Thursday, September 06, 2007

RM69 juta dibelanja untuk ulangtahun Kemerdekaan Negara

berikut satu tulisan yang di nukilkan dari blog Tuan Haji Roslan SMS. membaca ulasan ini, amat mengejutkan dengan sikap pemimpin UMNO yang memerintah, terlalu membazir demi menyambut satu perayaan, sedangkan dalam masa yang sama, kita dapat melihat dengan mata kepala kita sendiri, bagaimana orang-orang miskin yang tidak mendapat pembelaan dari pihak berkuasa. rumah mereka di robohkan tanpa belas kasihan yang akhirnya mereka tinggal dalam khemah.

kejadian ini boleh dilihat di Kg Sentosa, Sungai Buloh, Selangor, Kg Berembang, Ampang, Taman Dato' Harun dan beberapa tempat.

sudikah lagi antum dengan parti BN yang memerintah ini. kezaliman yang dilakukan oleh kerajaan BN ini menggambarkan BN lebih jahat dari Yahudi, disebabkan Yahudi merobohkan rumah orang-orang palestine, tetapi BN yang dikepalai oleh UMNO (parti Melayu) merobohkan rumah orang melayu sendiri (seperti kenyataan Wahid Endut dalam Dun Terengganu).

kalau dok pangkah UMNO juga, maknanya, benar kenyataan Dr Mahathir yang mendakwa orang melayu ni, kalau letak tunggul kayu pun depa pangkah...

sekian

berikut tulisan Tuan Haji Roslan SMS;

Sambutan ulangtahun kemerdekaan negara yang ke 50 diperingkat pusat sudah hampir melabuhkan tirainya. Menurut jadual tinggal lagi satu acara iaitu pada 16 September ini iaitu perayaan sempena penubuhan Malaysia (kemasukan Sabah dan Sarawak pada tahun 1963).Saya yakin tidak ada rakyat Malaysia yang tidak berbangga dengan ulangtahun kemerdekaan negara kita yang sudah masuk tahun ke 50 ini. Namun tahukah anda berapa banyak wang negara dibelanjakan bagi tujuan perayaan kali ini?

Semua sekali perayaan yang dijadualkan adalah pelancaran perayaan di Dataran Pahlawan, Melaka diikuti dengan perayaan Ambang Merdeka di Dataran Merdeka pada malam31 Ogos, Perarakkan pada Hari Kemerdekaan di Dataran Merdeka 31 Ogos, sambutan sebelah malam di Stadium Merdeka, jamuan teh di Istana Negara dan akhirnya nanti sambutan pembentukan Malaysia.

Pada tahun 2005 kita berbelanja sebanyak RM35 juta untuk perayaan yang ke 48, diikuti dengan RM38 juta (peningkatan RM3 juta) pada tahun 2006 untuk perayaan ke 49.Pada tahun ini sebagaimana dimaklumkan di Dewan Rakyat Selasa lepas kita berbelanja RM67.7 juta iaitu peningkatan sebanyak lebih 78% atau RM29.7 juta berbanding tahun lalu. Mungkin ada yang berpandangan perbelanjaan sebanyak itu berpadan dengan ulangatahun ke 50 negara, bukan selalu. Bagi saya perbelanjaannya agak besar dengan peningkatan sampai 78%, sudah jatuh ketahap pembaziran, sedangkan wang sebanyak itu boleh dimanfaatkan untuk rakyat yang memerlukan, yang masih ramai lagi walaupun kita telah 50 tahun Merdeka.

Pecahan perbelanjaannya adalah seperti berikut:

Dataran Pahlawan:RM3.7 juta

Ambang Merdeka:RM8.2 juta

Perarakkan Hari Kemerdekaan:RM26 juta

Malam Hari Merdeka:RM17 juta

Jamuan Teh Istana Negara:RM100,00

Perayaan 16 September:RM14 juta

Patutlah Rais Yatim sehingga menolak untuk bertanding jawatan Setiausaha Agung Komanwel atas alasan sibuk mahu menguruskan perayaan kemerdekaan ini. Bukan senang nak menguruskan perbelanjaan sebesar ini yang perlu dihabiskan dalam tempoh beberapa hari! Jumlah diatas termasuklah barangkali bendera Umno, MCA, MIC dan lain-lain yang digunakan begitu banyak sepanjang perayaan termasuklah baju seragam untuk ahli-ahli termasuk pemuda, wanita dan puteri Umno serta rakan komponannya. Yang mereka tidak sedar semuanya datang dari kocek rakyat Malaysia belaka!

sumber;
http://www.n32.blogspot.com/

No comments: