NIAT ANDA MENERUSKAN IANYA SMBIL DIUMPAT KEJI OLEH ORANG RAMAI?
-MARI BERSAMA TEGAKKAN ISLAM,BUKAN PECAHBELAHKAN UMMAT ISLAM...

kingreviews said...

salam..

sekadar berkongsi pandangan...aku tak nak lah jatuhkan hukum..samada JT ni sesat or tidak..or penulis nie berdosa atau tidak...masing2 ada pandangan yg tersendiri..komen pun melambak..sampai aku malas nak baca..hehe..jgn marah aa..

cuma aku nak kata kat sine...mengapa JT nie byk guna buka fadhilat amal...dan satu lagi buku pasal 6 sifat nabi...and mengapa tak guna al-quran dan al-hadist untuk belajar...bkn kah pesanan nabi..pegang al-quran dan kitab sunnah(al-hadis)..pasti selamat...takde pun suruh bukak buku fadhilat amal..;)

kalau ikutkan imam syafiee..dia belajar tentang al-quran dahulu..pastu baru dia belajar tentang hadis pastu baru dia belajar pasal hukum hakam..pastu baru dia berdakwah...maksudnya dia cari ilmu dulu..pastu dia amalkan..pastu dia dakwahkan...

tp aku tgk JT nie..dia orang bwk budak ikut buat dakwah kdg2 budak tu takde ilmu satu pun pasal agama...kalau ikut sunnah nabi..nak beramal..perlu ilmu..kalau tabligh nie satu amalan..so perlu lah ada ilmu dulu pasal agama nie..betul tak..tak kan baru belajar satu fadhilat pastu buat dakwah kat orang..pelik jugak...masalahnya..paham ke tak apa yg di belajar..hmmm..lagi satu..pasal buku fadhilat amal..hadis nabi byk yg di ambil..tapi aku musykil lah..pasal letak sahih bukhari je..takde pun dari kitab mana..dan bab mana..no berapa...senang2 je letak..hadis sahih bukhari dan lain2..hadis nabi mane boleh main2..mesti pasti kan kesahihannya...and ikut tertib yang sepatutnya..macam kita bukak al-quran..ambik petikan al-quran..mesti kita sertakan dari surah mana..and no ayat berapa...hmmm..entahlah.

lagi satu..kata nak idupkan sunnah nabi..tapi yg aku tgk..sunnah makan..sunnah tido..sunnah dakwah...ikut..tapi sunnah solat..takde pulak diorang ikut..solat tergesa-gesa..takde pun suruh lurus dan rapat kan saf..itu sunnah nabi jugak..yg paling penting tu..fardhu katakan..dalam rukun islam pulak tok..dakwah nie takde lah pulak dalam rukun islam...rukun iman pun tarak....tp memang lah kita disuruh ajak org buat kebajikan, mengajak berbuat makruf..dan meninggallkan perkara mungkar..tapi nak buat benda tu..mesti ada ilmu dulu..yakni pergi menuntut ilmu dgn alim ulama yang benar2 mengetahui dan memahami agama ALLAH nie...pastu di amalkan..pastu baru boleh gi dakwah...

lagi satu..aku cari lama dah..takde pun aku jumpa dalil umum atau khusus mengenai gi buat dakwah mcm yg JT buat..baik dari al-quran atau pun dalam hadis..sebab aku pikir..kalau lah yg nie mmg nabi suruh buat..mengapa takde pulak nabi terangkan secara detail mengenai cara berdakwah sprti JT buat...mungkin buku hadis yg ada kat aku..tak lengkap kot..

entahlah..kalau korang rasa JT tu betul..teruskan..aku tak kata diorang nie salah..bagus usaha dia orang nie..ajak org solat..gi masjid...tp kan..org syiah solat jugak..al-quran diorang lebih tebal dari kita...hmm..lagi satu..pelik aa..takde pun ajar tafsir al-quran..seperti 10 ayat...yg peliknya..baca 10 surah terakhir kat belakang..aiks..kawan2 ku yg ikut JT dah berapa bulan..al-quran sampai hari ni diorang tak pandai baca..10 surah terakhir tu diorag ada baca..yg lain2 takde pulak..

yang terakhir..paling buat aku lagi heran..aku tanya..sahih ke tak hadis dalam buku fadhilat amal tu...jawapan yg best aku dapat..takyah lah soal pasal sahih ke tak..itu tugas ulama n ustads je..kita ikut je...kuang kuang kuang..kantoi...paderi kristain pun cakap gitu kat penganut dia..ikut je..org agama lebih tau...korang tengoklah camne org kristain sekarang..dah tauk tak betul..tapi ikut je..yelah..takya soal2 kata si paderi...

jgn marah aa..sekadar berbincang utk tambah pemahaman..yelah ada org kata..kalau kita buat JT nie..sebab ALLAH pilih..mcm aku yg taknak buat nie..mungkin ALLAH singkir...mcm ne aa..diorang tauk sangat2 yg ALLAH pilih or singkir org tu...entahlah..aku doa kan ALLAH...kalau aku salah..ampun kan dosa ku..dan beri kan aku petunjuk....insya ALLAH..kat akhirat nanti kita tau.

zurrushdi said...

Apa akan jadi jika jemaah Tabligh adalah sebuah parti politik,tempat belajar ilmu hukum-hakam agama Islam,kumpulan tarikat,aliran mazhab,bangsa,negara,polis,tentera atau apa2 saja kumpulan yang beragama Islam didunia.Tabligh adalah Islam,ISLAM ADALAH UNIVERSAL!!.sebab itulah agama Islam dan gerakan Tabligh berkembang keseluruh dunia.semua golongan yang saya sebut diatas ada menyertai gerakan Tabligh.Gerakan Tabligh yang kamu semua lihat hari ini adalah cuma satu kaedah sahaja.sesiapa saja boleh ber"tabligh".JANGAN KATA JEMAAH TABLIGH SESAT...ORANGNYA YANG SESAT SEBENARNYA!!!.semua tahu Tabligh adalah tugas utama semua nabi2.masalahnya ada dikalangan orang Tabligh ni jenis mengarut,merapu,berkelakuan tak elok yang membuatkan orang disekeliling menggeleng kepala,malah ada yang saya dengar,mencuri barangan masjid....astaghfirullah!.seperti pepatah melayu-kerana nila setitik rosak susu sebelanga.tak ikut akhlak macam nabi2.saya tak nak cerita hal perangai orang ni lagi tapi saya menilai gerakan Tabligh ini dari sudut positif keseluruhannya.Islam mula berkembang dengan drastik di barat selepas peristiwa 911.barat menjangkakan Islam akan mula hancur selepas ini tapi apa yang terjadi adalah sebaliknya.Islam terus menular keseluruh benua america dan eropah.ALLAH SWT telah menolong agamanya dari terus dihancurkan oleh musuh2nya walaupun tak ada faktor politik,kuasa tentera,kuasa ekonomi digunakan untuk mempertahankan Islam,begitulah juga Tabligh.Jadi,kenapa perlu gerakan Tabligh menjadi sebuah parti politik,kuasa tentera,kuasa ekonomi dan apa2 saja.malah barat cuba mengaitkan rancangan pembinaan markaz Tabligh dan masjid terbesar di United kingdom,bersebelahan tapak stadium olimpik 2012,ada kaitan dengan AL QEADA,mereka kata dana pembinaan itu datang dari kumpulan AL QEADA....tipu..tak betul sama sekali.JEMAAH TABLIGH TAK ADA LANSUNG KAITAN DENGAN AL QAEDA!!.apa yang takut sangat dengan jemaah Tabligh sampai nak guna kuasa ketenteraan sekali lagi.itu saja yang mereka boleh buat sekarang ini.kepada sesiapa yang nak terus memperdebatkan dan mencerca jemaah Tabligh,silakan...

zurrushdi said...

Apa akan jadi jika jemaah Tabligh adalah sebuah parti politik,tempat belajar ilmu hukum-hakam agama Islam,kumpulan tarikat,aliran mazhab,bangsa,negara,polis,tentera atau apa2 saja kumpulan yang beragama Islam didunia.Tabligh adalah Islam,ISLAM ADALAH UNIVERSAL!!.sebab itulah agama Islam dan gerakan Tabligh berkembang keseluruh dunia.semua golongan yang saya sebut diatas ada menyertai gerakan Tabligh.Gerakan Tabligh yang kamu semua lihat hari ini adalah cuma satu kaedah sahaja.sesiapa saja boleh ber"tabligh".JANGAN KATA JEMAAH TABLIGH SESAT...ORANGNYA YANG SESAT SEBENARNYA!!!.semua tahu Tabligh adalah tugas utama semua nabi2.masalahnya ada dikalangan orang Tabligh ni jenis mengarut,merapu,berkelakuan tak elok yang membuatkan orang disekeliling menggeleng kepala,malah ada yang saya dengar,mencuri barangan masjid....astaghfirullah!.seperti pepatah melayu-kerana nila setitik rosak susu sebelanga.tak ikut akhlak macam nabi2.saya tak nak cerita hal perangai orang ni lagi tapi saya menilai gerakan Tabligh ini dari sudut positif keseluruhannya.Islam mula berkembang dengan drastik di barat selepas peristiwa 911.barat menjangkakan Islam akan mula hancur selepas ini tapi apa yang terjadi adalah sebaliknya.Islam terus menular keseluruh benua america dan eropah.ALLAH SWT telah menolong agamanya dari terus dihancurkan oleh musuh2nya walaupun tak ada faktor politik,kuasa tentera,kuasa ekonomi digunakan untuk mempertahankan Islam,begitulah juga Tabligh.Jadi,kenapa perlu gerakan Tabligh menjadi sebuah parti politik,kuasa tentera,kuasa ekonomi dan apa2 saja.malah barat cuba mengaitkan rancangan pembinaan markaz Tabligh dan masjid terbesar di United kingdom,bersebelahan tapak stadium olimpik 2012,ada kaitan dengan AL QEADA,mereka kata dana pembinaan itu datang dari kumpulan AL QEADA....tipu..tak betul sama sekali.JEMAAH TABLIGH TAK ADA LANSUNG KAITAN DENGAN AL QAEDA!!.apa yang takut sangat dengan jemaah Tabligh sampai nak guna kuasa ketenteraan sekali lagi.itu saja yang mereka boleh buat sekarang ini.kepada sesiapa yang nak terus memperdebatkan dan mencerca jemaah Tabligh,silakan...

zurrushdi said...

