Friday, June 15, 2007

PEMBUNUHAN DI MESIR : RENUNGILAH !!

Di sini saya kemukakan kandungan e mail salah seorang sahabat yang sering melayari yahoo.group Ustaz Zaharuddin Bin Abdul Rahman....

kandungannya adalah seperti berikut;

salam,
rasa semua dah baca kisah sedih ni....kesian kepada kedua2 sebenarnya. sejak dengar kisah di radio dlm kereta sewaktu hantar anak ke sekolah pagi ni, terus buka tv nak tengok news tak ada gambar hanya berita sahaja...
di fikiran kenapa pelajar al azhar boleh buat macam ni? macam sama lak kisah ustzah al azhar jadi pengikut ayah pin....kenapa ilmu dan back ground agama tidak dpt menyelamatkannya?
jumpa kawan yang anaknya belajar di cawangan al azhar yang sama dgn pelajar tadi, takut dengar berita terus called anak dia. katanya budak ni ramai hutang, keliling pinggang dgn pelajar malaysia dan pak arab pun dia hutang..akibatnya ramai yang pulaukan dia dan tak mau langsung bercampur gaul dengannya. dia tinggal sorang...hari yang malang tu dia dah tension maximum pergi ke rumah kawan2 yang pernah duduk serumah dengan dia dulu. kawan tu tak ada kebetulan baru keluar bermain bola...si mangsa sahaja ada mengadap komputer...dia lah yang jadi mangsa..di tikam bertubi2 bukan 10 sahaja seperti dilaporkan ..darah memenuhi rumah ..sebab berlaku pergelutan juga...pintu di kunci dari dalam..bila si mangsa ke balcony darahnya menitik ke tingkat bawah baru lah orang perasan apa yang terjadi..kebetulan rumah dekat dgn pasar ramai2 naik ke atas..pintu terpaksa di pecahkan kerana berkunci dari dalam..si magnsa masih lagi hidup waktu di temui even ke hospital pun masih boleh bercakap dan beritahu apa yang terjadi....itu lah kisah yang terjadi...

yang saya nak utarakan kenapa dia berhutang? sebab tak dapat tajaan...walau pun pelajar cemerlang sebelum ni...dia memulakan business di sana utk sara hidup dan berhutang sana sini..dah sampai tahap tak boleh handle hutang2 ni..dia mengamok...

tahun ni pusat zakat selangor paling kedekut biaya pelajar ke al azhar, kata kawan saya biasa pusat zakat selangor beri tiap tahun tapi tahun ni langsung tak beri..sebab dia dan suaminya berusha utk dptkan bantuan utk ramai pelajar, bila tak dapat dia minta tolong saya..sebab kawan kata saya muka wellfare minta bantuan senang dapat...alhamdulill ah...saya memang muka tak malu bab minta derma...utk tujuan yang baik....mula janji pusat zakat dapatkan tempat, lepas first exam kalau result bagus mereka bagi bantuan tapi janji kosong aja...sekarang ni pelajar2 yang pergi tu terpaksa ikat perut nak makan tak da duit..dah mak budak2 yang kami bantu pemergian tu tanpa segan silu hubungi kami semula anak dia tak makan kat sana? ni lah nasib anak2 orang islam yang cemerlang tapi tiada yang ingin membantu...saya pun heran...sebab tu saya tak penah beri duit zakat saya pada pusat zakat selangor...tahun lepas dpt surat gaji akan di potong automatically utk zakat, saya hantar surat bantahan...alhamdul illah..tak ada potongan pun tahun ni..lebih baik saya beri pada mereka yang benar2 memerlukan.. ..

12 comments:

Tolhah Ubaidillah said...

SYEIKH, KENAPA ADA LAGU ROSSA LAK DALAM AUDIO PROFILE TU....MINTA PENJELASAN SKET

Al-Bakistani said...

bukan lagu rossa la, tapi lagu yang bertajuk "Di palang ini" album sulung yang mengisahkan mangsa ISA.. cuba perhatikan semua seni katanya...

budak gemok said...

lelaki ke pompuan nyanyi??

Al-Bakistani said...

lelaki....

budak gemok said...

lelaki? suara macam perempuan je..pondan kot..tak pun amrad..ok la...

Al-Bakistani said...

suara yang begitu jelas suara lelaki, masih tertukar lagi...

terpulang kepada penilai, tapi jangan sampai orang kata pekak badak sudah lah....

Al-Bakistani said...

menghayati kandungan "di palang ini" sila layari

http://www.tvpas.com/mainpage.php?cat=index

sekian

budak gemok said...

ermm..sebenarnya saya buka link ni

http://www.blogger.com/profile/05573077906725047913

pastu kan..saya tekan audio....

pastu keluar la link ni

http://h1.ripway.com/tafahna2005/Rossa-AkuBukanUntukMu.mp3

tapi tak sama la dengan lagu yang kat link ni
http://www.tvpas.com/mainpage.php?cat=index

maafkan saya ulama...

Al-Bakistani said...

saya bukan ulama.... alamak boleh laaaa

Al-Bakistani said...

laaa.. patutpun... lagu yang ada dalam blog ana ni, bukan ana yang bubuh, tapi master moderator....

nickname dia tafahna2005

perhatikan pada link ini

http://h1.ripway.com/tafahna2005/Rossa-

Al-Bakistani said...

segala maklumat berkenaan "rossa" boleh hubungi master moderator di email

tafahna2005@yahoo.com

kepada penegur, diucapkan berbanyak terima kasih atas pemberitahuan. jika tidak, ana sendiri pun tak tahu..

sekian

budak gemok said...

Alhamdulillah.... :)