Apa akan jadi jika jemaah Tabligh adalah sebuah parti politik,tempat belajar ilmu hukum-hakam agama Islam,kumpulan tarikat,aliran mazhab,bangsa,negara,polis,tentera atau apa2 saja kumpulan yang beragama Islam didunia.Tabligh adalah Islam,ISLAM ADALAH UNIVERSAL!!.sebab itulah agama Islam dan gerakan Tabligh berkembang keseluruh dunia.semua golongan yang saya sebut diatas ada menyertai gerakan Tabligh.Gerakan Tabligh yang kamu semua lihat hari ini adalah cuma satu kaedah sahaja.sesiapa saja boleh ber"tabligh".JANGAN KATA JEMAAH TABLIGH SESAT...

amnpachi said...

salam
syukur padaNYA i dapat jumpa ketua tabligh dunia no 3, MAULANA HASSAN di india sebelum beliau wafat. Saya berdoa agar kita dapat bertemu dgn RASULULLAH SAW di syurga Firdaus...amin....dalam tabligh ada politik n saudara perlu mencarinya...jgn berbangga dgn ilmu yang dipinjam kpd kita kerana PEMILIK ilmu ini lebih mengetahuinya..salam

mencari hak said...

Salam buat saudara king,minta maaf kalau sebut nama bukan nak cari gaduh cuma nak beri penerangan je. Itupun skadar yg saya tahu.Banyak persoalan yg dibangkitkan. Saya bukanlah yg terbaik untuk menerangkan ttg pkr ni, cuma terpanggil utk beri pandangan sekadar yg termampu, mudahan mnjadi asbab utk kita mencari titik persefahaman.JT guna buku fadhilat amal dan 6 prinsip sahabat ada sebabnya tersendiri, usahlah dirisaukan.Yang buat tu ulama bukan calang2 org.Kalau dikajipun dlm fadhail amal tu ada hadis yg sohih dan ada yg doif,tapi ianya masih blh digunakan utk fadhilat amal.Itupun ulama yg kata.Tak dengar ulama nak dengar cakap siapa lg.Yg karang kitabtupun bukan calang org, sheikhul hadis.Rasanya kat Malaysia ni tak ada org macam tu.Yg ada seorang dua tupun yg belajar dari mereka juga.Cuba cari dlm youtube maulana mohd asri cerita ttg sheikhul hadis Maulana Zakaria.Cara pembelajaran hadis memang berbeza dengan yg ni.Yg belajar al-quran dan hadistu adalah peringkat tinggi dan jangan dibandingkan dengan yg baru nak berjinak dengan agama.Anta harus bersyukur kerana diberi taufik oleh Allah utk belajar Al-quran dan Hadis.Mungkin Allah nak guna anta dari sudut itu.Tapi jgn skali2 memperlekehkan org.Yg anta tak jumpa tu bukanlah bermakna ianya tak ada.Ulama nak buat usul nipun bukan senang, diaorang kaji Al-quran dan Hadis juga dan memang ada dalam Al-quran dan hadis.Sahabat cakap diaorg belajar Iman dulu baru belajar Al-quran.Tidak belajar tafsir al-quran dan ilmu hadis bukan berarti org itu tak faham agama.Agama sangat mudah, yg penting kenal Tuhan dulu biar betul2 kenal.Cuba bayangkan bilakah si mat rempit nak pergi belajar Tafsir Al-quran dan hadis, yg selalu datang masjidpun ada yg tak minat nak belajar.Mereka ni perlu diselamatkan jg betul tak.Siapa yg nak gi jmpa mereka nak bgtau agama.Sedangkan tugas ni memang ada dan disuruh.Mereka yg telah diselamatkan nilah yg ramai ada dlm JT.Habistu takkan kita nak kutuk mereka pula selepas kita bersusah payah bawa mereka balik ke pangkuan agama.Sepatutnya kita guna cara hikmah ajarkan mereka apa yg kita faham.Ulama JT memang cucup tinggi ilmu psikologi mereka.Mereka cakap org JT adalah pilihan Allah untuk buat kerja Agama.Memang betul lah Allah yg pilih.Kita tak mampu nak buat sesuatu apapun melainkan dengan izin Allah.Allah boleh pilih siapa sahaja untuk menjayakan Agamanya.Hatta Allah pernah pilih burung Ababil,Burung Hud-hud dlm penyebaran Agamanya.Kalau nak kira Sahabat Bilal pada masa dia kena siksa tu adakah dia dah belajar Al-quran dan hadis. Sumaiyah dan Yasir dan yg terbunuh kerana mempertahankan imantu adakah dia dah belajar betul2 ttg Islam.Mereka akan belajar beransur-ansur dan suatu masa mereka akan sampai juga ke tahap pengajian Al-quran dan Hadis secara formal.Dalam usaha JT pun ada jg ulama mengajar Al-quran dan Hadis dari semasa ke semasa mengikut keperluan, bukan tak belajar langsung.Kalau nak kira dari segi belajar Al-quran dan Hadis org Yahudi lagi hebat mereka dah khatam tapi mereka tak berimanpun kepada Allah.Kita patut akur dengan apa yg ada pada umat Islam sekarang.Ada yang tak suka belajar agama dan yg belajar pula tak mampu nak amalkan agamanya.Yg minat nak belajar tak ada peluang dan sebagainya.Yg penting kita harus lebih berusaha untuk memperbaiki ummat dalam bidang masing2.Saling hormat menghormati antara satu sama lain.Setiap org ada peranan masing2.Pada hakikatnya org Alim dgn yg Jahil adalah sama.Kerana yg Alim bukan Alim dengan usahanya dan yg jahil bukanlah dipinta.Semuanya adalah takdir dari Ilahi.Kedua2nya perlu satu syarat iaitu bertakwa baru bolh jadi org yg berjaya.Orang Alim yg sombong lebih rendah nilainya dari org jahil yg bertakwa.

mencari hak said...

Cuba renungkan cerita dari hadis nabi ttg sang budak kecil yang dipilih oleh raja untuk mewarisi ilmu sihir negara ttp akhirnya dia belajar ilmu agama dari seorang Alim pd masa tu.Dia kemudian diuji oleh Allah dan mendapat keyakinan dengan ilmunya.Dia kemudian mendakwahkan agama kepada org ramai akhirnya diketahui oleh raja. Lalu dihukum bunuh kedua-duanya.Yang peliknya si guru mati ttp anak murid hidup dan mendapat bantuan dari Allah setiap kali dibunuh.Sepatutnya gurulah yg tak mati kerana guru punyai ilmu lebih dari anak muridnya...Akhir sekali dia(budak) membuka rahsia cara membunuhnya dengan syrat raja kena mengakui yg mematikannya adalah ALLAH..akhirnya semua rakyat beriman kepada Allah...Itulah hakikat DAKWAH...Katakanlah wahai Muhammad " Inilah jalanku, iaitu menyeru manusia kepada Allah,atas mata basirah. Aku dan pengikutku....( erti sepotong ayat Al-quran )...Matlamat terakhir adalah mengenali Allah..mengakui diri ini lemah, tak ada apa2...Tinggi manapun ilmu semuanya milik Allah...Banyak manapun harta semua milik Allah..Sepandai manapun kita semuanya milik Allah..

Ajiz said...

Assalamualaikum saudara. Akhir zaman Nasra ade 72 golongan, Yahudi 73 golongan dan Islam 74 golongan(jika saya tidak silap). Semua golongan ditolak kecuali satu golongan yang Allah terima, sahabat bertanya, Nabi berkata golongan yang mengikuti seperti apa yang diperbuat olehnya adalah golongan yang diterima amalannya. Sebagai orang Islam yang mengaku orang lain yang seagama adalah saudaranya, mengapa saudara membenci melulu? Adakah saudara cukup pakar dalam Islam dan adakah tuan guru yang saudara sanjung sangat pakar mengenai Islam?

Cuba ambil setiap idea dari pelbagai golongan sebagai tambahan ilmu yang dikurnia dari Allah, saudara membenci saudara lain saudara juga Munafik. Doa yang Allah tidak makbulkan semasa kewafatan Baginda adalah berkisar tentang perpecahbelahan umat. Saudara tidaklah melihat perkara lain dengan luas, beritahu saya Cendekiawan mana yang mampu hidupkan manusia setelah Allah cabut nyawanya???

Saya fikir saudara cuba pecahbelahkan umat Islam sekarang, sebab itu Islam tidak pernah dekat dengan Kafirun kerana amalan buruk orang Islam sendiri. Saya fikir perjuangan PAS baik cuma tidak dikaji caranya. Terlalu melulu dengan hukum, Nabi ajar sahabat dengan hikmah, bukan kekerasan. Betullah kata Bhai Wahab tadi.

Bukan menyokong bukan juga membantah tentang apa pun, setiap orang ada membuat kesilapan, adakah tuan guru saudara pernah berkata yang Nabi membenci sahabatnya sehingga kiamat???

Saudara diajar oleh PAS untuk membenci saudara seagama dalam UMNO? Itukah teladan tuan guru saudara tunjukkan? Jika benar saya tumpang simpati atas kerugian masa saudara yang sia-sia.

Apa yang boleh dikata saudara pun macam saya, tidah pernah faham Islam dan kandungannya, solat saudara belum mampu mencegah saudara dari Fakhsha dan Mungkar...
Wallahualam...

Eden said...

Den nak tanyolah samo kau ni...
Ekau dah keluar dari agamo tabligh..
Jadi sekarang apo lak namo agamo kau...
atau kau dah tak ado agamo lai dah...

~liquidSYSTEM said...

pandangan allah swt jatuh pada hati dan amalan...
jadi repair jah tuh dulu :) hehe

enak yang punya blog yah
banyak yang kunjungi
wah besok buat juga ah kan profit juga neh...tapi, perlu juga di comment n terus keluar fisabilillah...3, 40, untuk seumur hidup...
ahhhh...nikmat keluar tak da di dalam dunia ini ... sedih yah ntar disurga gak da keluar keluar lagi...

law salah jangan marah yah...

Penjejak Legenda said...

Dulu2 aku bdk jahat.. slalu lepak, kuar mlm, xsolat, tau Allah tp xtau kebesaranNya.. tau Nabi Muhammad saw tp tau mcm tu je..

then JT dtg jumpa aku, cerita psl iMan, kebesaran Allah.. aku pun 'dijerat' la ke Masjid..

tp, aku bersyukur kpd ALLAH sbb JT ni jumpa aku.. Baru ku tau hakikat iman aku yg sbnrnya.. baru ku sedar Kebesaran Allah swt.. baru ku tau kasihnya Nabi Muhammad kpd ummatnya.. aku bersyukur..

alhmdulillah, aku dah rajin utk ke masjid.. mula2 mmg utk mengejar pahala dr Fadhilat2 yg aku dgr.. mmg aku nk kumpul pahala byk2.. sbb, aku rs Allah Yang Maha Kuasa mmg nk bagi 'hadiah' kpd hamba2Nya..

salah ke aku nk kejar 'hadiah' tu.. 'hadiah' Allah terlalu byk nk bg kpd hamba2Nya.. tp, berapa ramai yg nk merebutnya..

tQ kepada JT sbb bacakan buku fadhilat tu kepada aku.. aku bersyukur lagi..

tp, aku kdg2 aku bersedih.. ustaz2 aku kt sekolah, matrikulasi, & universiti yg aku kira berilmu agama yg amat tinggi.. mencela, mencerca & memburukkan JT..

KENAPA SAMAPAI BEGITU SEKALI?

sedangkan dari pemerhatian aku, JT xpernah nk memburukkan ustaz2 yg xmahu join JT ni..

Masing2 dengan cara dakwah masing2.. tiada yang salah..Ada yg dakwah guna Nasyid, dakwah secara penulisan.. dakwah melalui media.. dakwah melalui pengajaran & pembelajaran.. dakwah mcm JT.. dakwah melaui politik.. dan mcm2 lg..

xsalah cara dakwah semua ni.. tp, hakikatnya semua dari niat/hati.. semuanya kerana Allah swt..

TP, JGN LA MENGHENTAM SESAMA SENDIRI..!!!!!!!!!!

smpi skg, aku xtau lg nk undi mana2 parti politik dalam negara Malaysia ni..

rasanya, bkn aku sorg je.. tp, ramai lg ank2 muda yg dah muak ngn suasana parti politik dlm negara skg ni..

HAKIKATNYA, JT bkn nk berdakwah kepada org lain, tapi untuk tarbiah hati sendiri.. hati aku yg kotor ini..

tp, hakikatnya skg.. aku amat berSYUKUR thdp jemaah Tabligh yg membantu aku kenal Kebesaran Allah swt, memahami pengorbanan Nabi Muhammad saw.. dan hakikat iman yg sebenarnya...

wpun aku bkn ustaz, aku akan belajar ilmu sampai ke liang lahad.. Ins.Allah..

Penjejak Legenda said...

Dulu2 aku bdk jahat.. slalu lepak, kuar mlm, xsolat, tau Allah tp xtau kebesaranNya.. tau Nabi Muhammad saw tp tau mcm tu je..

then JT dtg jumpa aku, cerita psl iMan, kebesaran Allah.. aku pun 'dijerat' la ke Masjid..

tp, aku bersyukur kpd ALLAH sbb JT ni jumpa aku.. Baru ku tau hakikat iman aku yg sbnrnya.. baru ku sedar Kebesaran Allah swt.. baru ku tau kasihnya Nabi Muhammad kpd ummatnya.. aku bersyukur..

alhmdulillah, aku dah rajin utk ke masjid.. mula2 mmg utk mengejar pahala dr Fadhilat2 yg aku dgr.. mmg aku nk kumpul pahala byk2.. sbb, aku rs Allah Yang Maha Kuasa mmg nk bagi 'hadiah' kpd hamba2Nya..

salah ke aku nk kejar 'hadiah' tu.. 'hadiah' Allah terlalu byk nk bg kpd hamba2Nya.. tp, berapa ramai yg nk merebutnya..

tQ kepada JT sbb bacakan buku fadhilat tu kepada aku.. aku bersyukur lagi..

tp, aku kdg2 aku bersedih.. ustaz2 aku kt sekolah, matrikulasi, & universiti yg aku kira berilmu agama yg amat tinggi.. mencela, mencerca & memburukkan JT..

KENAPA SAMAPAI BEGITU SEKALI?

sedangkan dari pemerhatian aku, JT xpernah nk memburukkan ustaz2 yg xmahu join JT ni..

Masing2 dengan cara dakwah masing2.. tiada yang salah..Ada yg dakwah guna Nasyid, dakwah secara penulisan.. dakwah melalui media.. dakwah melalui pengajaran & pembelajaran.. dakwah mcm JT.. dakwah melaui politik.. dan mcm2 lg..

xsalah cara dakwah semua ni.. tp, hakikatnya semua dari niat/hati.. semuanya kerana Allah swt..

TP, JGN LA MENGHENTAM SESAMA SENDIRI..!!!!!!!!!!

smpi skg, aku xtau lg nk undi mana2 parti politik dalam negara Malaysia ni..

rasanya, bkn aku sorg je.. tp, ramai lg ank2 muda yg dah muak ngn suasana parti politik dlm negara skg ni..

HAKIKATNYA, JT bkn nk berdakwah kepada org lain, tapi untuk tarbiah hati sendiri.. hati aku yg kotor ini..

tp, hakikatnya skg.. aku amat berSYUKUR thdp jemaah Tabligh yg membantu aku kenal Kebesaran Allah swt, memahami pengorbanan Nabi Muhammad saw.. dan hakikat iman yg sebenarnya...

wpun aku bkn ustaz, aku akan belajar ilmu sampai ke liang lahad.. Ins.Allah..

Penjejak Legenda said...

Dulu2 aku bdk jahat.. slalu lepak, kuar mlm, xsolat, tau Allah tp xtau kebesaranNya.. tau Nabi Muhammad saw tp tau mcm tu je..

then JT dtg jumpa aku, cerita psl iMan, kebesaran Allah.. aku pun 'dijerat' la ke Masjid..

tp, aku bersyukur kpd ALLAH sbb JT ni jumpa aku.. Baru ku tau hakikat iman aku yg sbnrnya.. baru ku sedar Kebesaran Allah swt.. baru ku tau kasihnya Nabi Muhammad kpd ummatnya.. aku bersyukur..

alhmdulillah, aku dah rajin utk ke masjid.. mula2 mmg utk mengejar pahala dr Fadhilat2 yg aku dgr.. mmg aku nk kumpul pahala byk2.. sbb, aku rs Allah Yang Maha Kuasa mmg nk bagi 'hadiah' kpd hamba2Nya..

salah ke aku nk kejar 'hadiah' tu.. 'hadiah' Allah terlalu byk nk bg kpd hamba2Nya.. tp, berapa ramai yg nk merebutnya..

tQ kepada JT sbb bacakan buku fadhilat tu kepada aku.. aku bersyukur lagi..

tp, aku kdg2 aku bersedih.. ustaz2 aku kt sekolah, matrikulasi, & universiti yg aku kira berilmu agama yg amat tinggi.. mencela, mencerca & memburukkan JT..

KENAPA SAMAPAI BEGITU SEKALI?

sedangkan dari pemerhatian aku, JT xpernah nk memburukkan ustaz2 yg xmahu join JT ni..

Masing2 dengan cara dakwah masing2.. tiada yang salah..Ada yg dakwah guna Nasyid, dakwah secara penulisan.. dakwah melalui media.. dakwah melalui pengajaran & pembelajaran.. dakwah mcm JT.. dakwah melaui politik.. dan mcm2 lg..

xsalah cara dakwah semua ni.. tp, hakikatnya semua dari niat/hati.. semuanya kerana Allah swt..

TP, JGN LA MENGHENTAM SESAMA SENDIRI..!!!!!!!!!!

smpi skg, aku xtau lg nk undi mana2 parti politik dalam negara Malaysia ni..

rasanya, bkn aku sorg je.. tp, ramai lg ank2 muda yg dah muak ngn suasana parti politik dlm negara skg ni..

HAKIKATNYA, JT bkn nk berdakwah kepada org lain, tapi untuk tarbiah hati sendiri.. hati aku yg kotor ini..

tp, hakikatnya skg.. aku amat berSYUKUR thdp jemaah Tabligh yg membantu aku kenal Kebesaran Allah swt, memahami pengorbanan Nabi Muhammad saw.. dan hakikat iman yg sebenarnya...

wpun aku bkn ustaz, aku akan belajar ilmu sampai ke liang lahad.. Ins.Allah..

syahadah said...

aslamuilaikum, Jemaah Tabligh fikir untuk seluruh dunia(alam)macam fikir Nabi Muhammad(saw).. tapi tahap pemikiran awak hanya untuk malaysia sahaja...Jemaah Tabilgh setiap Tahun meningkat di seluruh Dunia sebab ALLAH S.W.T bantu Jemaah ini. Tapi SoKongan PAS dekat kelantan sahaja.. InsyaALLAH Awak tukar pemikiran itu.. 1 sahaja Golongan akan masuk syurga kata Nabi Muhhamad (saw) orang ikut sunnah nabi. Tutup majlis tasbih kafrah... Yang baik dari ALLAH S.W.T yang tak Baik dari kelemahan diri saya.

Shabab said...

setiap gerakan Islam masing2 ada kelebihan dan kelemahan masing2..
dan saling memerlukan antara 1 sama lain..

PAS >>> GUNA KUASA POLITIK UNTUK TEGAKKAN HUKUM ISLAM

TABLIGH >>> GUNA KAEDAH KELUAR DI JALAN ALLAH MENGAJAK MANUSIA KEMBALI MENGAMALKAN SUNAH

ABIM,JIM,ISMA,YADIM DAN LAIN2 >>> GUNA KAEDAH PERSATUAN,PROGRAM,AKTIVITI MENDEKATI MASYARAKAT

JUSTERU..

SEMUA USAHA YG DIJALANKAN ADALAH BERGANTUNG KPD KEYAKINAN MEREKA KPD KAEDAH YG DIGUNAKAN..

TETAPI..

TETAP KEPADA OBJEKTIF YG 1...
MENDAULATKAN ISLAM...

WALLAHUALAM..
JANGAN GADUH2, X BAIK...

PERBEZAAN PENDAPAT ADALAH NORMAL DAN BAIK DLM KERJA DAKWAH SUPAYA TIDAK TERLALU TAKSUB PADA SESUATU KERJA YG DILAKUKAN...

APA YG PENTING???

NIAT...(^_^)

ibn nurdin said...

salam..
Membenci jemaah tabligh Malaysia kerana jadi ahli UMNO? Jd presiden UMNO Pakistan? Tidak munsabah untuk dapat tuduhan munafiq dan syaitan. Siapa org UMNO? juga insan bukan? Mengapa tidak tuan doa supaya mereka dapat hidayah meniggalkan UMNO? Orang UMNO tidak layak ke dapat hidayah drp Allah SWT sehingga tuan memutuskan silaturrahim dan membenci mereka? Sesetengah yg bg komen mengaku salafi, tp sebenarnya Wahabi. Hukum je yg dia tahu. Tentang fadhilat amal pon termasuk? Hadith daif? yang daif tu sanad, bukan hadith. kalau untuk dijadikan hukum, tak boleh. tp untuk tingkat amal, boleh.Berapa banyak hadith sahih dr Sihah Sittah yg dah hafal? ada 3000 lengkap dengan sanad dia? Kalau sihah sittah tak kenal, jgn memandai crita bab hadith. Syaikhul Hadith almarhum Maulana Zakaria pon korg kutuk ilmu dia? hebat2 kamu.

ibn nurdin said...

tabligh adalah salah satu jalan utk sampai kpd Allah. Kesilapan dan kekhilafan dalam jemaah adalah milik individu.

Kalau saya kata ramai termasuk jg uztaz2 yg menyebarkan bid'ah dolalah pasti ramai orang akan 'melompat'. Tidak sedikit yang menggunakan nama Nabi untuk melariskan perniagaan kurma, madu mereka. Sehingga mereka mengatakan bahawa Nabi seorang peniaga. Benarlah kalau sebelum Nubuwwah Nabi SAW. Selepas Nubuwah? Adakah masa Nabi SAW berniaga? Sehingga Nabi SAW bersabda, 'aku bukan peniaga'.
Kalau nak niaga tu, bagitau jela kelebihan dan FADILAT DAPAT amalkan sunnah, bila amal sunnah dapat pahala. Allah swt suka dan redha. Memang dalam banyak hadith, Nabi SAW menerangkan betapa eloknya berniaga. Tapi Nabi SAW tidak berniaga selepas Nubuwah baginda (setakat hadith yg saya jumpa).

khair entizam said...

MENGAPA AKU MENINGGALKAN JEMAAH TABLIGH???

Sebab usha nie pilihan Allah s.w.t.. tak heran pon, klau ko x nk msuk satu dunia org dah berpusu-pusu masuk tabligh... kat US, UK Negara Eropah macam2 lg dh nmpk kebaikkan tabligh... jgn terlalu rumit klau kta x sehebat ulamak-ulamak muktabar...

Firdaus bin Mazlan said...

Saya Firdaus bin Mazlan bin Siam dari UTM Skudai pernah bergiat di dalam Jamaah Tabligh.

Setelah saya membaca ruangan artikel ini. Saya ingin mengetahui jika sekiranya ada artikel-artikel tentang KESESATAN JAMAAH TABLIGH, sama ada dari sudut ;

1. Aqidah
2. Syariah (Fiqh)
3. Akhlaq

Saya sangat berharap jika sekiranya ada artikel yang berbentuk ilmiah seperti yang saya nyatakan, dapat saya memilikinya dan membacanya, demi cintakan ILMU AGAMA.

Kerana, ILMU AGAMA itu sangat mulia sehinggakan semua orang mengaku BERILMU AGAMA. Dan, JAHIL ILMU AGAMA itu sangat HINA sehinggakan orang jahil pun tidak mengaku JAHIL.

Harap tuan dapat berikan artikel tersebut jika ada di sisi tuan.

Hantarkan di email ;

greens_lavender4@yahoo.com

busana waddah said...

hang x ikut adab usul kluaq jemaah..
tuh yang ckp ikut dan ja tuh..
istiqfar lah tuan byak2....

TIPS JUTAWAN 4U said...

Wahai karkun terSTOP (Pemilik Akaun Blog ini)

Jangan lah kutuk dan laknat manusia lain sebab mereka adalah ciptaan-ciptaan Allah (Allah sahaja yang berhak melaknat sesiapa yang dikehendaki Nya). Jangan membenci pergerakan Dakwah Islamiah yang lain. Apa lagi kalau sistem pergerakan dakwah mereka juga adalah berlandaskan Al-Quran & As-sunnah. Lebih-lebih lagi Jemaah Tablig juga adalah Jemaah yang pernah tuan ikuti (Walaupun dah terSTOP kini). Jangan politikkan agama! Bahaya! Jadikan agama Cara Hidup. Politik (Pentadbiran Negara) akan sempurna bila agama masuk dalam kehidupan kita. Jangan POLITIK kan Islam kerana ISLAM adalah lebih sempurna dari POLITIK. Belajar dulu ilmu Politik (Apa konsep politik) okay.

Bercakap soal Tabligh. Perkataan 'Jemaah Tabligh' itu sendiri adalah perkataan yang dilabelkan secara umum oleh masyarakat bukan nama asal atau nama asas bagi pergerakan sejak 'dihidupkan' semula oleh Maulana Ilyas R.A, okay. Perbuatan melaksanakan tabligh (menyampaikan kebaikan dan kefahaman agama) adalah tugas2 setiap umat Islam. Namun, dalam penyampaian ini, maka dahulu kan lah diri sendiri, keluarga terdekat, jiran tetangga dan yang seumpama nya (tuan pun lulusan ilmu agama dari Pakistan, tentu faham dan lebih2 faham).

Saya sendiri adalah bekas pengamal dakwah tabligh sejak di bangku sekolah dan saya akui saya dah terSTOP dari pelaksanaan ini (atas faktor2 kesibukan diri). Tetapi saya tidak putus asa berharap agar suatu ketika saya dipilih semula untuk melaksanakan dakawah tabligh ini untuk kepentingan hidayah dalam diri, keluarga, masyarakat dan umas Ilsam amnya. Untuk dapat melaksanakan pergerakan dakwah (penyebaran hidayat), ia merupakan pilihan Allah swt. "Sesiapa yang diberi hidayat oleh Allah SWT, maka tiada siapa yang dapat menyesatkan nya. Sesiapa yang (dibiarkan) tersesat (tidak diberi Hidayat oleh Nya) maka tiada siapa dapat memberi petunjuk pada nya". Insaflah...merendah diri lah kita bersama-sama kepada Nya.

javani said...

habaq saja la hangpa jemaah PAS. kan senang. aku bokan penyokong politaik tegar pon aku meluat dengan poltaik haram jadah bangsat mulayusial. Bek UMNGOK ka lobai PAS ka, PKR ka, puak2 syumul Universiti, balaci Universiti ke puak UMNGOK ka, bagi aku sama naik saja. kalu nak sokong pon bek aku sokong DAP.

ni nak tanya mai awat meluat sangat ke tablik? pasai ada puak tablik ikot umngok kan? kalu dia x ikot umngok hang pon takkan sampai nafrat hota hai laguni. semua motip dalam idop hangpa coma politaik saja. agama bokan penting pon. janji masyukkk, aku ponya suka. ituu saja. yang tadak sama kapla hota hai dengan aku kena laknat. apa kejadahnya ni? aku bokan ahli jemaat tablik aku coma orang awam dok jeluat baca benda2 ni semua.

daripada kes syiah kena tahan haritu lagi. kes wahhabi ponya fliers dok edaran dalam mesjid2 katanya berbahaya kepada akidah. sama gak ngan syiah. semua ni pon atas kemaslahatan politaik ja. kalu dah tablik salah, sunnah salah, syiah salah, mazhab syafi'ie pon salah, mazhab hanafi, maliki, hanbali semua pon salah. tasawwuf salah. mana satu yang betoi habaq mai? agama PAS atau agama UMNGOK ka? dua2 pon sama, mulayu yang perasan kendiri mulia lebih pada Tuhan sampai buleh bagi tag sesat pulak kat orang lain seolahnya kitab suci semua kluaq dari lidah depa sniri bukan dari lidah nabi (saw).

Kalu dah semua salah bek masuk kristian ka, masuk Hindu ka. Senang tak gaduh dok terlibat dengan orang2 perasan suci memang dah kena cop masuk neraka dengan puak-puak suci murni dalam debu lagutu. Buat penin pala orang ja. Kalu tak suka tok sah join, senang ja cerita dia. Yang dok perlaknat orang lain tu apa hak kita? Dah jadi bangsa Molia macam Yahudi dah ka kekdahnya?

azrulismail said...

Syabas...Semoga Allah Memberi Keredhaan kepada encik kerna encik telah berjaya dalam dunia sementara ini.dan encik telah membuktikan pada saya bahawa keberkesanan ilmiyah yang di timba di pusat pengajian encik.sangat mulia didikan yang boleh menghalalkan pengkafiran umat seagama encik sewenangnya.Soalan saya,maaf saya jahil berbanding encik ustaz..bagaimana nak jawab soalan kubur yang disoal..Siapa Saudaramu? adakah jawapanya orang PAS? Siapakah yang di utus padamu? adakah jawapanya tuan guru Nik Aziz?

Maaf kan saya Encik...

Abdullah said...

Soalan berkaitan tabligh yg dijawap Ustaz Azhar:


Rating Pengguna: Bagus
Ditulis oleh tamimi
Friday, 26 September 2008
Assalamualikum ustaz..

saya ingin bertanya tebtang jemaah tabligh..boleh ustaz terengkan serba sedikit tentang jemaag tabligh. terima kasih..

.......................

w.salam

Jemaah tabligh yang sedia maklum itu adalah salah satu dari ribuan jemaah2 Islam yang memberikan tumpuan atas uasaha2 dakwah dibumi Allah ini. Jemaah yang berpusat di india ini disertai oleh ratusan ribu umat islam diseluruh dunia.

Apa yang elok tentang jemaah tabligh ini ialah kerja2 berdakwah mengajak manusia menunaikan solat dan melakukan amalan2 sunnah yang mana kebanyakan manusia Islam hari ini semakin melupakannya.

Cuma perlu diberi perhatian pada apa yang berlaku pada jemaah tabligh yg ada pada zaman ini telah sedikit lari dari segi perjalannya jika dibandingkan dengan zaman awal ianya ditubuhkan.

Jemaah tabligh pada zaman penubuhannya sangat mementingkan dua perkara dalam gerakan mereka yaitu menuntut ilmu dan berjihad.

Lihatlah kisah bagaimana Maulana Mohd Zakaria dan Maulana Mohd Yunus bertungkus lumus belajar ilmu agama sehingga menjadi ulamak dan perjuangan mereka menentang kebatilan tanpa takut kepada sesiapa.

Jemaah yang ada pada hari ini telah meninggalkan dua asas penting dalam gerakan tabligh ini dimana mereka kurang gemar menuntut ilmu dengan bersungguh dan ramai pula yang meninggalkan jihad yang mana kedua perkara ini adalah sunnah Nabi saw yang sangat tinggi nilainya disis Allah swt.

Begitu juga dengan nahi munkar agak kurang dipraktikkan padahal amar ma'ruf itu tidak boleh dipisahkan sama sekali denga nahi munkar kerana keduanya inilah yang menjadikan para sahabat r.a. sebagai umat terbaik yag pernah wujud dikalangan umat manusia.

wallahua'lam

Rujuk page: http://ustazazhar.com/v1/pelbagai/jamaah-tabligh.html

Mizishah said...

*Tapi, yg tu dulu punye jwpan..

yg terbaru Ustaz Azhar kete ikutlah tabligh kalau nk ikut, tapi hendaklah ada basic ilmu yg fardu & bergeraklah atas dasar ilmu.

(mungkin JT perlu ada guru2 yg boleh mngajarkan Al Quran dlm masa berdakwah.. supaya ilmu yg disampaikan itu dapat dimanfaatkan untuk anak2 & bini mereka dirumah..)

Wahai ketua2 keluarga xkira dimana kau berada...

Khalifah Umar pernah menyatakan terdapat 3 tanggungjawab seorang bapa terhadap anaknya iaitu:
1) memberikan nama yang baik
2) mengajarkan mengaji
3) mencarikan ibu yang baik untuknya

-jgn kluar dakwah je tau..
takut nanti kalau dah berbelas2 tahun kluar berdakwah tapi xboleh ajarkan Isteri & Anak2 Al Quran jem jugak namenye...

xkan nak harapkan pakaian luaran je kot...

as salam..

haikalnazrie said...

marshaAllah..sya rsa tuan kna bersyahadat tkut2 tuan mati dlm kekufuran,klu pun btul karkun yg kt pakistan 2 sbagai umno pakistan knapa ka tuan mngambil iktibar atas parbuatan karkun tersbut shingga kan tuan kluar dr jemaah yg suci mrni ni..tuan usaha ni bkn usaha individu la tuan..usaha scara istimai,klu pun karkun buat ksalahan hngga kan dia mrogol knapa usaha ni yg d prsalah kan.sya rsa tuan da kna tasykil dr jemaah syaitan laknatualaik..tuan da kna tpu ;le syaitan,tuan brilmu tp tuan x gnakan ilmu utk kbaikan,sya org btul2 daif jahil dr sgi agama,tp asbab usaha Allah bg sya kfahaman sdikit ttg agama..alhamdulillah,smoga Allah bg tuan hidayah..amin

mencari_hak said...

Assalamulaiku buat semua. Setelah lama saya membaca ruangan ini, berbagai2 komen telah dilontarkan ada yang menarik dan ada yg sangat menjijikkan.Teringin juga saya untuk memberi beberapa nasihat sekadar yg termampu, itupun sekadar apa yg saya faham sepanjang penglibatan saya dalam usaha dakwah.Bagi saya usaha dakwa merupakan satu usaha yg sangat unit dan mempunyai kekuatannya yg tersendiri. Janganlah dipertikaikan atas apa jua alasan sehinggalah anda telah mencubanya terlebih dahulu. Ibarat kata org adalah tidak sama org yg belajar membuat kopi atau teh hanya dengan mendengar kuliah sahaja sedangkan tidak pernah meminumnya. Bagi saya usaha tabligh adalah usaha meminum kopi atau teh tersebut. Sebab itulah org tabligh tak boleh nak berkuliah kerana mereka tak belajar cara itu tetapi kalau ditanya bagaimana rasanya kopi mereka boleh faham apa itu kopi walaupun tak boleh nak ceritakannya. Apa lebihnya pandai bercerita sahaja tapi tak tahu rasanya bagaimana. In case tak ada ilmu, jangan kita cepat menuduh sembarangan. Kalau tak ada ilmu masakan mereka boleh pergi sembahyang setiap waktu sedangkan org lain tak mampu nak buat. Memanglah ilmu nak mengajar kuliah tu tak adalah tapi dah cukup untuk dirinya. Soal anak2 pula aku rasa anak org tabligh rasanya tak timbul masalah rata2nya berada di maahad tahfiz dan sebagainya. Masalah tajwid tu soal kecik aje. org tak Jtpun ramai yg tak tau tajwid. Kalau kitatu pandai sangat ajarlah mereka nanti dapat pahala banyak. kalau dok umpat sahaja bukan pahala yg dapat malah dosa yg bertimbun. Usah ditiru perangai org2 yg mengutamakan dunia. asyik nak pandang buruk org jer...rugi kita..Jangan kata org JT tak belajar,,,sebenarnya mereka telahpun mengamalkan banyak hadis dan ayat2 al-quran. Mereka dapat tarbiah terus dari ulama yg hak insyallah.

Abdullah said...

yg masalahnya, ada jgk si tabligh yg msih xtau tanggungjawap2 yg wajib sbgai org islam stelah bsma jt bertahun2 lamanya.. Buku yg ad kat rumah cuma bab kelebihan beramal. tapi,tafsir Quran pn xde. Kate ikut Nabi,yg Nabi suruh xdibuat.. Pelik2 btol. Yg paling teruk,bagi undi pd parti umno..! Parti yg sma taraf dgn parti fatah di palestin n Ben Ali di tunisia.. Kalau kate xde politik dlm islam nampak jahil je.tpi xla kufur, dah join parti umno alamatnya memang 3suku jgk org2 tabligh ni.. Tapi,xla semua.. Segelintir yg bahlol shja.

letsgovacation said...

apa hukum melaknat org?bulan ni solat tahajut berapa kali?BUAT SOLAT ISTIQORAH TANYA ALLAH PASAI TABLIK,JANGAN IKUT NASFU TUAN

imanul hikmah hex said...

menurut saya sikap tuan al-bakistani terlalu brlebihan menjelekkan tabliq,padahal dia mnjadi seperti sekarang ini karena awalnya ikut jamaah tabliq juga,,dis sombong akan ilmu yang sudah dia dapatkan,,ingatlah bahwa orang2 yang sombong itu paling di benci oleh allah swt..

pencari_hak said...

Salam buat semua,terlebih dahulu saya minta maaf kiranya kata2 saya ini mengguris mana2 pihak.Pada pendapat saya agama adalah tertakluk kepada kalimah agong "Laila haillallah Muhammadurrasulullah" iaitu beriman dengan Allah ( Akidah ) dan beramal cara yg ditunjuk oleh Rasulullah ( s.a.w). Apa jua yg tak sama dengan rasulullah tertolak secara automatik ( bidaah ).Namun persoalan bidaah ni banyak dibahaskan.Dari aspek yg lain terdapat 2 perkara di depan kita iaitu dunia dan akhirat.Akhirat lebih penting dari dunia, namun dunia tak boleh ditinggalkan begitu sahaja. Benda akhirat disebut sebagai Hak. Buat perkara dunia mengikut aturan yg betul dan niat yg betul dapat pahala dan sebaliknya. Buat akhirat tentulah dapat pahala tetapi kalau niat untuk dunia tak dapat apa2. Pada pendapat anda Politik tu urusan dunia ke akhirat ?.Pada saya politik yg kita dok amalkan hari ini adalah urusan dunia.Pun begitu ia perlu diperjuangkan dengan cara yg dituntut oleh agama. Dalam hal ini ada 2 pendapat iaitu ada yg mengatakan perlu menerapkan nilai2 islam dahulu sehingga semua org telah betul2 beragama baru dilaksanakan hukum2 Islam seperti hukum hudud dsbnya. Pendapat ini diamalkan oleh puak UMNO. Ada satu lagi pendapat mengatakan bahawa dalam apajua keadaan mesti naikkan hukum hudud terlebih dahulu dan ianya menjadi pegangan puak Pas.Kedua2 pendapat sama kuat tak perlulah kita mempertikaikan kerana ianya pendapat ulama yg besar. Terimalah dan berusahalah mengikut pendapat masing2.Tak perlulah kita melekehkan pendapat org lain.Kita sebagai org Islam disuruh menghormati pendapat org lain lebih2 lagi sesama Islam. Dakwah adalah urusan akhirat 100% kerana ianya usaha untuk membawa manusia terus kepada Allah. Ianya usaha yg dibuat oleh para Nabi2 bermula dari nabi Nuh hinggalah ke Nabi Muhammad ( s.a.w ).Tak pernah berubah.Ianya adalah jalan untuk hasilkan hidayat. Maksud ayat al-quran " Katakan wahai Muhammad inilah jalanku, mengajak manusia kepada Allah atas mata basirah, aku dan pengikut2ku. Ittabik bermaksud mengikut Nabi langkah demi langkah, tak boleh buat jalan lain.Itulah jalan Dakwah. Apa2 masalah yg timbul, merupakan kelemaham manusia bukan kelemahan usaha dakwah. Org yg buat betul2 akan mendapat kejayaan insyallah.Cubalah dengan kuliah ustaz (maulana) Muhammad Asri(bukan ahli tabligh) dalam tajuk " Babul fitan ". Apa kata beliau tentang pegangan politik. Yg penting belajar tetap kena belajar, politik kena berpolitik kerana ianya berada di depan kita tetapi gunalah cara yg baik dan yg penting kena buat Dakwah sunnah nabi yg paling besar....Melaui Dakwahlah Islam akan bangkit semula di persada dunia.Insyaalah.

secret said...

tuan masih tak faham haikat usaha ni...sama macam saya...teruskan belajar...godaan syaitan ke atas penyebar2 agamanya adalah kuat...

pencari_hak said...

Salam buat semua,marilah kita buang segala persengketaan yg ada, sucikan hati dan jiwa berlapang dada dan elakkan dari memaki hamun dan mencerca sesama kita kerana ianya kerja yg sia2 jua...Kali ini saya ingin berkongsi maklumat dengan tuan2 semua tentang satu perkara yg secara kebetulan saya jumpa tak tau lagi ianya betul atau salah tapi ambillah sebagai ilmu / maklumat saja.Sebelum mengatakan apa2 cuba tuan2 dengan apa kata ustaz Ihsan tandjung dalam tajuk " Hidup di akhir zaman 1 hingga 5 dan petanda akhir zaman dan kedatangan imam mahdi.Dari dua kuliah ni saya dapat tahu bahawa Imam Mahadi akan hadir selepas berlaku 2 gerhana matahari dan bulan serentak dalam bulan bulan ramadha. Peristiwa ini telahpun berlaku pada tahun 1981 dan 1982. kemudian berlaku kewujudan bintang berekor iaitu komet heley yang berlaku pada tahun 1986. Kalaulah maklumat ini benar dan kita mengandaikan bahawa Imam Mahdi telah dilahirkan pada tahun 1986 ( boleh jadi ).Mengikut maklumat terdahulu Imam Mahadi akan diistiharkan pada usia 40 th bermakna beliau mungkin diistiharkan pada tahun 2026. Cuba fikir2kan...jangan ambil bulat2..ini cuma andaian saja. terdahulu dari itu saya tersentak apabila mendengar Ust Azhar mengatakan bahawa Usaha Dakwah ditubuhkan oleh Britsih untuk melawan usha yg dibuat oleh Al-Maududi di India. Saya cuba mendapatkan maklumat dan mendapati Usaha Dakwah telahpun bermula pada tahun 1926 di Mewat sedangkan Al-Maududi baru bermula pada tahun 1941. Mana mungkin Usaha Dakwah ditubuh untuk melawan usaha Al-Maududi tak masuk akal. Dari maklumat ini juga saya mencongak berdasarkan satu maklumat mengatakan bahawa setiap 100 tahun akan ada mujaddid baru. Kalaulah diambil tarikh bermulanya usaha Dakwa oleh Maulana Ilyas ditambah dengan 100 tahun bermakna mujaddin yg baru akan muncul pada tahun 2026 juga...cuba renung2kan..Cuba kaitkan dengan kuliah oleh ustaz Ihsan Tandjung mengenai sistem Dajjal dan sistem Islam yg bakal muncul...disitu ada maklumat yg penting ...mudah-mudahan diberi petunjuk oleh Allah...Penemuan ini bukanlah untuk apa2 hanya sekadar berkongsi maklumat, mudah-mudahan ia memberi banyak manafaat untukkita semua..

pencari_hak said...

Salam buat semua,marilah kita buang segala persengketaan yg ada, sucikan hati dan jiwa berlapang dada dan elakkan dari memaki hamun dan mencerca sesama kita kerana ianya kerja yg sia2 jua...Kali ini saya ingin berkongsi maklumat dengan tuan2 semua tentang satu perkara yg secara kebetulan saya jumpa tak tau lagi ianya betul atau salah tapi ambillah sebagai ilmu / maklumat saja.Sebelum mengatakan apa2 cuba tuan2 dengan apa kata ustaz Ihsan tandjung dalam tajuk " Hidup di akhir zaman 1 hingga 5 dan petanda akhir zaman dan kedatangan imam mahdi.Dari dua kuliah ni saya dapat tahu bahawa Imam Mahadi akan hadir selepas berlaku 2 gerhana matahari dan bulan serentak dalam bulan bulan ramadha. Peristiwa ini telahpun berlaku pada tahun 1981 dan 1982. kemudian berlaku kewujudan bintang berekor iaitu komet heley yang berlaku pada tahun 1986. Kalaulah maklumat ini benar dan kita mengandaikan bahawa Imam Mahdi telah dilahirkan pada tahun 1986 ( boleh jadi ).Mengikut maklumat terdahulu Imam Mahadi akan diistiharkan pada usia 40 th bermakna beliau mungkin diistiharkan pada tahun 2026. Cuba fikir2kan...jangan ambil bulat2..ini cuma andaian saja. terdahulu dari itu saya tersentak apabila mendengar Ust Azhar mengatakan bahawa Usaha Dakwah ditubuhkan oleh Britsih untuk melawan usha yg dibuat oleh Al-Maududi di India. Saya cuba mendapatkan maklumat dan mendapati Usaha Dakwah telahpun bermula pada tahun 1926 di Mewat sedangkan Al-Maududi baru bermula pada tahun 1941. Mana mungkin Usaha Dakwah ditubuh untuk melawan usaha Al-Maududi tak masuk akal. Dari maklumat ini juga saya mencongak berdasarkan satu maklumat mengatakan bahawa setiap 100 tahun akan ada mujaddid baru. Kalaulah diambil tarikh bermulanya usaha Dakwa oleh Maulana Ilyas ditambah dengan 100 tahun bermakna mujaddin yg baru akan muncul pada tahun 2026 juga...cuba renung2kan..Cuba kaitkan dengan kuliah oleh ustaz Ihsan Tandjung mengenai sistem Dajjal dan sistem Islam yg bakal muncul...disitu ada maklumat yg penting ...mudah-mudahan diberi petunjuk oleh Allah...Penemuan ini bukanlah untuk apa2 hanya sekadar berkongsi maklumat, mudah-mudahan ia memberi banyak manafaat untukkita semua..

Erwin Mercy said...

saya bukan ulama, mufti, bukan juga ustaz dan bukan dari pelajar madrasah atau pengajian2 islam, saya asal dari orang awam yang satu ketika mencari kebenaran, yang sebelum itu kehiduapan saya dan sahabat saya di dalam nafsu jahiliyah, yang kami tidak bersolat, perempuan, arak, hiburan, ada yg terbabit dengan black metal memuja syaitan, grunge, hardcore, dan hidup hanya utk mencari kekayaan dan nafsu dunia.. mengaji al-quran pun tak tahu, kami semua dari pelajar2 unversiti tempatan, hidup hippies ini sehingga keluar bekerja dan semakin menjadi apabila duit bertimbun-timbun, kini setelah bekerja dan telah berumur 30an, seorang demi seorang dari kami telah diuji dan turun musibah, dan seorang demi seorang mencari sesuatu dan mula mencari hidayat,saya diketemukan oleh seseorang dari meru selangor (Dun Dr.Rani PAS) dan mengaji dan mendalami islam disana bertahun-tahun, begitu juga beberapa rakan-rakan lain yg ikut sama dan ada yg mengikuti jalan yg lain, dan ada yang mendapat hidayat dari jemaah tabligh dan mengikutnya, kini kami berbeza jamaah dan ideologi tetapi kami belayar diatas satu kapal al-quran dan hadis,sebagai orang awam, kami ketemu kekurangan dan kelebihan dalam jamaah masing2 baik dari pas dan tabligh, kekurangan ini datang dari pengikutnya dan bukan banyak dari ulamanya, di dalam jamaah pas yang geng saya yg agak besar, hanya segelintir yang berulang-alik masjid subuh, maghrib dan isyak, jauh skali nak iktikaf sama2, hanya cakap islam dan politik atas meja mamak, tapi masih ada yang betul mengamalkan seluruhnya bukan dari politik tapi ibadat, itulah yg dibawa Tn.guru nik aziz, tapi hanya segelintir kecil, ini adalah pandangan dari individu dari negeri2 pantai barat, kl, selangor, perak... sembang berapi tapi tiada kelihatan di majlis ulama. di ceramah politik memang penuh, itu penyebab pas tak pernah menang, begitu juga tabligh, saya menyukai kerana mudah untuk bersama mereka beramal di masjid dan majlis ilmu, iktikaf dan kehidupan pakaian bersunnah, memang tiada tandingan, tetapi sebahagian dari mereka menolak bulat2 politik islam, al baqarah 208, "masuklah kamu ke dalam islam secara keseluruhan', dan kembali semula pada sirah nabi dan para sahabat serta ulama2 besar yang semuanya terjun total kedalam kancah politik, dan dari surah al araf, "maka mereka yang mahu mencari petunjuk, Kami akan memberinya melalui jalan-jalan kebenaran, dan semuanya akan bertemu dalam satu jalan." ayat ini memahamkan melalui tafsir hamka, jalan-jalan dakwah pelbagai mengikut kelebihan seseorang tetapi semua berpandukan pada satu cahaya al-quran dan hadis, umpama sebuah kapal yang belayar, ada pelbagai department, setiap department ada tugas masing2, bahagian enjin, makanan, kemudi dan sebagainya yang harus diberi tugas masing2 dengan tujuan yang sama, menggerakkan kapal yang satu dengan satu kompas al quran dan hadis, tabligh contoh tempat untuk beribadat yang tidak ada pada sebahagian besar jamaah pas awam, harus keluar orang pas bersama tabligh tanpa membawa jubah politik, dan apabila berpolitik jihad terus hingga mencapai tujuan, "saranan dari sheikh noeruddin al banjari al makki", dan orang2 tabligh keluar bertabligh dan jgn berbicara politik, tetapi bila sampai masa diluar tabligh, letak jubah ideologinya dan berpolitik kerana itu adalah hak dan semua akan dipersoal di mashar, balik kepada sirah, yang harus ditolak dan ditentang adalah musuh yang nyata, dan salafi serta wahabi, dan dakwah terus mengikut kelebihan masing2, jangan bergaduh sama kita diatas satu kapal, saya hormat pada pandangan penulis, tapi penulis datang dari golongan yang mempelajari islam dan dalam suasana islam dari belasan tahun, lihat dan berjalan dahulu di dalam hiruk pikuk kehidupan orang awam yang lebih ramai berjuta trillion yang tidak senasib penulis, tetapi kami mencari dan ketemu jalan yang lurus tak kira apa jamaah....

Erwin Mercy said...

semua diantara kita bercakap atas dasar kita mungkin seorang ulama atau ustaz, saya dari pihak awam yang lebih ramai dari golongan ulama dan ustaz, beri contoh jamaah pas kecuali di kelantan, yang masjid boleh dipenuhi dengan mereka pada setiap hari terutama subuh, yang memenuhi subuh nilah jamaah tabligh, satu penipuan terhadap kata2 jihad oleh sebilangan besar pengikut jamaah pas, dan tabligh juga begitu, ada yang terlalu angkuh dengan ideologinya, tak pernah ada dalam kuliah biasa selain bayan hingga satu zaman mereka dikatakan dipenuhi mamat rock sahaja yang tak berilmu sukakan tabligh tak perlu susah payah berpolitik islam, itu saya katakan, kita ada kurang dan lebih, jangan bergaduh, duduk bersatu, itu yang saya dari jamaah pas dan sahabat saya dari tabligh kini bersatu, masa bertabligh, kami pun bertabligh, masa berpolitik kami berpolitik, setinggi mana ilmu anda tapi ada tidak melihat tujuan kepada pengikut besar iaitu orang2 awam, hanya tahu berbicara peringkat ilmu anda, saya tolak dengan keras pertikaian dan perbalahan ini, siapa menyesatkan tabligh, maka ia akan kembali kepada mukanya, siapa menolak poltik islam pas, maka die berada dibawah katak tempurung, tak mengaji habis dalam islam hanya pegang satu ideologi.... kami golongan mahu baersatu dan kami lihat masing baik dan buruk, dan perbaiki....

Eden said...

Kalau gitu zalimlah Allah Taala pada tahun 1986 baru didatangkan Imam Mahadi ke dunia untuk menyelamatkan manusia, apahal lak manusia yang dah meninggal sebelum itu, dah tentu diorang protes ngan Allah.

pencari_hak said...

Kelahiran Imam mahadi pada tahun 1986 tu cuma satu andaian semata-mata itupun berdasarkan 2 hadis yg diterangkan tersebut. Hakikatnya Allah jua yang tahu. Allah berhak untuk membawa atau tidak terpulang kepada dia seluruhnya. Cuma disebabkan ada hadis berkata begitu, maka kitapun beranggapan begitulah.Kehadiran Mahadi bukan membawa ajaran baru seperti kehadiran Nabi-nabi. Yang pastinya tiada lagi Nabi baru akan dilahirkan. Kahadiran Mahadi menandakan akan berakhirnya dunia ni. Sehubungan dengan itu orang Islam haruslah bersiap siaga, perbaiki iman dan amal masing-masing dan perlu bersedia takut2 tak sedar akan kehadirannya nanti. Maklumlah kita sekarang di zaman serba moden dan canggih, perkara-perkara seperti ni jarang diperkatakan. Takut jadi macam orang Yahudi, mereka mengenali Nabi Muhammad(s.a.w) lebih dari anak cucu mereka sendiri. Tetapi apabila Nabi Muhammad(s.a.w) diistiharkan mereka tak boleh terima kerana bukan dari golongan mereka. Lalu mereka menjadi musuh kepada Nabi Muhammad (s.a.w) walaupun mereka berilmu. Sebabtulah tak ramai org alim kaum Yahudi yang masuk Islam.Sesungguhnya Allah tidak pernah berlaku zalim kepada hambanya, kerana Allah telah hantar org yang akan memberi peringatan kepada mereka. Kalau zaman dulu Nabi-nabi dihantar dan zaman sekarangpun pendakwah-pendakwah telah dihantar ke serata pelusuk alam sehingga ke Eskimopun telah sampai seruan Islam.Kehadiran Imam Mahadi menjanjikan tugas yg berat didepan, dimana org Islam akan berperang dengan puak2 kuffar sepertimana zaman permulaan Islam dahulu. so kalau kita tak bersiap sedia takut2 tak berkemampuan untuk menyahut seruannya nanti. Cuba baca buku Perang Armagadon di sana ada menceritakan bagaimana kehadiran Al Mahdi.Fitnah akhir zaman dikatakan sangata dahsyat. Cuba dengar apa kata Ust Ihsan Tadnjung dalam tajuk Hidup di akhir zaman 4 ( you tube).Mudah-mudahan kita semua diberi taufik dan hidayah oleh Allah.

pencari_hak said...

Salam buat semua, saya amat teruja apabila mendengar seruan2 untuk bersatu.Cuma saya sangat terkilan apabila org PAS tak boleh bersatu dengan UMNO. Pada pandangan saya kalau PAS bergabung dengan UMNO maka peluang untuk org baik2 menerajui pemerintahan negara amat cerah kerana dalam UMNO sendiri ramai juga yang minat kepada perjuangan agama.Jika org baik2 diketengahkan sudah tentu akan disokong oleh semua org yg nakkan agama.Kalau ini berlaku maka banyak masalah dapat diselesaikan.Yang akan wujud masatu adalah org beriman dan org fasik sahaja.Itulah golongan yang disebutkan dalam al-quran.Tak payahlah pula kita buat puak2 baru yang menyalahi al-quran dan sunnah.Org PAS pula boleh tukar tajuk ceramahnya dari mengutuk dan memaki hamun org UMNO kepada membicarakan bagaimana nak sempurnakan Islam masing2.Org UMNO pula tak payah pening kepala nak cari jalan bagaimana nak handle masalah yang dibawa oleh PAS.Banyak masa dan tenaga dihabiskan begitu sahaja.Sepatutnya kita ada banyak masa untuk berfikir bagaimana nak mempertahankan negara seperti memikirkan bagaimana nak bina senjata dan sebagainya agar digeruni musuh.Aktiviti dakwah dapat diperhebatkan lagi.Org PAS dan Umno boleh berganding baru menjalankan usaha dakwah dan hantar jemaah ke serata dunia.Tujuan utama kita adalah untuk mewujudkan 4 amal di masjid Nabawi dulu iaitu Dakwah,taklim dan Taklum Ibadat dan khidmat di seluruh negara.Apabila 4 amal ni wujud di semua masjid di Malaysia cuba bayangkan apa akan jadi?. Malaysia akan jadi seperti madinah munauwarah.Rahmat dan berkat akan turun mencurah-curah.Org kafir akan nampak apa itu Islam sudah tentu ramai yang akan masuk Islam. Negara mungkin dapat ditukar dari cara Pilihanraya ( cara yg ditunjuk ajar oleh puak Dajjal(barat)) kepada cara Mesyuarah dan pentadbiran oleh Khalifah ( cara Islam yg sebenarnya ).Itu yang sepatutnya kita perjuangkan.

wanbd.. said...

sebuah hadis qudsi:
dari 'Aishah r.ha meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda,
Allah SWT berfirman:
"Akulah Allah,raja segala raja.
hati raja2 berada dlm genggamanKu.
sekiranya kamu taat akan perintahKu,
nescaya Aku akan lantik raja yang adil memerintah kamu.
sekiranya kamu engkar akan perintahKu,
nescaya Aku akan lantik seorang raja yang zalim untuk kamu.
janganlah kamu caci-mencaci raja2 kamu.
bertaubatlah...
nescaya Aku akan lembutkan hati raja2 kamu...(HR Muslim)

sesungguhnya bukan kuase kite menentukan pemimpin.
usahalah atas setiap manusia...
asbab ketaatan setiap org mukmin,
maka Allah akan lantik seorang pemimpin yang adil....

Aku said...

Betul tu..
Allah dan Rasulnyalah yang mengatur urusan dunia.
Manusia dijadikan supaya mengenal kepadaNya.
Awal agama mengenal Allah.
Tujuan perlunya kenal Allah adalah untuk beragama dengan Allah.

nur ilahi said...

salam satu jemaah....
alhmdulillah,skrg semakin byk jemaah dpt dihantar dlm n luar negara...sedih bc kritikn enta ttg jt ni sesat...tuan2,kte semua umat nabi..kejayaan kte yg sebenar adlh sejauh mana kte dpt taat perinth Allah n ikut sunnah nabi.dan kemalangn,kesedihn kehinaan adlh mati kte tanpa iman..nau'zubillah..tuan2 boleh fikir,betapa hebatnya usha ini,duduk kt rumah tp fikir seluruh alam,setiap masa,setiap detik fikir atas org lain..mcm mana kte nak ajak org lain usha ats agama...umat muhd ni umat terbaik krn mrk dpt warisan nabi utk buat usha mulia ni iaitu amr ma'ruf nahi anil mungkar..kalau kte tak ambil siapa lagi nak ambil?????insya-Allah saya dan
tuan2 doa lagi dan lagi agar hidayat tersebar seluruh alam utk kte sama2 wat usha ni dengan bersungguh2 dan istiqamah..ingatlh firman Allah ; la tahaf wala tahzan innaAllahh maa'na..usah terpengaruh dgn kata2 org lain..kte kena yakin dgn usha ni..berapa ramai dpt hidayat dgn usha ni..insyaAllah apa yg saya tulis dari ilham yg Allah berikan, dapat saya yg hina ini amalkan dan tuan2 amalkn lebih baik dari saya...

pencari_hak said...

Ummat ni ibarat biji pauh. Bagi org kurang cerdik dia gunakan biji pauh hanya untuk menghalau serigala yg sedang makan bangkai aje. Maka biji pauh tadi terbiar begitu sahaja. Bagi org bijak, biji pauh tadi ditanam, disiram air, dibaja dan dijada dengan baik. Suatu hari akan tumbuh pokok pauh yang akan menghasilkan buah yg boleh dimakan dan dieksport ke luar negara. Pokok pauh sudah tentu takpupus dan berkembang dengan pesat.banyak kebun pauh wujud di sana sini. Begitulah hakikatnya kita semua..Jangan jadikan diri kita digunakan sekadar untuk menghalau serigala sahaja. Tapi jadikan diri kita biji pauh yg ditanam dan insyallah akan membesar menjadi pokok pauh yg rendang, menghasilkan buah yg banyak dan memberi teduhan kepada makhluk lain...insyallah..cuba rengung2kan dan fikir2kan..

33447777266 said...

Bagaimana Pejuang UMNO ada kat Pakistan Sedangkan UMNO itu united MALAY national organisations! pelik!
Dan Bagaimana Anda tau UMNO dilaknat Allah??? Pelik!
Pendek kata Kerana POLITIK Umat ISLAM berpecah!
POLITIK AGENDA YAHUDI!

33447777266 said...

Lucu Pulak!

Makhuk Tuhan said...

kalau satu orang yang sentiasa mencari keburukan tabligh, Allah akan buta kan mata hati dia untuk terima dan faham apa itu tabligh. dan sekiranya satu orang yang sentiasa mencari apa dia kebaikan bertabligh, Allah akan buka mata hati dia untuk faham apa, dan mengapa kita semua perlu bertabligh. and, saya rasa tak mungkin lah kat dalam dunia ni ada begitu ramai orang yang bodoh untuk ikut perkara yang dikatakan sesat. dan ada pengikut-pengikut tabligh itu ialah ulama-ulama yang haq. and, tak mungkin lah ulama tu akan ikut tabligh kalau dia tau tabligh sesat. melainkan Allah dah tutup mata hati dia.

Makhuk Tuhan said...

cari lah apa kebaikan tabligh. insyaAllah anda akan jumpa perkara yang haq. jangan tengok perkara yang buruk.

tolong lah jangan 'bang!' tabligh dalam internet. please ); . ia akan timbul fitnah bagi mereka yang baru nak kenal tabligh D: .....

ABUDZAR said...

bukan kamu yang meninggalkan tabligh....tapi tabligh yang meninggalkan kamu....tak payah nak teropong keburukan orang tabligh....memang semua orang tabligh banyak keburukan...semua orang dah tau...tapi yang kamu tak tau....semua keburukan orang tabligh ada dalam diri kamu....kita satu umat sheikh...tak usah perasan kamu tu baik sangat...iblis ingat dia baik..tapi apa dah jadi...nasi dah jadi bubur...tak boleh patah balik...peluk anjing kurap lagi baik sebab hati dia tak kotor..

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 354   Newer› Newest»